Těstoviny al dente: co to znamená a jak je uvařit
Výraz al dente se vztahuje ke struktuře vařených těstovin (a rýže), tento termín pochází z italské kuchyně. Doslova to znamená příprava “na skus”. Jsou-li vařené al dente, měli byste při skousnutí cítit mírný odpor ve středové části těstoviny.
Takto připravené jsou velmi chutné, zdravější, a přinášejí při konzumaci větší požitek, než když dostanete na talíř třeba špagety, které jsou rozvařené a blátivé.
Kolik vody pro vaření těstovin
Abyste výsledku al dente dosáhli, musíte se ujistit, že těstoviny se ve vodě vaří volně, nejsou přichycené ke dnu hrnce. Pro vaření je třeba dostatečného množství vody. Obecně platí, že na 10 dkg libovolného typu těstovin jí budete potřebovat 1 litr.
Hrnec, ve kterém těstoviny nejenom uvaříte, ale také pohodlně slijete? Na to se podívejte!
Šikovný hrnec na těstoviny, zdroj: 4Home.cz
- Uvaři a bezproblémů slít vodu, pomůže hrnec na těstoviny
- S děrovanou poklicí a bezpečnostními uchy
- Také pro vaření brambor, zeleniny a dalších příloh
- Objem 5 l
Jak osolit vodu na těstoviny
Těstoviny se sypou do vroucí, osolené vody. Na jeden litr přidejte 1 dkg soli – budete-li je vařit v neosolené vodě, chutnat vám právě nebudou, a dodatečně už to nedoženete. Italové tvrdí, že voda, ve které těstoviny vaříte, by měla chutnat jako moře.Po vsypání těstovin do vody je ihned promíchejte. Přečtěte si instrukce výrobce, týkající se doby varu. Těstoviny míchejte každých pár minut také během vaření, abyste se ujistili, že volně plavou ve vodě a nejsou vzájemně slepené.Pokud při vaření vystoupá na povrch vody pěna, můžete ji rozmíchat nebo přidat trochu másla, abyste pěnu srazili, případně snižte teplotu plotýnky, na které těstoviny vaříte.
Čtěte naše recepty:
Jak poznám, že jsou těstoviny uvařené
Jakmile uplyne doba doporučená k vaření, vyjměte z vody těstovinu a ochutnejte ji. Měla by být měkká, avšak uvnitř stále pevná. Nesmí chutnat nedovařeně. Pokud se podíváte na střed těstoviny poté, co jste kousek ochutnali, neměli byste uprostřed vidět bílou čáru. Pokud je však střed lehce průsvitný, jsou těstoviny hotové, uvařené ll dente.V ten moment je slejte, nechte důkladně okapat a ihned použijte. Necháte-li těstoviny v cedníku, budou se dále vařit. Jedna z možností je propláchnout je studenou vodou, proces vaření tak zastavíte. Aby se uvařené těstoviny k sobě nelepily, zakápněte je trochou oleje a promíchejte.Ti, kteří již mají určité kuchařské zkušenosti, poznají správně uvařenou těstovinu podle vzhledu. Původně nazlátlá, tuhá těstovina zesvětlá až lehce zprůhlední, pak již zbývá jen chvilka, aby byla uvařená na skus. Pokud tenhle okamžik propásnete, těstovina zbělá, začne ztrácet tvar a vypadá jakoby oslizlá – to už je převařená.
Vařte z kvalitních těstovin
Hodně pomůže kupovat kvalitní semolinové těstoviny (z tvrdé pšenice), na trhu je jich již dostatek. Pokud koupíte nejlacinější, počítejte s tím, že uvařené budou během chvíle a budete muset velmi pečlivě hlídat, abyste je sundali z plotny a slili v ten správný moment. Lepší, kvalitnější těstoviny vám při vaření ledacos odpustí, nerozvaří se tak snadno, ani se vzájemně nebudou tolik lepit.