narozeninový dort

Narozeninový dort s mascarpone a jahodami

Miluju pečení dortů. Máslové, ovocné, čokoládové, pečené i nepečené. A taky dorty narozeninové, třeba pro malé princezny.

Ačkoliv jsme letos skočili ze zimy rovnou do léta, téma posledního narozeninového pečení bylo Ledové království. Aspoň jsem se v těch vedrech trošku ochladila, byť jenom očima! 

narozeninový dort Ledové království

Narozeninový dort s mascarpone a jahodami

Narozeninový dort pro malé princezny, tentokrát na téma Ledové království. Krém z mascarpone, uvnitř prokládaný jahodami.
4.41 z 10 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 1 hod
Porce: 0
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

Korpus

Krém

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetana na šlehání (tučná 30 % a více)
  • 75 g cukr moučka

Máslový krém nastavený bílky

  • 3 ks vaječný bílek
  • 165 g cukr krupice
  • 250 g MÁSLO
  • potravinové gelové barvivo

PRACOVNÍ POSTUP

KORPUS:

  • Dortovou formu vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Máslo pomůže jeho lepšímu přilnutí k formě. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • Upečeme korpus: Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, a když začne “tuhnout”, po lžících přidáme cukr a došleháme na tuhý sníh, který dělá špičky.
  • V druhé míse vyšleháme žloutky s olejem a vanilkovým extraktem nebo citrónovou kůrou, a stěrkou přidáme ke sněhu. Potom přimícháme mouku.
  • Těsto dáme do formy a uhladíme. Párkrát jemně klepneme formou o pracovní desku, vyženeme tak největší bublinky vzduchu.
  • Pečeme asi 40 minut. Jestli je upečený poznáme, když do prostředku zapíchneme špejli, která bude po vytažená čistá.
  • Necháme na mřížce vychladnout. Odřízneme vypouklý vršek dortu a potom ho rozřízneme podélně na tři části.

KRÉM, ZDOBENÍ DORTU:

  • Na krém si vyšleháme studenou šlehačku dotuha. V jiné míse promícháme mascarpone s cukrem (nešleháme, mascarpone by zřídlo). Jemně přidáme vyšlehanou šlehačku.
  • Nakrájíme si jahody na kousky nebo plátky.
  • Na podložku naneseme a rozmažeme asi lžíci krému, a usadíme na ni vrchní část korpusu. Naneseme jednu třetinu mascarpone krému, posypeme jahodami, které jemně zatlačíme do krému, vyhladíme do roviny a přiklopíme prostřední části korpusu. Postup s krémem a jahodami opakujeme, a nakonec přiklopíme spodní části korpusu (dort je postavený jakoby dnem vzhůru). Ta spodní část korpusu je naprosto hladká, a tak nám udělá rovný povrch dortu, který bude potřebovat jen minimální úpravy.
  • Vrch dortu potřeme menší částí krému, spíš jen abychom zahladili drobky. Zbytek krému naneseme po stranách a setřeme do roviny. Část krému nám samozřejmě zbyde, ale dáme ji stranou, budou v ní totiž drobky, které by na dortu nevypadaly dobře. Dáme ztuhnout asi na hodinu do lednice.
  • Připravíme si máslový krém: Máslo musí mít pokojovou teplotu. Do ohnivzdorné mísy dáme bílky a cukr. Misku dáme nad hrnec s vroucí vodou a metlou mícháme (nešleháme mixérem) dokud se cukr nerozpustí, což zjistíme tak, že když vezmeme trošku mezi prsty, neucítíme zrnka cukru. Pro jistotu můžeme nechat zahřát na cca 75°C. Potom vyndáme z vodní lázně a šleháme do zchladnutí. Tím se nám vyšlehá i tuhý sníh. Do sněhu vmícháme stěrkou po kouscích máslo, dokud není krém hladký. Přidáme pár kapek vanilkového extraktu.
  • Máslový krém rozdělíme na tři části, které obarvíme podle potřeby. V případě zdobení, které jsem použila já, dáme do jedné části malou kapku modré gelové barvy, do druhé dvě kapky a do třetí tři kapky. Pořádně rozmícháme a případně barvivem doladíme dle potřeby.
  • Krémy si dáme do zdobících sáčků. Nejprve nejtmavším objedeme dort po obvodu, třeba i dvakrát. Potom totéž světlejším a nakonec nejsvětlejším. Vezmeme si špachtli a dort vyrovnáme a zahladíme. Potom vrchní část dortu ozdobíme po obvodu nejsvětlejším krémem, potom tmavším, a nakonec uprostřed nejtmavším. Opět zahladíme špachtlí a otáčením dortu vytvoříme přechodovou strukturu.
  • Dort dáme vychladit a dozdobíme dle potřeby. Třeba figurkou, zbylým krémem nebo ovocem.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Na rozříznutí dortu je perfektní struna. Dá se koupit v domácích potřebách nebo na internetu.
Tento dort je určený pro ty, kteří už mají nějaké ty kuchařské zkušenosti nasbírané.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
narozeninový dort Ledové království
pečení dortu

Dort je uvnitř jednoduchý, ale naprosto vynikající. Lahodná kombinace šlehačky, mascarpone, jahod a vanilkového korpusu chutná dětem i těm odrostlejším.

A ještě jedno velké plus: dort není potažený marcipánem ani fondánem. Je pouze krémový, což znamená o solidní dávku cukru lehčí.

Nakonec jsem se kvůli teplému počasí přeci jen rozhodla použít na finální zdobení krém máslový, ale protože nemám ráda těžké krémy jen z másla a cukru, použila jsem ten, který se nastavuje bílkovým sněhem. Je dost tuhý, aby krásně držel, a díky sněhu je našlehaný a jemný.

příprava na pečení dortu suroviny
pečení dortu
krém na zdobení dortů
zdobení dortů krémy

Pečení dortů: rady a tipy

  • Já moc pečicí papír na vystlání dortové formy nepoužívám. Pouze na dno, po vychlazení dort tenkým nožem odříznu z formy a potom jen sundám papír ze dna. Nebo používám ráfek, který je praktický v tom, že ho můžeme nastavit na jakoukoliv velikost. Akorát ho položím na silikonovou podložku.
  • Korpus je možné pokapat i domácím sirupem (například šeříkovým), nebo jakýmkoliv jiným. Taky můžeme svařit citrónovou šťávu s cukrem a vyrobit si vlastní sirup a dort bude potom “pikantnější”.
  • Kdybyste chtěli udělat tmavý korpus, stačí lžíci mouky nahradit kakaem.
  • Mascarpone krémem i máslovým se velmi dobře zdobí, nebojte se tedy použít ozdobné špičky.
  • Do máslového krému můžete přidat i ovocné pyré a tím ho ochutit.

Další moje dorty můžete vidět tady: https://sweet-court.webnode.cz/

narozeninový dort Ledové království
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Narozeninový dort s mascarpone a jahodami, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/narozeninovy-dort-s-mascarpone-a-jahodami/