Hovězí závitek se zelím
Rychlá a jednoduchá hotovka z hovězího masa, která se hodí k nedělnímu obědu nebo večeři.
Hovězí maso potřebuje delší dobu dušení, aby bylo měkké. Pro urychlení používám zadní hovězí (je libovější), maso připravuji v papinovém hrnci. Hovězí je do půl hodiny měkoučké!
Hovězí závitek se zelím
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 4-6 plátků hovězí maso (zadní)
- 150 g kysané zelí
- 3 ks CIBULE (střední)
- 100 g BRAMBORY (syrové, nastrouhané)
- 2 lžíce tmavá instantní jíška
- SŮL
- mletý pepř
- 1 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO
- 250 ml hovězí vývar
PRACOVNÍ POSTUP
- Na pánev dáme rozehřát kousek sádla, na kterém orestujeme jednu menší cibuli pokrájenou na drobno. Přidáme zelí a 5 minut podusíme. Poté přidáme nastrouhanou bramboru, osolíme, opepříme a dusíme ještě 5 minut.
- Maso očistíme, naklepeme, osolíme, opepříme a naplníme směsí zelí. Poté důkladně zarolujeme a závitek upevníme párátkem, jehlicí na maso nebo kuchyňským provázkem.
- Do hrnce vložíme zbytek sádla a necháme rozpálit. Poté přidáme na drobno nakrájenou cibuli, necháme ji zpěnit a vložíme připravené závitky, které orestujeme ze všech stran.
- Poté podlijeme hovězím vývarem a dusíme domměka. Já používám tlakový hrnec, kde je maso měkké cca za 25-30 minut
- Vzniklou omáčku/šťávu není potřeba nijak zahušťovat.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
TIP: V obchodě dostanete již připravené hovězí maso na závitky, podívejte se do chladícího pultu.
Hovězí závitek po srolování připevněte párátkem nebo omotejte kuchyňskou nití. Závitek položte do hrnce švem dolů. Hmotnost závitku šev zatíží a zamezíme tím vytékání náplně ze závitku.
TIP: Vyzkoušejte také náš recept na dušené kostky z hovězího plecka