Skořicoví šneci z kynutého těsta
Když jsem byla malá, babička nám pekla “vosí hnízda”. V babiččině podání to byly kynuté tvary stočené do spirály, ochucené máslem a špetkou skořice, s vršky polévanými sladkou lesklou polevou.
Ačkoliv je babička nazývala vosími hnízdy, dneska podobné recepty najdete pod označením skořicoví šneci.
Bohužel původní recept se nezachoval, protože babička nebyla, co se receptů týče, příliš vstřícná. A tak tu nejlepší variantu na skořicové šneky dávám dohromady na vlastní pěst.
Skořicoví šneci z kynutého těsta
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Těsto
- 475 g MLÉKO
- 110 g Olej vhodný na pečení a smažení
- 55 g krupicový cukr
- 2 lžička sušené droždí
- ½ lžička PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo obyčejný kypřicí prášek)
- 600 g HLADKÁ MOUKA
- ½ lžička jedlá soda
- ½ lžička soli
PRACOVNÍ POSTUP
- Mléko smícháme s olejem a mírně ohřejeme, asi na teplotu těla. Přidáme cukr a sušené droždí. Necháme minutu, dvě “nabobtnat”. Poté přidáme 500 g prosáté mouky a vymísíme hladké, lehce lepivé těsto. Není třeba mísit nějak dlouho. Necháme kynout hodinu.
- Po vykynutí přidáme kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a zbytek (100 g) mouky. Vypracujeme hladké těsto, které bude pořád ještě malinko lepivé. Vál podsypeme trochou mouky a těsto rozválíme na velký čtverec nebo obdélník. Tloušťka těsta by měl být asi 0,3-0,5cm.
- Máslo si rozpustíme, ale ne úplně. Mělo by mít kašovitou konzistenci, aby se po jemném těstě dalo dobře roztírat. V jiné misce si smícháme cukr se skořicí. Těsto pomažeme máslem až úplně do stran, trošku si ho ale necháme stranou, abychom pomazali jednotlivé šneky po stranách – zabráníme tím, aby se při pečení nepřilepily k sobě. Plochu posypeme skořicovým cukrem.
- Svineme do rolády, a tu nakrájíme na kousky asi 2 cm široké.
- Plech si vyložíme papírem na pečení a jednotlivé šneky klademe vedle sebe, ne však moc na těsno. Po stranách pomažeme máslem.
- Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Mezitím si vyhřejeme troubu na 190°C. Pečeme asi 15-20 minut do zlatova. Necháme vychladnout.
- Smícháme všechny suroviny na polevu a polijeme jí skořicové šneky, resp. je “pocákáme”. Necháme zaschnout.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Recept nechutná úplně jako originál, protože je v něm mnohem víc skořice, i poleva je jiná. Chutná však tak dobře, že babiččiným původním skořicovým šnekům může směle konkurovat, a máte-li kombinaci kynutého těsta a skořice rádi, určitě recept vyzkoušejte.
Skořicoví šneci z kynutého těsta: tipy a rady
- Nebojte se, že těsto je vláčnější a lepivější než většina kynutých těst, tak to má být. Když bude potřeba, pomozte si při válení a krájení špachtlí nebo stěrkou, případně podsypte větším množstvím mouky, ale nepřežeňte to.
- V některých receptech se uvádí větší množství polevy, ale podle mě toto množství je úplně dostačující. Skořicoví šneci jsou oslazení dostatečně, není třeba jim cukr ještě přidávat větším množstvím polevy.
- Toto těsto je naprosto vynikající, jemné a nadýchané, nebojte se použít ho i na jiné sladké pečivo, například na záviny, buchty a podobně.
TIP: Zkuste také kynutý čokoládový věnec