Můj malý syn miluje pamlsky. Ale ládovat ho bonbóny a čokoládou se mi moc nezamlouvá. Občas mu proto dopřeju svačinku v podobě roztomilého medvídka z nadýchaného piškotu, plněného čokoládou nebo jinou náplní.
Vzhledem k tomu, že ne vždy je po ruce Brumík kupovaný (navíc když se podíváte na složení, žádná hitparáda to není), ráda si dám pár minut práce a upeču mu Brumíky domácí. Ano, je pravda, že nevypadají úplně jako z obchodu, ale vím, co v nich je a při výrobě mi malý vždy pomáhá, a tak se spolu i dobře zabavíme.
Tenhle recept na domácí Brumíky je hrnkový: 1 hrnek = 250ml.
Formu na Brumíky, kterou jsem použila, koupíte třeba TADY.
Domácí Brumíci pro naše nejmilejší
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 1 hrnek polohrubá mouka
- ½ hrnek cukr krupice
- 1/2 hrnek MLÉKO
- ¾ hrnek Olej vhodný na pečení a smažení
- ½ ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo běžný kypřicí prášek)
- 1 ks vejce
- 1 lžička KAKAO TMAVÉ
Na naplnění
- Nutella
- puding
- marmeláda
PRACOVNÍ POSTUP
- Troubu předehřejeme na 170 °C. Formu na medvídky vymažeme rozpuštěným máslem.
- Mouku smícháme s práškem na pečení.
- Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny a přidáme olej. Lehce promixujeme. Postupně, střídavě, přidáváme mouku s práškem na pečení a mléko.
- Když máme těsto hotové, odebereme z něho asi ¼ a tu obarvíme lžičkou kakaa. Tuto část použijeme na ouška a pacičky. Čokoládové (kakaem obarvené) těsto si přendáme do zdobicího sáčku, lépe se nám bude nanášet na ta správná místa ve formě na medvídky.
- Nejprve tedy pomocí plnicího sáčku naneseme čokoládové těsto na místa, která chceme mít kakaová, jako například uši, packy, čumáček nebo část bříška – fantazii se meze nekladou.
- Když máme tuto část hotovou, do formy dáme asi 1 až 1 a ½ lžíce světlého těsta a rozetřeme ho do všech stran. Pamatujte, že medvídci malinko vyběhnou, formy by neměly být vrchovatě plné, maximálně téměř zarovnané.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 10-15 minut (podle toho, jak vám peče trouba).
- Po upečení vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
- V případě, že budeme chtít medvídky plněné, tak do formy dáme jen ½ lžíce těsta, na těsto dáme lžičku čokolády nebo lískooříškové pomazánky (Nutella), nebo jiné náplně a opět přiklopíme ½ lžíce světlého těsta.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Domácí Brumíci: tipy a rady
- Brumíky můžete udělat i s kousky ovoce, například borůvkami, malinami, i banánem.
- Medvídci jsou jsou výborní s kousky čokolády, které můžete zamíchat rovnou do těsta, nebo zdobené lentilkami.
- Formu na Brumíky seženete třeba v domácích potřebách Orion. Mají dva druhy, silikonovou nebo plechovou, vyberte, co vám vyhovuje. Silikonová by se teoreticky nemusela vymazávat, ale jdou pak líp vyklopit.
- Brumíky můžete skladovat v suchu a temnu (nebo v pytlíku) klidně týden, jsou opravdu držáci, ale zrovna u nás tahle situace nastává málokdy, protože medvídci chutnají tak dobře, že na ně chodí i manžel!
Silikonovou formu na Brumíky koupíte TADY, plechovou formu zase TADY.