Belgické vafle
Receptů na vafle je spousta, a aby taky ne, když je to taková dobrota. Vaflím z tohoto receptu se říká belgické. V Belgii jsem zatím nikdy nebyla, tak nemůžu porovnat, jak moc toho mají s Belgickým královstvím společného.
Ale pokud se chci nejvíc podobat originálu, nechávám se inspirovat osvědčenými kuchařkami a foodblogerkami. Konkrétně tento recept z blogu Kitchenette, kde je spousta úžasných nápadů na pečení a vaření.
Belgické vafle se dělají z kvásku, těsto se nechává kynout. Vafle jsou pak krásné nadýchané a čerstvé báječně křupavé. Vafle připravíte ve vaflovači s mřížkovanými plotýnkami.
Belgické vafle
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 500 g HLADKÁ MOUKA
- 15 g instantní droždí (1/2 sáčku)
- 1 lžíce TŘTINOVÝ CUKR
- 650 ml MLÉKO (vlažné)
- 1 lžička SŮL
- 1 lžička vanilkový extrakt
- 250 g rozpuštěné máslo
- 4 ks bílek
PRACOVNÍ POSTUP
- Ve větším hrnku smícháme vlažné mléko s cukrem a droždím. Necháme asi 15 minut vzejít kvásek.
- Do větší mísy přesijeme mouku, přidáme sůl, vanilkový extrakt a vzešlý kvásek. Promícháme na hladké těsto a necháme kynout asi 30 minut.
- Mezitím si rozpustíme máslo a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
- Když se bude blížit konec kynutí, rozehřejeme si vaflovač.
- Do vykynutého těsta vmícháme vychladlé máslo.
- Z bílků a špetky soli si vymícháme pevný sníh a opatrně ho stěrkou zamícháme do těsta.
- Vaflovač můžete vymazat olejem, ale není to úplně nutné: máslo v těstě způsobí, že se těsto na plotýnky nepřichytává. Nalijte do vaflovače dostatečné množství těsta, zaklopte a pečte do zlatova. Délku pečení je potřeba přizpůsobit výkonu vašeho stroje.
- Servírujeme s rozpuštěnou čokoládou, ovocem, šlehačkou, Pribináčkem; prostě s čímkoliv, co máte rádi.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Belgické vafle: tipy a rady
- Vafle je možné udělat v kakaové variantě. Ještě před kynutím přidejte k mouce lžíci kakaa a prosejte do těsta. Jsou taky moc dobré.
- Jak radí Kitchenette, chcete-li si pochutnat na teplých vaflích, je dobré dát do lehce vyhřáté trouby talíř a jednotlivé vafle po upečení odkládat tam. Můžete je taky dávat do hrnce a přiklopit; ale pozor, vafle vzniklou párou změknou a nebudou už krásně křupavé na skus.
- K přípravě vaflí musíte mít vaflovač. Buď jako samostatný přístroj, nebo jako sendvičovač 3 v 1, kdy jsou součástí vyměnitelné plotýnky, které jsou nepřilnavé a lze je snadno omýt v myčce.