Vafle z lupinové mouky s brusinkami v hořké čokoládě

Vafle z lupinové mouky s brusinkami v hořké čokoládě

Vafle spatřily světlo světa už někdy ve 14.století. Pochopitelně neexistovala na ně forma, jako je tomu dnes. Lidé je pekli na rozpáleném železe. My si to dnes můžeme usnadnit pomocí vaflovače, případně použít formičku, která se vloží do trouby či horkovzdušné fritézy. Základní suroviny se však nemění: mouka, vejce, tuk, cukr.

V dnešní moderní době si můžeme vafle různě dochutit. Přidat do těsta kokos, kakao, skořici, oříškové máslo, semínka, banány či jiné ovoce, čokoládové pecičky, ochucený proteinový prášek a mnoho dalšího. Také máme široký výběr mouky, včetně jejich alternativ. Já jsem pro dnešní recept zvolila mouku lupinovou, a to především proto, že je bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny.

Uvedené množství odpovídá snídani pro dvě osoby. Rovněž jde o časově nenáročné jídlo. Doba přípravy vám zabere 10 minut, doba tepelné úpravy také 10 minut a celkově máte do 25 minut snídani na stole. Pojďme na to.

Vafle z lupinové mouky s brusinkami v hořké čokoládě

Vafle z lupinové mouky s brusinkami v hořké čokoládě

5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 12 min
Celkový čas: 22 min
Porce: 2 porce
Autor: Jana Russková

INGREDIENCE

  • 2 ks vejce (velká)
  • 6 polévkových lžic lupinové mouky
  • 2 lžíce erythritolu nebo čekankový sirup (jedna lžíce do těsta a jedna osladí brusinky)
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kokosový olej (roztopený)
  • ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • rostlinné mléko (množství řídíme podle těsta)
  • olej na vymazání vaflovače (používám ve spreji)
  • 2 hrsti brusinek (čerstvé nebo mražené)
  • 25 g hořké čokolády
  • jogurt nebo tvaroh na hotové vafle

PRACOVNÍ POSTUP

  • Nejdříve si dáme do rendlíku brusinky, nalijeme trochu vody a dáme vařit (sladit budeme až hotový ovocný rozvar).
  • Zatím si vidličkou rozkvedláme vejce, erythritol, přidáme kokosový olej.
  • Začneme přidávat suché ingredience a podle potřeby přidáme rostlinné mléko.
  • Zapneme si vaflovač a plotýnky pomastíme olejem.
  • Než se plotýnky rozehřejí, zkontrolujeme brusinky, zhruba po 10 – 12 minutách je vypneme a přidáme hořkou čokoládu a čekankový nebo jiný sirup a promícháme.
  • Na rozpálené plotýnky naneseme těsto a vafle upečeme (cca 6 minut).
  • Vafle dáme na talířek a přidáme ke každé vafli kopeček jogurtu či tvarohu a rozvařené brusinky v hořké čokoládě.

Ještě pár slov k receptu:

TIP: S vaflemi je možné si různě vyhrát. Měnit nejen typ mouky, ale i příchutě. Stejně tak měnit různě ovoce nebo přidat třeba mandlové či arašídové máslo. Vždy je prostor pro zkoušení. Vafle pečené v troubě v silikonové formičce vyžadují delší čas na pečení.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
O autorovi

Jana Russková

Doma mám několik hladových krků a že jsou někdy pěkně vybíraví. Vaření je tak pro mě každodenní záležitostí a proto mám ráda rychlé a chutné jídla. Nejraději se však věnuji pečení dobrot, které potěší i ty nejmlsnější jazýčky.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Vafle z lupinové mouky s brusinkami v hořké čokoládě, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/vafle-z-lupinove-mouky-s-brusinkami-v-horke-cokolade/