Existuje několik jídel, které rozdělují společnost. Patří sem lečo, cokoliv s houbami, koprová omáčka nebo také plněné papriky. Ty nejspíš znáte v kombinaci s rajskou omáčkou, která nasaje nakyslou chuť zeleniny. My si je dnes ale uděláme jinak a plněné papriky vylepšíme hedvábnou omáčkou z másla a cibule.
Voňavé papriky plněné mletým masem připravíte za 90 minut. Suroviny na přípravu pořídíte v každém supermarketu a jedna porce vás vyjde na pár korun. Papriky ve slevě obsahuje aktuální Billa leták, takže můžete nakoupit pořádné zásoby a uvařit rovnou i na den dopředu!
Zdravé papriky plněné mletým masem – téhle lahůdce neodoláte!
INGREDIENCE
- 800 g mleté maso (ideálně směs hovězího a vepřového)
- 2 rohlíky
- 160 ml mléka
- 2 středně velké cibule
- 100 g másla
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- 8 paprik (s tenkou stěnou)
- 15 g hladké mouky
- sůl
- pepř
Ještě pár slov k receptu:
- Z 800 gramů mletého masa připravíte 4 až 6 porcí. Můžete však množství jednotlivých surovin přepočítat podle toho, kolik porcí požadujete.
Začněte přípravou mletého masa
Nejprve nakrájejte den staré rohlíky na rovnoměrné kostičky. Ty v misce promíchejte s mlékem a v lednici nechte odstát. Cibuli si nakrájejte najemno a zhruba třetinu odložte stranou. Pak rozehřejte troubu na 180 °C.
Mleté maso promíchejte s rohlíky, vejci, česnekem a třetinou cibule. Podle chuti osolte a opepřete a směs odložte na deset minut do lednice.
Tip: Pokud si nevěříte v dochucení masa, vytvarujte si z něj malou kuličku, osmažte ji na pánvi a ochutnejte. Mleté maso si při pečení vezme trochu chuti – se solí a pepřem tedy nešetřete.
Rychlé očištění paprik
Zatímco směs leží v lednici, připravte si papriky. Omyjte je, ostrým nožem seřízněte jejich širší konec a vnitřek plodnice očistěte od semínek. Při čištění papriky nevyplachujte vodou! Zbytková voda způsobí, že se papriky v troubě neupečou, ale udusí.
Z lednice vytáhněte směs mletého masa a naplňte papriky až po okraj. Směs se při tepelné úpravě speče, takže papriky naplňte tak, aby směs lehce vyčuhovala ven.
Silná omáčka dodá jídlu říz
Do pekáče vložte na kostky nakrájené máslo a zasypte ho zbytkem cibule. Nahoru naskládejte naplněné papriky a zalijte vývarem nebo vodou do výšky 1 cm. Pečte do té doby, dokud papriky nemají ve svém středu 85 °C – pokud nemáte teplotní sondu, vyčkejte 50 až 60 minut.
Upečené papriky vytáhněte a omáčku slejte do menšího rendlíku. Aby papriky nevystydly, vložte je do otevřené vyhřáté trouby. Díky tomu zůstanou nejen teplé, ale také šťavnaté a vláčné.
Šťávu z cibulí v rendlíku svařte tak, aby na dně zbyl pouze tuk a zelenina. Poté ztlumte sporák na polovinu, přidejte mouku a restujte 30 vteřin. Nakonec přilijte 750 ml vody a 20 minut pomalu vařte. Až bude omáčky zhruba polovina, stáhněte ji z ohně a přeceďte přes jemné síto.
Papriky podávejte se šťouchaným bramborem
Co se přílohy týče, máte volné ruce. Nám se ale osvědčily šťouchané brambory s petrželkou, které se přelijí sametovou omáčkou. Brambory do sebe nasají lahodnou chuť cibulové omáčky a způsobí v ústech explozi chutí.