Čas Vánoc se neúprosně blíží, pojďme si navodit sváteční atmosféru vánočním chlebíčkem! Krásně ozdobí adventní stůl a jen se po něm zapráší.
Recept jsem vymyslela sama, když jsem potřebovala rychlý dezert ke kávě.
Vánoční chlebíček
Vanilkový vánoční chlebíček s marcipánem, čokoládovými kousky, vlašskými ořechy, potřený zakysanou smetanou.
Vytisknout
Připnout
Porce: 10
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 2 ks vejce
- 100 g cukr krupice
- 150 ml Olej vhodný na pečení a smažení
- 150 ml MLÉKO
- 150 g VLAŠSKÉ OŘECHY (nasekané nahrubo)
- SŮL
- 20 g marcipán nabarvený
- hrst čokoládových floků
- 140 ml zakysaná smetana cca 15 %
- 180 g HLADKÁ MOUKA
- 1 lžíce vanilkový extrakt
- 1 ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem
- 0,5 lžička skořice
- máslo + strouhanka na vymazání plechu
PRACOVNÍ POSTUP
- Do větší mísy vyklepneme vejce a utřeme je s cukrem.
- Přidáme olej, mléko, vanilku, skořici, část nasekaných ořechů, čokoládové kousky, rozdrobíme marcipán a vše promícháme.
- Do směsi postupně přidáváme mouku s kypřicím práškem a vymícháme hladké těsto.
- Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Do připravené formy nalijeme těsto.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C po dobu 30-35 minut. Hotový chlebíček vyzkoušíme zapíchnutím špejle do těsta.
- Chlebíček vyndáme z trouby, necháme cca 10 minut zchladnout a poté ho vyklopíme z formy.
- Vychladlý chlebíček pomažeme čerstvou zakysanou smetanou, posypeme zbytkem nasekaných ořechů a dáme vychladit do lednice.
- Krájíme na řezy a podáváme.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Vánoční chlebíček – za hodinu hotovo!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Vánoční chlebíček: tipy a rady
- Olej na do těsta na chlebíček použijte slunečnicový nebo řepkový, mají neutrální chuť a vůni a pro sladké pečení jsou nejvhodnější.
- Čokoládové floky jsou vlastně čočky nebo pecky z čokolády. Pokud chcete zdravější verzi, sáhněte po hořké čokoládě s obsahem kakaové hmoty nad 70 %.
- Karob je zdravou alternativou ke kakau, jedná se o svatojánský chléb. Místo kakaa používají karob například alergici.
Chcete další vánoční recept? Zkuste PLETENOU HVĚZDU