pečená brambora se sýrem

Pečená brambora s mletým

Víkendová bašta ve stylu „brambory s masem“, ale ve zcela jiném kabátku. Zapomeňte na chvíli na klasiku, odvažte se a pusťte se do nového receptu!

Osvědčený repertoár brambory a maso zůstává, jen jsem změnila styling a brambory upekla vcelku v troubě a poté je našťouchla mletým masem, které jsem nechala zvlášť vysmažit do křupava na pánvi. O říznou chuť se postaral balkánský sýr.

pečená brambora

Pečená brambora s mletým

Tip na jednoduchý, ale moc dobrý oběd nebo večeři: pečená brambora plněná mletým masem, sypaná balkánským sýrem.
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 50 min
Celkový čas: 1 hod
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Smetanový dip:

PRACOVNÍ POSTUP

  • Troubu rozehřejeme na 170 °C (bez horkovzduchu).
  • Brambory pořádně odrbejte, ať jsou čisté – budeme je péct i se slupkou. Osvědčil se mi tenhle KARTÁČ NA ZELENINU.
  • Plech zlehka vymažeme olejem. Brambory z každé strany 2x propíchneme vidličkou, a pak uprostřed nožem nařízneme zhruba do ¾.
  • Vrch brambor potřeme olejem, vyskládáme na plech a dáme péct, trvá to zhruba hodinu.
  • Mezitím na oleji orestujeme mleté maso, osolíme jej, opepříme a přidáme stroužek utřeného česneku. Mleté zpočátku pilně oddělujeme vidličkou, aby se nescuklo do chuchvalců. Maso necháme opéct do křupava, až dostane zlatavou krustičku.
  • Připravíme jednoduchý a rychlý dip ze zakysané smetany: smetanu smícháme s utřeným česnekem, zlehka osolíme. Při podávání smetanu popráším pepřem čerstvě namletým z mlýnku.
  • Po upečení brambory opatrně rozevřeme, vnitřky osolíme několika zrnky soli a vložíme plátek másla. Jakmile se máslo rozpustí, naplníme osmaženým mletým masem, na vrch nadrobíme balkánský sýr a ozdobíme několika lístky baby špenátu. Podáváme se smetanovým dipem.

Ještě pár slov k receptu:

Smetanový dip podávám bokem v mističce, vršek okořením čerstvě namletým černým pepřem.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
pečená brambora

Pečená brambora: tipy a rady

  • Brambory vybírejte zhruba stejně velké, aby se stihly propéct za stejný čas.
  • Pokud máte elektrickou troubu s horkovzdušnou cirkulací, tuto funkci vypněte. Vrch brambor by se vysušil, v horším případě spálil a zbytečně ztvrdnul.

Maso koupíte už namleté, případně si jej umelete doma – ideálně z vepřového plecka (je tučnější, což jenom prospěje). Použít můžete také kombinaci vepřového a hovězího. Samotné hovězí nedoporučuju, výsledkem by po osmažení na pánvi byly suché drobty – to rozhodně nechceme, samotná brambora je suchá až dost.

TIP: Pro mletí masa doma doporučuji Elektrický mlýnek na maso BOSCH (recenze mlýnků na maso)

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Pečená brambora s mletým, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/pecena-brambora-s-mletym/