Jehněčí kolínka na česneku
Jak název napovídá, jedná se o přední a zadní kolena z jehněte. Jehněčí kolínka jsou vhodná pro pomalé dušení nebo pečení, takto připravené maso se pak téměř rozsýpá na jazyku.
Kvalita masa z předního a zadního kolínka se neliší, rozdíl je pouze v tom, že přední koleno je zdvojené a tak se může zdát, že na zadním je více masa. Jehněčí kolínka jsou protkaná kolagenem, což, po pomalé tepelné úpravě, vede k jejich šťavnatosti, chuti a příznivé konzistenci.
Pro perfektní efekt doporučujeme kost jehněčího kolínka (ze zadní nohy) opatrně v horní části obříznout, při pečení se krásně odhalí a na talíři bude působit impozantně.
Jehněčí kolínka na česneku
INGREDIENCE
- 2 jehněčí kolínka
- 3 Stroužky česneku
- SŮL (kmín)
PRACOVNÍ POSTUP
- Troubu rozehřejeme na 160 °C.
- Česnek nadrtíme a spolu se solí jej řádně vetřeme do jehněčích kolínek. Posypeme troškou kmínu, dáme na pekáč, podlijeme trochou vody a přiklopené pečeme, než jsou kolínka měkká, občas podlijte výpekem. Trvá to zhruba 3 hodiny.
- Podáváme s lehkým špenátem a bramborovým knedlíkem.
Ještě pár slov k receptu:
Jehněčí kolínko: co s ním ještě?
- Omáčka k jehněčím kolínkům dle Apetit: Při pečení můžete dát pod jehněčí kolínko nadrobno nakrájené 2 ks cibule, po upečení kolínek vysmažte výpek na plotýnce na tuk, stáhněte na mírný plamen a zaprašte moukou. Míchejte, dokud mouka nezpění a nezbělá. Poté zalijte cca 400 ml vody a nechte 15 minut vařit. Omáčku přeceďte a přidejte ke kolínkům.
- Florentýna Zatloukalová ve své kuchařce Hovory s řezníkem udává recept na přípravu jehněčích kolínek s kořenovou zeleninou a červeným vínem, pomalu pečené v troubě. Jako přílohu také doporučuje špenát a bramborovou přílohu (kaši, knedlíky, nočky).
- Zkuste si připravit jehněčí kolínka po sicilsku: Oprašte je moukou, opečte na troše oleje, vyjměte z pánve a dejte stranou. Ve výpečku osmahněte základ z cibule, mrkve, řapíkatého celeru, cuketek a lilku, zalijte ívnem a krájeným rajčaty, přidejte špetku oregana a chilli a osolte. Vraťte k základu kolínka a duste v troubě do měkka. Nakonec vmíchejte bazalku (inspirace Apetit).