Marcipánová štóla
Marcipánová štóla je něco jako německá vánočka. Jedni ji milují, druzí jí naopak nemůžou přijít na chuť. Stejně tak je to u nás. Sama ji zrovna nemusím, ale manžel ji miluje, a Vánocům bez štóly by u nás prostě vždycky něco chybělo. Proto se štóla na našem vánočním stole objevuje pravidelně.
Už několik let štólu nekupuju, ale peču podle receptu, který vám zde předkládám. Recept se mi osvědčil, ale pamatujte, musíte ji připravit dostatečně předem, protože štóla se musí pořádně odležet. Chce to minimálně 2 týdny, ale vydrží i měsíc, teda, jestli ji do té doby nesníte.
Marcipánová štóla
INGREDIENCE
- 120 g ROZINKY
- 25 g citrónové kandované kůry
- 25 g pomerančové kandované kůry
- 25 g kandovaných višní nasekaných na menší kousky
- 2 lžíce RUM (tuzemského)
- 20 g čerstvé droždí
- 65 g cukr krupice
- 75 ml MLÉKO
- 250 g polohrubá mouka
- 1 ks vejce + 1 žloutek
- 100 g MÁSLO (+ na vymazání plechu)
- ½ lžička citronová kůra
- SŮL
- pár kapek vanilkového extraktu
- 50 g MANDLE LOUPANÉ (sekané)
- 75 g marcipán
- 2 lžíce griotka
- moučkový cukr na posypání
PRACOVNÍ POSTUP
- Rozinky přelijeme vařící vodou, necháme okapat a smícháme s ostatním kandovaným ovocem. Zalijeme rumem a dobře promícháme. Necháme macerovat asi 2-3 hodiny a občas promícháme.
- V míse smícháme droždí s trochou cukru a vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek. Poté přimícháme zbytek cukru, přesátou mouku, vejce a žloutek. Poté přidáme 100 g změklého másla, citrónovou kůru, sůl a vanilkový extrakt. Vypracujeme hladké těsto, nejlépe v robotu, který nám ušetří těžkou práci. Nakonec přidáme rozinkovou směs i s rumem. Necháme kynout 40-60 minut.
- Kdo má rád ostrůvek marcipánu uprostřed štóly, ten smíchá griotku s marcipánem do konzistence hutnější pasty.
- Kynuté těsto vyválíme do obdélníku. Doprostřed položíme kousky marcipánu (nebo váleček, jestli nám ho povedlo vytvarovat) a posypeme mandlemi. Těsto složíme na třetiny. Tzn, delší stranu těsta přeložíme přes marcipánový pruh a druhou stranu přeložíme navrch. V případě, že marcipán dávat nebudeme, je postup stejný, jen bez něj.
- Štólu překryjeme čistou utěrkou a necháme na plechu ještě asi 20 minut kynout. Troubu si mezitím předehřejeme na 180°C.
- Štólu pečeme dozlatova asi 45-60 minut. Ještě teplou štólu potřeme zbytkem másla, které jsme si rozpustili, a bohatě pocukrujeme. Po vychlazení pevně zabalíme do alobalu a necháme odležet.
Ještě pár slov k receptu:
Vánoční marcipánová štóla: tipy a rady
- Kandované ovoce si můžete koupit na váhu každé zvlášť, nebo si pořídit již nakrájenou směs. Před Vánocemi je jich v supermarketech v oddělení surovin na pečení hodně. Nevadí, když složení ovoce bude trošku jiné.
- Když by se vám těsto zdálo moc tuhé, přidejte trochu mléka. Čím lehčí těsto bude, tím líp a jestli bude trošku lepit vůbec nevadí, stačí potom použít trošku víc mouky při válení.
- V případě, že štólu nesníte, můžete ji nakrájenou uložit do mrazáku na později. Když ji necháte volně rozmrazit, bude jako čerstvá.