Nejlepší jablečný štrúdl? Máme 4 skvělé recepty!
Slovo štrúdl jsme převzali z německého Apfelstrudel, jedná se o sladký závin z tence vyváleného těsta, na které přijdou pokrájená jablka, rozinky, skořice a případně nahrubo nasekané ořechy.
Štrúdl je možné plnit také makovou nádivkou, nebo k jablkům přidat tvaroh. Lze se setkat i se slanou variantou štrúdlu, kdy se místo jablek použije například zelí s uzeným masem.
Jaké jsou nejoblíbenější těsta na štrúdl?
Receptů na těsta je nespočet, oblíbených je však jen několik.
Rychlý a snadný štrúdl, který se vždycky povede, je ten upečený z listového těsta. Obvykle se kupuje hotové z chladicího boxu v obchodě, někdy už je listové těsto rovnou vyválené, pak stačí navrstvit jablíčka, zavinout a štrúdl strčit do trouby.
Pro zručnější je zde domácí těsto na tažený štrúdl, při kterém se pracuje s opravdu tenkým těstem, které se nejčastěji vytahuje přes hřbet ruky.
Tažený štrúdl patří k tradičním receptům, oblíbeným našimi babičkami. Pokud se správně povede a těsto se nepotrhá, získáte luxusní dezert, vhodný pro sváteční chvíle s vašimi blízkými.