skořicoví šneci z kynutého těsta

Skořicoví šneci z kynutého těsta

Když jsem byla malá, babička nám pekla “vosí hnízda”. V babiččině podání to byly kynuté tvary stočené do spirály, ochucené máslem a špetkou skořice, s vršky polévanými sladkou lesklou polevou.

Ačkoliv je babička nazývala vosími hnízdy, dneska podobné recepty najdete pod označením skořicoví šneci.

Bohužel původní recept se nezachoval, protože babička nebyla, co se receptů týče, příliš vstřícná. A tak tu nejlepší variantu na skořicové šneky dávám dohromady na vlastní pěst.

skořicoví šneci z kynutého těsta

Skořicoví šneci z kynutého těsta

Skořicoví šneci z kynutého těsta, vynikající těsto, které stojí za to vyzkoušet.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 40 min
Vaření: 1 hod
Porce: 20 šneků
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

Těsto

Náplň

Poleva

PRACOVNÍ POSTUP

  • Mléko smícháme s olejem a mírně ohřejeme, asi na teplotu těla. Přidáme cukr a sušené droždí. Necháme minutu, dvě “nabobtnat”. Poté přidáme 500 g prosáté mouky a vymísíme hladké, lehce lepivé těsto. Není třeba mísit nějak dlouho. Necháme kynout hodinu.
  • Po vykynutí přidáme kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a zbytek (100 g) mouky. Vypracujeme hladké těsto, které bude pořád ještě malinko lepivé. Vál podsypeme trochou mouky a těsto rozválíme na velký čtverec nebo obdélník. Tloušťka těsta by měl být asi 0,3-0,5cm.
  • Máslo si rozpustíme, ale ne úplně. Mělo by mít kašovitou konzistenci, aby se po jemném těstě dalo dobře roztírat. V jiné misce si smícháme cukr se skořicí. Těsto pomažeme máslem až úplně do stran, trošku si ho ale necháme stranou, abychom pomazali jednotlivé šneky po stranách – zabráníme tím, aby se při pečení nepřilepily k sobě. Plochu posypeme skořicovým cukrem.
  • Svineme do rolády, a tu nakrájíme na kousky asi 2 cm široké.
  • Plech si vyložíme papírem na pečení a jednotlivé šneky klademe vedle sebe, ne však moc na těsno. Po stranách pomažeme máslem.
  • Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Mezitím si vyhřejeme troubu na 190°C. Pečeme asi 15-20 minut do zlatova. Necháme vychladnout.
  • Smícháme všechny suroviny na polevu a polijeme jí skořicové šneky, resp. je “pocákáme”. Necháme zaschnout.

Ještě pár slov k receptu:

Varování: šneci mizí z pekáčku raketovou rychlostí!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Recept nechutná úplně jako originál, protože je v něm mnohem víc skořice, i poleva je jiná. Chutná však tak dobře, že babiččiným původním skořicovým šnekům může směle konkurovat, a máte-li kombinaci kynutého těsta a skořice rádi, určitě recept vyzkoušejte.

skořicoví šneci těsto
skořicoví šneci těsto kynuté
skořicoví šneci příprava
skořicoví šneci příprava
skořicoví šneci
skořicoví šneci z kynutého těsta

Skořicoví šneci z kynutého těsta: tipy a rady

  • Nebojte se, že těsto je vláčnější a lepivější než většina kynutých těst, tak to má být. Když bude potřeba, pomozte si při válení a krájení špachtlí nebo stěrkou, případně podsypte větším množstvím mouky, ale nepřežeňte to.
  • V některých receptech se uvádí větší množství polevy, ale podle mě toto množství je úplně dostačující. Skořicoví šneci jsou oslazení dostatečně, není třeba jim cukr ještě přidávat větším množstvím polevy.
  • Toto těsto je naprosto vynikající, jemné a nadýchané, nebojte se použít ho i na jiné sladké pečivo, například na záviny, buchty a podobně.

TIP: Zkuste také kynutý čokoládový věnec

blank
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Skořicoví šneci z kynutého těsta, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/skoricovi-sneci-z-kynuteho-testa/