Odpalované těsto na větrníky
Odpalované těsto se připravuje bez cukru, jeho použití je mnohostranné, protože je chuťově neutrální. Tento základní recept lze použít na všechny druhy sladkých i slaných moučníků z odpalovaného těsta.
Základní recept na odpalované těsto
- na 14 větrníků: ¼ vody, 60 g másla, špetka soli, 190 g hrubé mouky, 4 vejce (240 – 260 g)
Odpalované těsto postup:
- Připravíme si všechny potřebné suroviny. Vodu odměříme, ostatní odvážíme. Jedno vejce by mělo vážit zhruba 60 – 65 g. Mouku ideálně prosejeme, aby se provzdušnila.
- Vezmeme si k ruce hrnec se silnějším dnem. Vlijeme do něj vodu, osolíme a přidáme máslo. Přivedeme k varu.
- Mouku vsypeme do vařící tekutiny a za stálého, důkladného míchání vaříme tak dlouho, dokud se nevytvoří celistvá hrouda těsta, které se nelepí na dno ani na stěny hrnce. Na dně hrnce zůstane jen tenká bílá vrstvička. Počítejte se tím, že těsto je hutné a nepůjde zpracovávat úplně jednoduše, dá to trochu námahy.
- Těsto vložíme do mísy a necháme trochu zchladnout. Postupně do těsta rozklepneme vejce a zapracujeme, nespěcháme, hezky jedno po druhém. Každé vejce s těstem nejdříve důkladně promícháme, teprve až se spojí dohromady, přidáme vejce další.
- Když máme v těstě všechna vejce, ještě chvíli jej vytloukáme vařečkou, až je těsto lesklé a hladké.
- Hotovým odpalovaným těstem plníme cukrářský sáček a stříkáme větší hromádky těsta (větrníky) na plech, který jsme vyložili pergamenem.
TIP: recept na ovocné knedlíky z odpalovaného těsta
Jak péct odpalované těsto
Odpalované těsto vkládáme vždy do horké trouby (elektrická na 230 °C), aby hezky nabylo. Troubu prvních pět minut neotevíráme, prudká změna teploty by způsobila, že těsto spadne a zdrcne se. Když je pečivo zapečené, teplotu trouby stáhneme (170 °C) a dopékáme při mírné teplotě, aby se uvnitř propeklo, ale na povrchu zůstalo zlaté a příliš nezhnědlo. Mírně zchladlé větrníky napříč rozřízneme a plníme.
Čím plnit větrníky z odpalovaného těsta
Vzhledem k tomu, že při přípravě odpalovaného těsta se nepoužívá cukr, můžeme plnit jak nasladko, tak slanými krémy. Sladké větrníky se plní karamelovým krémem a oslazenou šlehačkou, vrch se zdobí cukrovou polevou. Slanou verzi větrníků připravíte například se sýrovou náplní (z Lučiny, Ricotty atp.), ozdobte bylinkovou snítkou nebo plátkem zeleniny (rajče, paprika). Tvary z odpalovaného těsta určené k plnění rozřízneme ještě za tepla.
TIP: Zkuste také recept na křehké těsto krok za krokem.
Tipy a triky pro odpalované těsto
- Plech, na kterém odpalované těsto pečeme, nemastíme.
- Když nemáme po ruce cukrářský sáček, kterým bychom tvořili na plechu tvary, stačí pomocí lžíce z těsta tvořit na plech malé kopečky, případně je rozetřít na placičky.
- Plech s odpalovaným těstem vždy vkládáme do rozehřáté trouby, na jejíž dno nalijeme asi 1/2 šálku vody (přidáme jednoduše páru). Troubu okamžitě zavřeme, aby se páry vytvořilo co nejvíc a zároveň nám neutekla ven. Pár pomáhá větrníkům “růst”.
- První dvě třetiny doby určené na pečení nesmíme troubu otvírat. Pečivo by kleslo a scrvklo by se, protože se mu ještě nevytvořila dostatečně pevná kůrka.