švestkový koláč

Zdravý švestkový koláč ze špaldové mouky

Nedávno jsem studovala, jakou jinou mouku lze použít při pečení než tu klasickou bílou pšeničnou. Možnosti mě překvapily; kromě mojí oblíbené pohankové jsou to mandlová, kokosová nebo třeba cizrnová.

Chtěla jsem upéct zdravější koláč, a tak jsem si koupila mouku špaldovou a část z ní nahradila moukou pohankovou.

Když se neošidí suroviny a dodržíte základní postupy při pečení, vytáhnete z trouby báječnou dobrotu, která zmizne ze stolu než bys řekl švec. A nikdo nebude pátrat, jestli jste dovnitř náhodou nevpašovali něco až moc zdravého!

švestkový koláč

Zdravý švestkový koláč ze špaldové mouky

Zdravý špaldový koláč z křehkého těsta, s tvarohem a švestkami, na vrchu s posypkou z opražených ovesných vloček.
4.42 z 36 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 30 min
Porce: 6
Autor: MlsnáVařečka.cz

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

  • 330 g švestky (vyloupané)

Křehké těsto:

Tvarohová nádivka:

  • 250 g tvaroh tučný
  • 60 g cukr moučka
  • vanilková esence
  • 1 ks vejce

Posypka z ovesných vloček:

  • 30 g MÁSLO
  • 2 lžíce ovesné vločky (drcené)
  • 1 lžíce cukr písek

PRACOVNÍ POSTUP

Křehké těsto, příprava

  • Příprava křehkého těsta: Smícháme obě mouky, přidáme špetku soli a nasekáme ztuhlé máslo, které jsme vyndali z lednice. Rychle zpracujeme na drobenku, zbytečně nehněteme. Přilejeme dvě lžíce studené vody a zkusíme, jestli už těsto drží pohromadě. Pokud ne, přidáme ještě jednu lžíci – pak by již hrouda těsta měla být celistvá. Křehké těsto zabalíme do fólie a dáme odpočinout do lednice na 2 hodiny, nebo i přes noc.

Pečení

  • Zapneme elektrickou troubu na 180 °C.
  • Vezmeme si k ruce kulatou koláčovou formu o průměru 23 cm. Těsto vyválíme na placku ve tvaru kruhu. Půjde to ztuha, případně můžeme rozválet kusy těsta a vtlačit je do formy, okraje zvednout po obvodu.
  • Dno několikrát propícháme vidličkou a dáme péct do trouby, než koláč chytne světle růžovou barvu (trvá to zhruba 20 minut). Poté vyndáme a necháme trochu zchladnout. Troubu stáhneme na 160 °C.
  • Mezitím omyjeme a osušíme švestky, rozpůlíme je a odpeckujeme.
  • Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme vločky a cukr, vložky necháme rozvonět, zlehka je opražíme a necháme vychladnout.
  • V míse připravíme tvarohovou nádivku: tvaroh smícháme s cukrem a vajíčkem, přidáme vanilkovou esenci.
  • Na upečený korpus nalijeme tvarohovou nádivku a poklademe švestkami.
  • Na švestky navršíme posypku z opražených ovesných vloček.
  • Vložíme do trouby a necháme dalších15-20 minut péct.
  • Necháme vychladit a podáváme.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Množství podle receptu se vejde do koláčové formy o pr. cca 23 cm.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
křehké těsto na koláč
švestkový koláč

Zdravý špaldový koláč: rady a tipy

  • Tvaroh použijte tučný. Čím více je tvaroh odlehčený, tím více je to „jenom“ voda; tuk je nositelem chuti a většina z nás zná poučku, která zní něco jako: jezte méně, zato kvalitněji.
  • Tento koláč je vyrobený z křehkého těsta, které má svoje specifika. Přečtěte si článek, jak připravit křehké těsto krok za krokem.
  • Jsem velký fanda přes alternativní mouky, stále zkouším přidávat do pečení a sledovat, co to s výsledkem udělá. Pokud však pohankovou mouku nemáte, připravte křehké těsto na koláč ze špaldové, případně z mouky bílé.Posypka je opravdu udělaná z ovesných vloček. Ovesné vločky připravené na pánvi s máslem chytnou oříškovou chuť, která koláč zase o kus pozvedne.
švestkový koláč

Čtěte také: Jaká podlaha je do kuchyně nejlepší?

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Zdravý švestkový koláč ze špaldové mouky, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/zdravy-svestkovy-kolac-ze-spaldove-mouky/