Třešňový kompot: jak na to?
Jako malé děti jsme vždy o víkendu dostali k obědu kompot. Jednou třešňový, pak zase meruňkový, jablečný, švestkový; co zrovna bylo ve špajzce.
Dodnes miluju kombinaci bramborové kaše s mističkou kompotovaného ovoce se šťávou!
Dnes už si kompoty můžete koupit v obchodě kdykoliv, ale co v létě s nečekaně velkou úrodou třešní?
Když už uděláte marmeládu, knedlíky, přesnídávku a bublaninu stokrát jinak, a třešní je stejně pořád dost, dojde na zavařování třešní.
Třešňový kompot: jak na to?
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- třešně
- krupicový cukr
PRACOVNÍ POSTUP
- Třešně namočíme do studené vody, kterou jemně osolíme, nebo do ní nalijeme trochu octa. Je to proto, aby z ní vylezli případní červíčci a jiní nezvaní obyvatelé. Poté je ještě jednou propláchneme studenou vodou.
- Třešně naskládáme do zavařovacích sklenic, které musí být zcela čisté (ideálně rovnou z myčky). Netlačíme na ně, jen co se vejde tak, aby nepřesahovaly přes okraj zavařovačky. Do každé sklenice nasypeme 1-2 lžíce pískového cukru.
- Sklenice zalijeme převařenou horkou vodou 1 cm pod okraj a uzavřeme čistým víčkem. Víčka před použitím spaříme horkou vodou.
- Do velkého hrnce dáme na dno utěrku (aby láhve nepraskly), a nalejeme do něj teplou vodu, stačí pár centimetrů. Poté do něj vedle sebe naskládáme naplněné a dobře uzavřené kompoty, víčkem vzhůru. Dejte pozor, aby se jednotlivé sklenice vzájemně nedotýkaly. Hladina vody by měla dosahovat do poloviny až dvou třetin sklenic.
- Vodu v hrnci přivedeme k varu a poté snížíme teplotu tak, aby se držela těsně pod bodem varu. Sterilujeme asi 20-30 minut.
- Po sterilizaci sklenice opatrně vyndáme (pozor, jsou velmi horké, použijte ideálně zavařovací kleště) a postavím je na rovnou plochu víčkem dolů, aby se víčka přichytila. Necháme přes noc vychladit.
- Poté už můžeme kompoty obrátit. Víčka by měla být zatáhnutá, tzn. mírně vpadlá do sklenice.
- Skladujeme v suchu, chladu a temnu.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
TIP: Nebaví vás odpeckovávat třešně ručně? Pořiďte si odpeckovávačku třešní TESCOMA, ušetří vám hafo práce!
Třešňový kompot: tipy a rady
- Téměř všude se uvádí sterilizace 20 minut při teplotě vody 80°C. Já to taky zkusila, ale všechny kompoty jsem časem vyhodila, protože začaly kvasit. Až mamka mi poradila trik sterilizace s vodou horkou těsně pod bodem varu, který uvádím v pracovním postupu.
- Moje teta to dělá stejně tak, ale dává víc vody do hrnce. Až 1 cm nad láhev; taky to jde.
- V případě, že otočíte kompot dnem vzhůru na vychlazení a on teče, zkuste ještě jednou pořádně zavřít víčko a opět položte dnem vzhůru. Jestli už neteče, tak je to v pořádku; s největší pravděpodobností se víčko chytne a zatáhne. Jestli ráno bude pořád vyboulené směrem ven, musíme kompot skladovat v lednici nanejvýš pár dní a rychle spotřebovat. Opětovné zavaření nedoporučuji.
- Zavařovat můžete také vypeckované třešně a bez cukru.