Varná deska je základním vybavením každé kuchyně. Dokonce i lidé, kteří moc nevaří, jej používají téměř každý den, například k vaření vody. Donedávna byly v domácnostech nejčastější plynové varné desky, ale indukční varné desky jsou každým rokem populárnější. Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých řešení?
Výhody a nevýhody vaření na indukční desce
V současnosti se jedná o nejrozšířenější typ varných desek v novostavbách. Indukční varné desky se instalují především z bezpečnostních důvodů. Taková varná deska nemá klasické hořáky ani topná tělesa, která se vyskytují u standardních plynových varných desek. U indukčních varných desek je mechanismem, který produkuje teplo, magnetické pole. V tomto řešení se elektrická energie přeměňuje na tepelnou energii.
Vaření na indukční varné desce je nejrychlejší, kdy například litr vody na této desce přivedete k varu zhruba dvakrát rychleji než na klasickém elektrickém vařiči. Toto řešení je navíc extrémně bezpečné, protože po sejmutí hrnce z varné desky je odpojena elektřina. Kromě toho, co je důležité zejména pro malé děti, je varná deska vždy chladná na dotek. Nehrozí tedy popálení, i když zapomenete varnou desku vypnout. Varná deska se samozřejmě může během vaření zahřát, ale to je pouze teplo předané ohřátým hrncem. Důležitou výhodou jsou také tepelné ztráty, které jsou v případě indukční desky minimální. Kromě toho existují další výhody: pohodlí použití, snadné čištění, různé funkce, jako je časovač, pomalé vaření, tání atd.
Nevýhody indukce
Jednou ze základních nevýhod indukce je fakt, že při jejím použití nemůžete použít běžné hrnce ani tradiční varnou konvici. Měli byste si pořídit speciální hrnce určené pro přípravu pokrmů na takové varné desce. Při výběru indukční varné desky věnujte pozornost uspořádání varných zón, jejich velikosti a zda je lze kombinovat. Měli byste také zkontrolovat, o jaké další funkce se jedná a zda budou vůbec potřeba. Indukční deska má bohužel také velkou spotřebu elektřiny, která neustále zdražuje.
Výhody a nevýhody vaření na plynu
Plynová varná deska je řešení, které se v polských domácnostech používá již řadu let. Plynové varné desky aktuálně dostupné na trhu jen trochu připomínají staré plynové sporáky. Proto je lze bezpečně používat v moderních kuchyních. Je však třeba připomenout, že ne každý byt má možnost plynové přípojky a musíte si koupit plynové lahve. Vaření na plynu je také mnohem bezpečnější než před desítkami let.
Pokud jde o pořizovací náklady, plynová varná deska je levnější než indukční varná deska. Mezi další možné náklady související s plynovou varnou deskou patří například náklady na plynovou přípojku, pokud v domě žádná není. Výhodami vaření na plynu jsou například vysoká výhřevnost, snadná a přesná regulace sporáku a také fakt, že po zapálení sporáku můžete okamžitě začít vařit.
Nevýhody vaření na plynu
Při vaření na plynu je důležité zaměřit se i na jeho nevýhody. V průběhu vaření vzniká velké množství zplodin a je proto důležité správné odvětrávání. Při vaření na plynovém sporáku je velmi důležitá obezřetnost zejména u malých dětí, protože může dojít k popáleninám.
*Zdroj obrázku: Freepik.com