Zdravý švestkový koláč ze špaldové mouky
Nedávno jsem studovala, jakou jinou mouku lze použít při pečení než tu klasickou bílou pšeničnou. Možnosti mě překvapily; kromě mojí oblíbené pohankové jsou to mandlová, kokosová nebo třeba cizrnová.
Chtěla jsem upéct zdravější koláč, a tak jsem si koupila mouku špaldovou a část z ní nahradila moukou pohankovou.
Když se neošidí suroviny a dodržíte základní postupy při pečení, vytáhnete z trouby báječnou dobrotu, která zmizne ze stolu než bys řekl švec. A nikdo nebude pátrat, jestli jste dovnitř náhodou nevpašovali něco až moc zdravého!
Zdravý švestkový koláč ze špaldové mouky
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 330 g švestky (vyloupané)
Křehké těsto:
- 170 g ŠPALDOVÁ MOUKA
- 30 g POHANKOVÁ MOUKA
- 100 g MÁSLO
- 30 ml studená voda (3-5 lžic)
- SŮL
Tvarohová nádivka:
- 250 g tvaroh tučný
- 60 g cukr moučka
- vanilková esence
- 1 ks vejce
Posypka z ovesných vloček:
- 30 g MÁSLO
- 2 lžíce ovesné vločky (drcené)
- 1 lžíce cukr písek
PRACOVNÍ POSTUP
Křehké těsto, příprava
- Příprava křehkého těsta: Smícháme obě mouky, přidáme špetku soli a nasekáme ztuhlé máslo, které jsme vyndali z lednice. Rychle zpracujeme na drobenku, zbytečně nehněteme. Přilejeme dvě lžíce studené vody a zkusíme, jestli už těsto drží pohromadě. Pokud ne, přidáme ještě jednu lžíci – pak by již hrouda těsta měla být celistvá. Křehké těsto zabalíme do fólie a dáme odpočinout do lednice na 2 hodiny, nebo i přes noc.
Pečení
- Zapneme elektrickou troubu na 180 °C.
- Vezmeme si k ruce kulatou koláčovou formu o průměru 23 cm. Těsto vyválíme na placku ve tvaru kruhu. Půjde to ztuha, případně můžeme rozválet kusy těsta a vtlačit je do formy, okraje zvednout po obvodu.
- Dno několikrát propícháme vidličkou a dáme péct do trouby, než koláč chytne světle růžovou barvu (trvá to zhruba 20 minut). Poté vyndáme a necháme trochu zchladnout. Troubu stáhneme na 160 °C.
- Mezitím omyjeme a osušíme švestky, rozpůlíme je a odpeckujeme.
- Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme vločky a cukr, vložky necháme rozvonět, zlehka je opražíme a necháme vychladnout.
- V míse připravíme tvarohovou nádivku: tvaroh smícháme s cukrem a vajíčkem, přidáme vanilkovou esenci.
- Na upečený korpus nalijeme tvarohovou nádivku a poklademe švestkami.
- Na švestky navršíme posypku z opražených ovesných vloček.
- Vložíme do trouby a necháme dalších15-20 minut péct.
- Necháme vychladit a podáváme.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Zdravý špaldový koláč: rady a tipy
- Tvaroh použijte tučný. Čím více je tvaroh odlehčený, tím více je to „jenom“ voda; tuk je nositelem chuti a většina z nás zná poučku, která zní něco jako: jezte méně, zato kvalitněji.
- Tento koláč je vyrobený z křehkého těsta, které má svoje specifika. Přečtěte si článek, jak připravit křehké těsto krok za krokem.
- Jsem velký fanda přes alternativní mouky, stále zkouším přidávat do pečení a sledovat, co to s výsledkem udělá. Pokud však pohankovou mouku nemáte, připravte křehké těsto na koláč ze špaldové, případně z mouky bílé.Posypka je opravdu udělaná z ovesných vloček. Ovesné vločky připravené na pánvi s máslem chytnou oříškovou chuť, která koláč zase o kus pozvedne.
Čtěte také: Jaká podlaha je do kuchyně nejlepší?