Minutkový recept z části vepřové panenky, které se říká palec. Vepřový palec nakrájený na medailonky je určený k rychlé přípravě, když se do něj pustíte, ani ne za hodinu můžete mít jídlo na stole.
Vepřový palec je dobrý jednoduše orestovaný na pánvi se zeleninou, jako přílohu doporučuji batáty nebo obyčejné brambory maštěné máslem.
Rychlý vepřový palec
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Vepřové palce odblaníme, očistíme, nakrájíme na medailonky, osolíme a opepříme.
- Na pánev vlijeme polévkovou lžíci oleje, přidáme čerstvou snítku tymiánu na ovonění.
- Očištěný batát a brambory vložíme do hrnce s osolenou vodou a vaříme 15-20 minut do změknutí.
- Na rozpálenou pánev vložíme kousky vepřového palce a restujeme do měkka cca 3 minuty z každé strany, aby se maso nevysušilo naskrz a zůstalo měkké a šťavnaté.
- Společně s masem přidáme na pánev také nadrobno nakrájenou cuketu a kapii.
- Zelenina by měla zůstat pevná, tzv. “na skus”, aby v jídle křupala.
- Na pánvi osmažíme pokrájenou cibulku.
- Hotové brambory s batátem osolíme, ochutíme kouskem másla a servírujeme na talíři společně s vepřovým palcem se zeleninou. Nakonec posypeme osmaženou cibulkou.
Co je vepřový palec?
Vepřový palec je tupá část vepřové panenky, opačné části se říká špička.
Jedná se minutkové maso, které je chutné a velmi křehké, s minimálním obsahem tuku. Ideální příprava vepřového palce je rychlé orestování z jedné i druhé strany tak, aby maso uvnitř zůstalo šťavnaté, nevysušené.
Co jsou batáty?
Batáty jsou sladké brambory. Mají oranžovou barvu a větší obchody je dnes již běžně mají v nabídce. Nenechte se však mást názvem, sladké brambory obsahují méně škrobů než brambory běžné, jedná o přílohu, která se obvykle podává ke slaným jídlům.
Batáty jsou chuťově zajímavá alternativa k bramborám; pokud chcete batáty vyzkoušet, můžete je pro začátek s běžnými bramborami nakombinovat.
Ze zdravotního hlediska je na batátech významný vysoký obsah vitamínu A, který chrání oči a podporuje imunitní systém.