Tvarožník

Máte v ledničce tvaroh a nevíte co s ním? Upečte kyprý a vláčný tvarožník!

Tento recept je původem s Polska, ale mnoho z vás ho určitě zná z dob svého dětství. Já jsem se rozhodla chuť tvarožníku doplnit čerstvým citrónem a zázvorem.

tvarožník

Tvarožník

Tvarožník: rychlý a dobrý koláč z tvarohu, s chutí citrónu a vůní zázvoru.
4.75 z 4 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 40 min
Porce: 8
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 500 g tvaroh (plnotučný)
  • 4 ks vejce
  • 120 g HLADKÁ MOUKA
  • 1 PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo běžný pečicí prášek)
  • 150 g cukr krystal
  • špetka SŮL
  • 1 ks vanilkový cukr (nebo vanilková pasta, esence)
  • 1 ks citron
  • 50 g zázvor sušený
  • cukr moučka (na posypání)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Aby nebyl tvarožník suchý, připravíme si předem pekáč nebo jinou vhodnou nádobu, do které nalijeme vodu (cca do výše 5cm), a vložíme ji do trouby předehřáté na 200 °C.
  • V míse ušleháme bílky s polovinou dávky cukru a se špetkou soli.
  • Vyšleháme žloutky, tvaroh, vanilkový cukr nebo vanilkovou pastu, zbylý cukr a šťávu z citronu.
  • Přidáme lžičku sušeného zázvoru, citronovou kůru a promícháme.
  • Přisypeme prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem.
  • Vše zamícháme a do těsta zlehka vmícháme sníh z bílků.
  • Připravené těsto nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem.
  • Před vložením těsta do trouby snížíme teplotu ze 200 °C na 160 °C a pečeme 35-45 minut (spolu s nádobou s vodou).
  • Vychladlý tvarožník posypeme moučkovým cukrem.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Tvarožník podle tohoto receptu připravuji do kulaté koláčové formy o průměru 26 cm.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
tvarožník

Jednoduchý recept, nezapomeňte ozdobit kousky tvarožníky citronem, nakrájeným na plátky!

moučník tvarožník

O tvarohu

Tvaroh je bohatý na bílkoviny, obzvláště na kasein, který chrání jaterní buňky a podporuje mozkovou činnost.

Snažte se tvaroh zařadit do svého jídelníčku, nejlépe se tráví, když si ho dáte ke snídani nebo jako druhou lehkou večeři. Zejména sportovci na tvaroh nedají dopustit.

tvarožník s citronem
Tradiční tvarožník ozdobený plátky citronu
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Tvarožník, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/tvaroznik/