citronovo-makový chlebíček

Makovo-citronový chlebíček

Chcete jednoduchý, a přitom neskutečně chutný dezert? Tady je: citrónový chlebíček s mákem! Netradiční kombinace, která potěší nejen oko, ale i chuťové pohárky.

Makovo-citronový chlebíček je na chuť velmi jemný, vláčný. Mák se přidává do těsta, vršek chlebíčku se polévá citronovou polevou, která moučníku dodává šmrnc. U nás velmi oblíbený citronový chlebíček pečeme poslední dobou poměrně často.

citronový chlebíček s mákem recept

Makovo-citronový chlebíček

Chutný a vláčný chlebíček s mákem, vršek má politý citronovou polevou.
5 z 3 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 45 min
Porce: 10
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 75 g MÁSLO
  • 10 g nemletého máku
  • jemně nastrouhaná kůra z bio citrónu
  • 3 vejce (nejlépe domácí)
  • 200 g třtinového cukru
  • 120 ml MLÉKO
  • 170 g polohrubé mouky
  • 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva
  • SŮL
  • Na citronovou polevu:
  • 100 g moučkového cukru (prosévaný)
  • 2 lžíce citronové šťávy

PRACOVNÍ POSTUP

  • Troubu rozehřejeme na 180 °C. Formu na biskupský chlebíček vyložíme pečicím papírem.
  • V hrnci rozpustíme na plotně máslo, vsypeme do něj mák a citrónovou kůru. Směs lehce promícháme a odstavíme z plotny, necháme vychladnout
  • V míse mixérem vyšleháme vejce s cukrem cca 2-3 minuty.
  • Přidáme mléko a šleháme další dvě minuty. Poté do těsta přidáme prosátou mouku s míchanou s práškem do pečiva a špetkou soli.
  • Nakonec přidáme prochladlou směs másla s mákem a citrónovou kůrou, pečlivě promícháme.
  • Vlijeme do formy na chlebíček, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 40-50 minut.
  • V menší misce promícháme moučkový cukr a citrónovou šťávu tak, aby vznikla ucelená hmota.
  • Hotový chlebíček necháme asi 20 minut vychladnout, poté ho polijeme hotovou citrónovou polevou a necháme úplně zatuhnout.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
citronový chlebíček s mákem příprava
Těsto na citronový chlebíček nalijeme do formy na biskupský chlebíček, vyložené pečicím papírem

Tipy k citronovému chlebíčku s mákem

  • V receptu je strouhaná citronová kůra, kupte si v obchodě bio citron, který není chemicky ošetřený. Před nastrouháním citron omyjte teplou vodou a osušte.
  • Mák se přidává do chlebíčku celý, je cítit „na skus“. Pokud by vám celý mák vadil, vyměňte jej za mák mletý. Mák po rozkrojení chlebíčku tvoří na řezu zajímavý kontrast a dodává moučníku punc nevšednosti.
  • Třtinový cukr můžete nahradit normálním bílým cukrem krupice. Třtinový cukr se postará o zdravější formu citronového chlebíčku, obsahuje totiž melasu.

TIP: Zkuste náš další recept: BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK

O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Makovo-citronový chlebíček, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/makovo-citronovy-chlebicek/