Slavnostní broskvové řezy
Řezy z křehkého těsta, se štědrou vrstvou z tvarohu a ricotty, vrch ozdobený broskvovou polevou z pudinku. Tolik ve zkratce dnešní recept.
Množství podle tohoto receptu je určené na menší plech s vyšším okrajem, rozměry plechu zhruba 35×25 cm.
Na křehké těsto můžete zadělat předem, potřebuje odpočinout v ledničce, kde klidně vydrží přes noc.
Až řezy polijete broskvovou polevou, budou potřeba další zhruba 3-4 hodiny, než poleva řádně zatuhne.
Tvarohová náplň
Do tvarohové náplně patří dvě balení ricotty. Ricotta je čerstvý sýr, krému propůjčí nadýchanost a jemnost.
Ricotta není nejlevnější záležitost. Za dobrou cenu jde koupit například v prodejně Lidl, chce to jen vychytat, kdy je na ricottu akce a vyrazit nakupovat.
Křehké těsto
Na křehké těsto potřebujeme co nejchladnější suroviny, které se narychlo pospojují v jednolitou hmotu. Křehké těsto se nehněte, bylo by příliš tuhé.
U křehkého těsta se předpokládá, že po upečení bude opravdu křehké, a nikoliv hutné jako… jako beton.
Pokud budete mít vyšší vrstvu křehkého těsta, doporučuje se předem předpéct, než jej pokryjeme tvarohovou náplní.
Slavnostní broskvové řezy
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Křehké těsto:
- 400 g HLADKÁ MOUKA
- 130 g cukr moučka
- citronová kůra
- 230 g MÁSLO
- 2 ks žloutek
- 1/2 lžička PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo běžný kypřicí prášek)
- 30 ml voda (studená)
- sůl (špetka)
Krémová tvarohová náplň:
- 500 g ricotta
- 250 g tvaroh (polotučný)
- citronová kůra
- 1 ks vanilkový cukr
- 170 g moučkový cukr
- 2 ks vejce
Broskvová poleva:
- 1 ks kompot broskve (velký, 820 g)
- 1/2 ks vanilkový pudink
PRACOVNÍ POSTUP
- Hladkou mouku prosejeme do mísy, nasekáme do ní studené máslo, přidáme vodu, žloutky, citronovou kůru, kypřicí prášek, cukr a špetku soli. Rychle zpracujeme na křehké těsto, zabalíme do fólie a dáme do ledničky odpočinout.
- Na krémovou náplň smícháme dohromady tvaroh a ricottu, přidáme cukr včetně vanilkového, citronovou kůru. Jedno po druhém zapracujeme vejce, nejlépe elektrickým mixérem, zapnutým na nízké otáčky.
- Plech vyložíme pečicím papírem, nebo alespoň vymažeme máslem.
- Křehké těsto opatrně vyválíme (dobře to jde mezi dvěma archy pečicího papíru), opatrně přeneseme na plech a zvedneme okraje. Nepravidelné okraje ořízneme a nastavíme jimi místa, kde se nám těsta naopak nedostává.
- Na připravené těsto navrstvíme tvarohový krém, povrch uhladíme.
- Dáme péct do trouby rozehřáté na 160 °C, pečeme asi 50 minut. Troubu poté vypneme, pootevřeme dvířka a necháme v chladnoucí troubě.
- Broskve z kompotu slijeme a necháme na sítu okapat, šťávu z kompotu zachytíme do nádoby.
- Okapané broskve pokrájíme na malé kousky.
- Šťávu doplníme vodou na 250 ml, přimícháme ½ vanilkového pudinku. Přivedeme k varu za stálého míchání, stáhneme teplotu a 2 minuty povaříme.
- Přimícháme pokrájené broskve a necháme mírně vychladit.
- Broskvovou polevou potřeme povrch řezů a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Poté uložíme do ledničky asi na 3-4 hodiny, než poleva kompletně zatuhne.
- Krájíme na řezy a podáváme.