Nudle ve smetaně s žampiony
Kdoví proč, vždycky jsem si myslela, že žampióny s česnekem nejsou právě vydařená kombinace. Jak jsem byla bláhová!
Včera jsem objevila recept, který houby a česnek spojuje v jednu dobrotu naprosto bezkonkurenčně, důkazem toho budiž můj muž, který divže nevylízal talíř – promiň, drahý! 😉
Abych to uvedla na pravou míru: manžel je masožravec od přírody, k večeři kusem masa rozhodně nepohrdne. Včera měl k obědu kapustové karbanátky, takže předpokládal, že chuť si spraví doma přísunem řádné dávky živočišných bílkovin.
Když jsem mu předložila nudle POUZE se žampióny, zahlédla jsem, jak mu povyskočilo obočí. Frustraci však zahnalo první zaboření vidličky do pokrmu a ta lahoda, když pak sousto vložil do úst!
Nudle ve smetaně s žampiony
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Na pánvi s vyšším okrajem rozehřejeme 1/3 másla – udržujeme plamen na střední teplotě, ať se máslo nepřepálí.
- Očistíme žampiony a nakrájíme (malé žampiony stačí přepůlit, větší pokrájejte na plátky).
- Oloupeme stroužky česneku, utřeme je. Utřený česnek vsypeme na rozehřáté máslo, mícháme, necháme rozvonět.
- Zvýšíme teplotu plotýnky a vhodíme očištěné pokrájené žampiony, restujeme je za pilného obracení, dokud se neopečou – nedostanou hnědou kůrčičku. Trvá to zhruba 10-15 minut.
- Mezitím si dáme vařit těstoviny podle návodu, nepřevařte je, ideál jsou al dente (čili na skus). Nechte si trochu vody stranou, lze s ní naředit smetanovou omáčku, pokud by byla příliš hustá.
- Jakmile jsou žampióny orestované dozlatova, stáhneme teplotu plotýnky, přidáme zbytek másla, smetanu.
- Těstoviny slijeme, necháme okapat a přidáme do pánve ke smetanové omáčce. Přidáme nastrouhaný sýr a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme případně trochu vody z vaření těstovin, abychom získali správnou konzistenci omáčky. Osolíme, opepříme.
- Ihned podáváme v hlubokém talíři nebo v misce, posypeme zelenými lístky petrželky.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Vyzkoušejte tenhle recept, je nejenom chuťově božský, ale i úžasně rychlý. Večeři máte na stole do 30 minut.
Těstoviny se žampiony a smetanou: tipy a rady
- Při vaření nezapomeňte dostatečně osolit vodu, ta by pro vaření těstovin měla být slaná asi jako mořská voda (takže relativně dost).
- Přivírám oči a dávám na vědomí, že pro zapřisáhlé milovníky večeří s masem lze do tohoto receptu přidat stranou orestované kousky kuřecího prsa.
- Smetanu prosím použijte nešizenou, s obsahem tuku 30 % a více. Dobrá, není to právě nejdietnější varianta, ale člověk je dříve sytější a navíc… si prostě víc pochutná. Smetana na vaření (u nás obvykle s obsahem tuku 12 %) je při vaření nestabilní, snadno se může stát, že se srazí.
- Pokud je houbová sezóna, směle použijte úlovky z lesa! Hříbky ve smetanové omáčce nikdy nezarmoutí.