Výtečná pochoutka pro ty, kdo milují slané pečivo. Tyhle „rohlíky“ navíc skrývají opravdovou dobrotu: domácí klobásky!
Jednoduchý recept na klobásy zapékané v kynutém těstě.
TIP: Tento pokrm pečou v Těšíně na Velký pátek a jedí podle tradice na Bílou sobotu na Velikonoce.
Je však zřejmé, že zapečené klobásy budou stejně dobře chutnat v jakoukoliv roční dobu.
Zapečené klobásy
Domácí klobásky zapečené v kynutém těstě, pochutnáte si!
Vytisknout
Připnout
Porce: 8 klobás
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 2 kg domácí klobásy (s vysokým obsahem vepřového masa)
- 800 g polohrubá mouka
- 4 žloutky (z toho 1 na potření)
- 120 g VEPŘOVÉ SÁDLO
- 40 g droždí (čerstvé)
- sůl
- 4 dcl MLÉKO
- 1/4 lžička cukr krupice
PRACOVNÍ POSTUP
- Zaděláme na kynuté těsto: Do mísy prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme trochou vlažného mléka. Opatrně zahrneme moukou a necháme vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.
- Přidáme zbytek vlažného mléka, 3 žloutky, rozpuštěného sádla (nesmí být horké!), špetku soli.
- Vše zapracujeme dohromady ve vláčné těsto, které nelepí. Necháme kynout asi 45 min na teplém místě.
- Těsto na vále vyválíme, válenec asi vysoký na 1 prst.
- Nakrájíme na pásy široké asi 6 cm, dostatečně dlouhé, aby se do nich daly zabalit klobásy.
- Pásy kynutého těsta omotáme okolo klobás, okraje vždy mírně přes sebe.
- Necháme ještě chvíli kynout a povrch potřeme zbývajícím žloutkem.
- Pečeme pomalu v troubě předehřáté na 160 – 170 °C, až je maso propečené a těsto je na povrchu zlaté.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Z těsta podle receptu se dá upéct i malý bochánek chleba.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!