Velikonoční jidáše, staročeský recept

velikonoční jidáše

S velikonočními jidáši je spojených spousta příběhů. V podstatě se jedná o motance nebo uzly z kynutého těsta. Traduje se, že tvary pečiva symbolizují provaz, na kterém se oběsil zrádný Jidáš poté, co zradil Ježíše.

Jidáše jsou velikonoční dobrotou, hned vedle mazance nebo velikonočního beránka. Staročeský recept, který dnes přináším, je jednoduchý, šmrnc mu dodává špetka muškátového květu, který se strouhá do těsta.

TIP: Chcete se dozvědět více o českých Velikonocích? Kupte si jednu z knih:

knihy o českých Velikonocích

velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše, staročeský recept

Staročeský recept na velikonoční jidáše.
4.50 z 2 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 25 min
Vaření: 15 min
Kynutí:: 1 hod 30 min
Celkový čas: 2 hod 10 min
Porce: 25
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 500 g HLADKÁ MOUKA
  • 70 g MÁSLO (nerozpuštěné, pokojové teploty)
  • 2 ks žloutek
  • 300 ml smetana na vaření
  • 80 g cukr krupice
  • 25 g droždí
  • 4 g SŮL
  • špetka strouhaného muškátového květu
  • kůra ze 1/4 citronu
  • 1 ks vejce (na potření před upečením)
  • 2 lžíce ČESKÝ VČELÍ MED (na potření po upečení)
  • 1 lžíce MÁSLO

PRACOVNÍ POSTUP

  • Droždí a lžičku cukru společně v menší misce rozmačkáme vidličkou a pak rozmícháme na kašičku. Zalijeme 100 ml vlažné smetany, přimícháme lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.
  • Všechny ostatní suroviny dáme do mísy. Máslo i žloutky by měly mít pokojovou teplotu, zbytek smetany by měl být stále vlažný, usnadníme tím kynutí těsta.
  • Přilijeme kvásek, promícháme a vypracujeme hladké nelepivé těsto.
  • Hotové těsto dáme do mísy, zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu. Poté těsto vyklopíme, prohněteme a tvoříme z něj jidáše
  • Smotané uzlíky necháme ještě 20 minut vykynout. Poté je potřeme vejcem rozšlehaným se dvěma lžícemi vody, pekáč vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 190 °C. Pečeme asi 15 minut.
  • Med ohřejeme, až bude horký, pak jej odstavíme. Do ohřátého medu vhodíme máslo nakrájené na kostičky a mícháme tak dlouho, dokud se nerozpustí. Vznikne hustá medová omáčka, kterou pak upečené jidáše potřeme, a to ihned po vyndání z trouby.

Ještě pár slov k receptu:

Z těsta podle tohoto receptu smotáte asi 25 jidášů – záleží na tvarech a velikosti.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

těsto na velikonoční jidáše

Kdy se pečou jidáše?

Jidáše jsou velikonoční pečivo z kynutého těsta. Pečou se tradičně na Zelený čtvrtek, kdy Jidáš zradil Ježíše (a dostal za to odměnu třicet stříbrných).

Velikonoční jidáše: tipy a rady

  • Protože se jedná o kynuté těsto, všechny suroviny, přidávané k vzešlému kvásku, by měly mít pokojovou teplotu. Nezapomeňte vyndat včas vajíčka a máslo z ledničky, než začnete zadělávat těsto na jidáše.
  • Jidáše se po upečení potírají medovou omáčkou. Kluci v akci přidávají k medu navíc rum, který pečivo krásně ovoní. Pan Cuketka zase do těsta na jidáše přisypává sekané mandle.
  • Nechce se vám kynuté těsto na jidáše vybouchávat ručně v míse? Zkuste si jej připravit v domácí pekárně, hnětací háky pospojují suroviny a těsto krásně vykyne.

TIP: Zkuste také náš další recept na velikonoční špaldový mazanec.

O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Velikonoční jidáše, staročeský recept, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/velikonocni-jidase-starocesky-recept/