Čočkový salát s tempehem
Lehká a zdravá večeře či oběd, která zasytí. Je to vhodná varianta pro všechny vegeteriány nebo pro všechny vyznavače zdravého životního stylu.
Na čočkový salát jsem použila dva druhy čočky – červenou a klasickou kuchyňskou čočku. Do salátu přidávám tvaroh a zakysanou smetanu, která pokrm zjemní. Důležitou ingrediencí je tempeh.
Co je tempeh?
Tempeh je produkt, který k nám přišel z Indonésie. Připravuje se ze sójových bobů (podobně jako tofu). Na rozdíl od tofu se však sójové boby pro výrobu tempehu nechávají fermentovat, jsou tak lépe stravitelné a mají výraznější chuť.
Čočkový salát s tempehem
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 200 g tempeh
- 100 g červená čočka
- 100 g kuchyňská čočka
- 3 lžíce měkký tvaroh (polotučný)
- 2 stroužek ČESNEK
- 200 ml zakysaná smetana
- 2 ks kapie
- pažitka
- 1 lžíce OLIVOVÝ OLEJ
- 2 lžíce pórek (nakrájený)
- SŮL
- PEPŘ
PRACOVNÍ POSTUP
- Obě čočky uvaříme dle návodu, scedíme a necháme vychladnout. Klasickou čočku je dobré mít naloženou ve vodě den předem, aby změkla. Pozor na červenou čočku, vaří se jenom pár minut.
- Kapie očistíme, zbavíme zrníček a dáme je péct na plechu do předem vyhřáté trouby (ideálně s funkcí grilu) na 200 °C po dobu 15 minut.
- Připravíme si zálivku na luštěninový salát. V nádobě smícháme zakysanou smetanu, tvaroh a do směsi přidáme utřené stroužky česneku se solí. Nakonec přidáme na drobno nakrájenou pažitku.
- Obě vychladlé druhy čočky dáme do mísy, přidáme tempech nakrájený na kostičky, pórek nakrájený na kolečka, upečené a nakrájené kapie, lžíci olivového oleje a vše promícháme. Dle chutí dosolíme nebo dopepříme.
- Hotový salát nandáme do servírovací mísy a dozdobíme zálivkou ze zakysané smetany a tvarohu.