Nepečený borůvkový dort z mascarpone, na způsob cheesecake
Moje odpověď na výzvu ze Slovenského časopisu Dobré jedlo!
Tenhle borůvkový dort vzhledem připomíná cheesecake, ale není jen z čerstvého sýru, nýbrž z mascarpone a kokosového mléka. Jeho velká výhoda je, že se nemusí péct, a tak ho zvládnou i ti, kteří si ještě na velké pečení netroufnou. Recept mám z časopisu Dobré jedlo, který vychází na Slovensku, a který mi vždycky vozí moji rodiče.
Nepečený borůvkový dort z mascarpone, na způsob cheesecake
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Korpus:
- 60 g MANDLE LOUPANÉ
- 35 g slunečnicová semínka (loupaná)
- 65 g LÍSKOVÉ OŘÍŠKY
- 100 g fíky sušené
- 2 lžíce ČESKÝ VČELÍ MED
- 1 lžíce černý sezam
Krém:
- 165 ml KOKOSOVÉ MLÉKO
- 500 g mascarpone
- 100 g cukr moučka
- 50 ml smetana ke šlehání
- 20 g prášková želatina
Borůvkové želé
- 5 plátek želatina
- 400 ml voda
- 50 g borůvky (mražené)
- 3 lžíce ČESKÝ VČELÍ MED
- borůvky na zdobení
PRACOVNÍ POSTUP
- Mandle, oříšky, semínka, fíky a med rozmixujte v kuchyňském robotu. Přidejte černý sezam, ale víc už nemixujte. Těsto přeložte do dortové formy a hřbetem lžíce nebo rukou umačkejte na dno formy o průměru 20cm.
- Práškovou želatinu smíchejte s 4 lžícemi studené vody a nechte 10 minut nabobtnat.
- Mezitím ve velké míse smíchejte mascarpone, kokosové mléko a cukr. Nabobtnanou želatinu ohřejte (třeba v mikrovlnce, ale pozor, aby se nezačala vařit) a smíchejte se smetanou ke šlehání. Po lžících přidávejte kokosový krém.
- Po třech lžících přelijte želatinovou směs do kokosové a ihned oboje mixujte, aby se ve směsi neudělaly hrudky.
- Krém nalejte na korpus ve formě a nechte v lednici vychladit asi 2-4 hodiny.
Vrchní část cheesecake:
- Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte 10 minut nabobtnat.
- Do rendlíku vysypte mražené borůvky, přidejte med a 50 ml vody. Vařte 5 minut. Uvařené borůvky zalijte zbylou vodou, opět přiveďte k varu, stáhněte z plotny a přidejte vyždímanou želatinu. Promíchávejte, dokud se želatina nerozpustí a nechte chladnout, ideálně do doby, kdy začne želé lehce tuhnout.
- Potom přelejte na krémovou vrstvu na dortu. Dejte chladit alespoň na 4 hodiny.
- Dozdobte čerstvými borůvkami.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Trošku jsem se bála, co na tenhle dort řeknou doma, přeci jen u nás vede klasika typu štrúdl, ale manžel opět mile překvapil. Nepečený dort plný mascarpone a kokosového mléka mu nejenže chutnal, ale dokonce jsem ho přistihla, jak jej opěvuje před známými. Proto radím: určitě neváhejte a vyzkoušejte!
Borůvkový dort: tipy a rady
- Pokud doma nemáte sušené fíky, můžete je klidně nahradit sušenými datlemi. Také si můžete hrát s poměry oříšků a semínek a nahrazovat je jinými, které máte třeba zrovna doma, nebo můžete přidat i jiné sušené ovoce.
- Určitě se nebojte experimentovat i s ovocným želé na povrchu dortu. Místo borůvek si velmi dobře dokážu představit maliny, nebo třeba jahody.