Pokud máte z cukroví rádi českou vánoční klasiku, vsaďte na klasické vanilkové rohlíčky, které vás po ochutnání vrátí do dob vašeho dětství.
Mám pro vás ten nejlepší recept na vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů, obalovaných v moučkovém cukru ovoněném vanilkou. Jednoduchý recept zvládnou i začátečníci.
Aby práce odsýpala od ruky, používám při pečení silikonové formičky na rohlíčky. Do formičky vždy vmáčknu kousek těsta, hotový tvar opatrně vymáčknu a položím na plech vyložený pečicím papírem.
Zkuste také formu na vanilkové rohlíčky TESCOMA
Tradiční vanilkové rohlíčky
INGREDIENCE
- 2 žloutek
- 80 g VLAŠSKÉ OŘECHY
- 80 g cukru moučka
- 200 g MÁSLO
- 280 g hl. mouky
- NA OBALOVÁNÍ: moučkový cukr smíchaný s vanilkovým
PRACOVNÍ POSTUP
- Do větší mísy nebo na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, namleté vlašské ořechy a nakonec žloutky.
- Postupně do směsi zapracujeme změklé máslo.
- Vypracujeme hladké a lesklé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně hodinu odležet v chladničce. Těsto si můžete klidně připravit i den předem, odležení v ledničce přes noc rozhodně neuškodí, ba naopak.
- Z vychlazeného a uleželého těsta odžďoubneme kousek těsta, které vtlačíme do formičky na rohlíčky, hotový tvar vyloupneme a položíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Rohlíčky pečeme na středním roštu, v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Rohlíčky se pečou do růžova, trvá to cca 8-10 minut.
- Ještě horké rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Pracujte opatrně, rohlíčky jsou ihned po upečení velice křehké.
- Obalené rohlíčky ukládáme najlépe do papírové krabice, necháme je den v teple uležet, pak je můžeme uložit na chladné místo.
Ještě pár slov k receptu:
Jak dlouho péct vanilkové rohlíčky?
Upečení vánočního cukroví je otázka chvilky, nejinak je tomu u vanilkových rohlíčků.
Vanilkové rohlíčky se zásadně pečou v roztopené troubě, elektrická by měla být vyhřátá zhruba na 180 °C. Plech s cukrovím vložte na střední rošt. Rohlíčky se pečou tak dlouho, dokud na povrchu lehce nezrůžoví. Od trouby nikam neodcházejte, počítejte s tím, že hotovo bude za 8-10 minut.
Kdy péct vanilkové rohlíčky
Jsou druhy cukroví, které se musí péct v dostatečném předstihu předem, aby do Vánoc stihlo změknout. Neuškodí si připravit plán pečení různých druhů.
Nejprve se pečou perníčky, hned poté „suché“ cukroví, mezi které patří i vanilkové rohlíčky. Ty potřebují k rozležení zhruba 3 týdny, naplánujte si pečení na první adventní neděli.
Příběh vanilkových rohlíčků
Ačkoliv se jedná o českou klasiku, dočetla jsem se v jednom časopise, že tento recept pochází z doby Rakouska-Uherska.
Vanilkovými rohlíčky se tehdy proslavila cisařsko-královská cukrárna Demel, která působí dodnes ve Vídni. Historie této cukrárny se datuje od roku 1786.
Vanilkové rohlíčky: tipy a rady
Tvary rohlíčků můžete vmáčknout do formiček (nejlepší pro začátečníky jsou silikonové), nebo je vytvarovat prsty. V tom případě se rohlíčky kladou na plech vyložený pečicím papírem.
Recept z Hery nebo z másla? Hera je dlouhou dobu alternativou másla při pečení, nic s ní nezkazíte. Je levnější, ale pravou chuť másla podle mě nenahradí. Někdy je lepší méně a z co nejkvalitnějších surovin.
Podobný recept na vanilkové rohlíčky jako je tento mají na blogu Kluci v akci.
Chcete vanilkové rohlíčky ve zdravé verzi? Zkuste je upéct ze špaldové mouky! Tady najdete RECEPT.