Máslový koláč s jablky a čokoládovou polevou
Můj patnáctiletý syn je intelektuálního ražení. Když nám do kuchyně přivezli novou troubu, která na mě zpočátku působila jako malé blikající UFO, chopil se návodu a přečetl jej na jeden zátah do poslední stránky.
Při pročítání popisu jednotlivých funkcí stihl plánovat, co vše v troubě upeče. Jeho první akcí byl koláč s jablky a čokoládovou polevou.
Máslový koláč s jablky a čokoládovou polevou
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 500 g HLADKÁ MOUKA (normální nebo špaldová)
- 250 g MÁSLO (jedna kostka)
- 1 ks vejce
- 5 lžíce MLÉKO
- 200 g cukr moučka
- 1 PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem
- 100 g ČOKOLÁDA HOŘKÁ (na vaření)
- MÁSLO (na zředění čokolády)
- 6 ks jablka (menší)
PRACOVNÍ POSTUP
- Smíchejte mouku s cukrem a práškem do pečiva.
- Dejte rozpustit máslo do vodní lázně. Dno hrnku s máslem by se nemělo dotýkat dna vodní lázně.
- Zatímco čekáte na rozpuštění másla, doporučuju si něco přečíst (třeba Zeměplocha je fajn). Asi po deseti minutách střídavého kontrolování másla a čtení knížky by máslo mělo být hotové.
- Nalijte rozpuštěné máslo do sypké směsi a rozklepněte vejce. Pokuste se neupustit žádné skořápky – nikdo nemá rád koláč křupavý z nesprávných důvodů.
- Vzniklou patlanici promíchejte. Nyní nastává šílená část, po níž je v kuchyni největší bordel: Strouhání. Odjádrujte jablka, oloupejte je škrabkou a pak je nastrouhejte na nejjemnějším struhadle. Vznikne vám žlutá kaše, která se dokonale přilepí na všechno.
- Jakmile máte jablka nastrouhaná (subjektivně tenhle proces trval milion let a objektivně dvacet minut), zamíchejte kašičku do těsta. Také přilijte 3 lžíce mléka – stačí od oka.
- Teď to všechno pořádně promíchejte a prohněťte. Přestože kuchařské náčiní už pomalu zabírá každou volnou plochu, buďte stateční a najděte místo na dortovou formu.
- Přelijte těsto z misky do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou a dejte péct na 40 minut do trouby předehřáté na 185 °C.
- Po vyndání nechte 2 hodiny zchladnout, poté sřízněte vršek na plocho (obvykle se uprostřed vyboulí) a otočte koláč. Dno koláče tak bude tvořit rovnou plochu nahoře.
- Použijte již připravenou vodní lázeň a rozpusťte si čokoládu s kouskem másla. Touto polevou polijte vršek koláče, nechte ztuhnout a jste hotovi!
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Pustil se do pečení, když jsem odjela na nákup. Po návratu vypadala kuchyně jako po nájezdu barbarů, ale zase v míse bylo připravené těsto, které už jsme jen vylili do koláčové formy a strčili péct do našeho nového zázraku.
Poprosila jsem syna, aby mi sepsal recept – koláč byl totiž vynikající, vláčný, voněl po másle. Však taky ze stolu zmizel během chvíle. Synův rukopis jsem moc neupravovala, máte jej podaný v originále. Tak dobrou chuť!