jablkový koláč s čokoládovou polevou

Máslový koláč s jablky a čokoládovou polevou

Můj patnáctiletý syn je intelektuálního ražení. Když nám do kuchyně přivezli novou troubu, která na mě zpočátku působila jako malé blikající UFO, chopil se návodu a přečetl jej na jeden zátah do poslední stránky.

Při pročítání popisu jednotlivých funkcí stihl plánovat, co vše v troubě upeče. Jeho první akcí byl koláč s jablky a čokoládovou polevou.

koláč s jablky a čokoládovou polevou

Máslový koláč s jablky a čokoládovou polevou

Skvělý máslový koláč s jablky a čokoládovou polevou, který upekl můj patnáctiletý syn.
3.75 z 4 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 35 min
Celkový čas: 1 hod 5 min
Porce: 8
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Smíchejte mouku s cukrem a práškem do pečiva.
  • Dejte rozpustit máslo do vodní lázně. Dno hrnku s máslem by se nemělo dotýkat dna vodní lázně.
  • Zatímco čekáte na rozpuštění másla, doporučuju si něco přečíst (třeba Zeměplocha je fajn). Asi po deseti minutách střídavého kontrolování másla a čtení knížky by máslo mělo být hotové.
  • Nalijte rozpuštěné máslo do sypké směsi a rozklepněte vejce. Pokuste se neupustit žádné skořápky – nikdo nemá rád koláč křupavý z nesprávných důvodů.
  • Vzniklou patlanici promíchejte. Nyní nastává šílená část, po níž je v kuchyni největší bordel: Strouhání. Odjádrujte jablka, oloupejte je škrabkou a pak je nastrouhejte na nejjemnějším struhadle. Vznikne vám žlutá kaše, která se dokonale přilepí na všechno.
  • Jakmile máte jablka nastrouhaná (subjektivně tenhle proces trval milion let a objektivně dvacet minut), zamíchejte kašičku do těsta. Také přilijte 3 lžíce mléka – stačí od oka.
  • Teď to všechno pořádně promíchejte a prohněťte. Přestože kuchařské náčiní už pomalu zabírá každou volnou plochu, buďte stateční a najděte místo na dortovou formu.
  • Přelijte těsto z misky do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou a dejte péct na 40 minut do trouby předehřáté na 185 °C.
  • Po vyndání nechte 2 hodiny zchladnout, poté sřízněte vršek na plocho (obvykle se uprostřed vyboulí) a otočte koláč. Dno koláče tak bude tvořit rovnou plochu nahoře.
  • Použijte již připravenou vodní lázeň a rozpusťte si čokoládu s kouskem másla. Touto polevou polijte vršek koláče, nechte ztuhnout a jste hotovi!

Ještě pár slov k receptu:

Těsto z receptu je ideální do kulaté dortové formy o pr. 24 cm. Přípravu berte s rezervou: trvalo mi asi tři čtvrtě hodiny, než jsem připravil těsto – zejména kvůli strouhání jablek. Koláč se pekl 40 minut, pak 2 hodiny chladnutí a nakonec ještě připravit čokoládovou polevu a nechat ji zatuhnout.
Dobrou chuť přeje Honza Kupský
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Pustil se do pečení, když jsem odjela na nákup. Po návratu vypadala kuchyně jako po nájezdu barbarů, ale zase v míse bylo připravené těsto, které už jsme jen vylili do koláčové formy a strčili péct do našeho nového zázraku.

Poprosila jsem syna, aby mi sepsal recept – koláč byl totiž vynikající, vláčný, voněl po másle. Však taky ze stolu zmizel během chvíle. Synův rukopis jsem moc neupravovala, máte jej podaný v originále. Tak dobrou chuť!

jablkový koláč v kulaté formě
koláč s jablky a čokoládovou polevou

jablkový koláč s čokoládovou polevou
Jablkový koláč s čokoládovou polevou
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Máslový koláč s jablky a čokoládovou polevou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/maslovy-kolac-s-jablky-a-cokoladovou-polevou/