Narozeninový dort s mascarpone a jahodami
Miluju pečení dortů. Máslové, ovocné, čokoládové, pečené i nepečené. A taky dorty narozeninové, třeba pro malé princezny.
Ačkoliv jsme letos skočili ze zimy rovnou do léta, téma posledního narozeninového pečení bylo Ledové království. Aspoň jsem se v těch vedrech trošku ochladila, byť jenom očima!

Narozeninový dort s mascarpone a jahodami
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Korpus
- 6 ks vejce
 - 240 g HLADKÁ MOUKA
 - 250 g cukr krupice
 - 50 ml Olej vhodný na pečení a smažení
 - vanilkový extrakt nebo kůra z 1 citrónu
 - špetka SŮL
 - máslo na potření formy
 
Krém
- 500 g mascarpone
 - 250 ml smetana na šlehání (tučná 30 % a více)
 - 75 g cukr moučka
 
Máslový krém nastavený bílky
- 3 ks vaječný bílek
 - 165 g cukr krupice
 - 250 g MÁSLO
 - potravinové gelové barvivo
 
PRACOVNÍ POSTUP
KORPUS:
- Dortovou formu vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Máslo pomůže jeho lepšímu přilnutí k formě. Troubu předehřejeme na 180 °C.
 - Upečeme korpus: Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, a když začne “tuhnout”, po lžících přidáme cukr a došleháme na tuhý sníh, který dělá špičky.
 - V druhé míse vyšleháme žloutky s olejem a vanilkovým extraktem nebo citrónovou kůrou, a stěrkou přidáme ke sněhu. Potom přimícháme mouku.
 - Těsto dáme do formy a uhladíme. Párkrát jemně klepneme formou o pracovní desku, vyženeme tak největší bublinky vzduchu.
 - Pečeme asi 40 minut. Jestli je upečený poznáme, když do prostředku zapíchneme špejli, která bude po vytažená čistá.
 - Necháme na mřížce vychladnout. Odřízneme vypouklý vršek dortu a potom ho rozřízneme podélně na tři části.
 
KRÉM, ZDOBENÍ DORTU:
- Na krém si vyšleháme studenou šlehačku dotuha. V jiné míse promícháme mascarpone s cukrem (nešleháme, mascarpone by zřídlo). Jemně přidáme vyšlehanou šlehačku.
 - Nakrájíme si jahody na kousky nebo plátky.
 - Na podložku naneseme a rozmažeme asi lžíci krému, a usadíme na ni vrchní část korpusu. Naneseme jednu třetinu mascarpone krému, posypeme jahodami, které jemně zatlačíme do krému, vyhladíme do roviny a přiklopíme prostřední části korpusu. Postup s krémem a jahodami opakujeme, a nakonec přiklopíme spodní části korpusu (dort je postavený jakoby dnem vzhůru). Ta spodní část korpusu je naprosto hladká, a tak nám udělá rovný povrch dortu, který bude potřebovat jen minimální úpravy.
 - Vrch dortu potřeme menší částí krému, spíš jen abychom zahladili drobky. Zbytek krému naneseme po stranách a setřeme do roviny. Část krému nám samozřejmě zbyde, ale dáme ji stranou, budou v ní totiž drobky, které by na dortu nevypadaly dobře. Dáme ztuhnout asi na hodinu do lednice.
 - Připravíme si máslový krém: Máslo musí mít pokojovou teplotu. Do ohnivzdorné mísy dáme bílky a cukr. Misku dáme nad hrnec s vroucí vodou a metlou mícháme (nešleháme mixérem) dokud se cukr nerozpustí, což zjistíme tak, že když vezmeme trošku mezi prsty, neucítíme zrnka cukru. Pro jistotu můžeme nechat zahřát na cca 75°C. Potom vyndáme z vodní lázně a šleháme do zchladnutí. Tím se nám vyšlehá i tuhý sníh. Do sněhu vmícháme stěrkou po kouscích máslo, dokud není krém hladký. Přidáme pár kapek vanilkového extraktu.
 - Máslový krém rozdělíme na tři části, které obarvíme podle potřeby. V případě zdobení, které jsem použila já, dáme do jedné části malou kapku modré gelové barvy, do druhé dvě kapky a do třetí tři kapky. Pořádně rozmícháme a případně barvivem doladíme dle potřeby.
 - Krémy si dáme do zdobících sáčků. Nejprve nejtmavším objedeme dort po obvodu, třeba i dvakrát. Potom totéž světlejším a nakonec nejsvětlejším. Vezmeme si špachtli a dort vyrovnáme a zahladíme. Potom vrchní část dortu ozdobíme po obvodu nejsvětlejším krémem, potom tmavším, a nakonec uprostřed nejtmavším. Opět zahladíme špachtlí a otáčením dortu vytvoříme přechodovou strukturu.
 - Dort dáme vychladit a dozdobíme dle potřeby. Třeba figurkou, zbylým krémem nebo ovocem.
 
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:


Dort je uvnitř jednoduchý, ale naprosto vynikající. Lahodná kombinace šlehačky, mascarpone, jahod a vanilkového korpusu chutná dětem i těm odrostlejším.
A ještě jedno velké plus: dort není potažený marcipánem ani fondánem. Je pouze krémový, což znamená o solidní dávku cukru lehčí.
Nakonec jsem se kvůli teplému počasí přeci jen rozhodla použít na finální zdobení krém máslový, ale protože nemám ráda těžké krémy jen z másla a cukru, použila jsem ten, který se nastavuje bílkovým sněhem. Je dost tuhý, aby krásně držel, a díky sněhu je našlehaný a jemný.




Pečení dortů: rady a tipy
- Já moc pečicí papír na vystlání dortové formy nepoužívám. Pouze na dno, po vychlazení dort tenkým nožem odříznu z formy a potom jen sundám papír ze dna. Nebo používám ráfek, který je praktický v tom, že ho můžeme nastavit na jakoukoliv velikost. Akorát ho položím na silikonovou podložku.
 - Korpus je možné pokapat i domácím sirupem (například šeříkovým), nebo jakýmkoliv jiným. Taky můžeme svařit citrónovou šťávu s cukrem a vyrobit si vlastní sirup a dort bude potom “pikantnější”.
 - Kdybyste chtěli udělat tmavý korpus, stačí lžíci mouky nahradit kakaem.
 - Mascarpone krémem i máslovým se velmi dobře zdobí, nebojte se tedy použít ozdobné špičky.
 - Do máslového krému můžete přidat i ovocné pyré a tím ho ochutit.
 
Další moje dorty můžete vidět tady: https://sweet-court.webnode.cz/

