domácí třešňový kompot

Třešňový kompot: jak na to?

Jako malé děti jsme vždy o víkendu dostali k obědu kompot. Jednou třešňový, pak zase meruňkový, jablečný, švestkový; co zrovna bylo ve špajzce.

Dodnes miluju kombinaci bramborové kaše s mističkou kompotovaného ovoce se šťávou!

Dnes už si kompoty můžete koupit v obchodě kdykoliv, ale co v létě s nečekaně velkou úrodou třešní?

Když už uděláte marmeládu, knedlíky, přesnídávku a bublaninu stokrát jinak, a třešní je stejně pořád dost, dojde na zavařování třešní.

domácí třešňový kompot

Třešňový kompot: jak na to?

Domácí třešňový kompot z letošní bohaté úrody třešní.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 30 min
Celkový čas: 50 min
Porce: 0
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • třešně
  • krupicový cukr

PRACOVNÍ POSTUP

  • Třešně namočíme do studené vody, kterou jemně osolíme, nebo do ní nalijeme trochu octa. Je to proto, aby z ní vylezli případní červíčci a jiní nezvaní obyvatelé. Poté je ještě jednou propláchneme studenou vodou.
  • Třešně naskládáme do zavařovacích sklenic, které musí být zcela čisté (ideálně rovnou z myčky). Netlačíme na ně, jen co se vejde tak, aby nepřesahovaly přes okraj zavařovačky. Do každé sklenice nasypeme 1-2 lžíce pískového cukru.
  • Sklenice zalijeme převařenou horkou vodou 1 cm pod okraj a uzavřeme čistým víčkem. Víčka před použitím spaříme horkou vodou.
  • Do velkého hrnce dáme na dno utěrku (aby láhve nepraskly), a nalejeme do něj teplou vodu, stačí pár centimetrů. Poté do něj vedle sebe naskládáme naplněné a dobře uzavřené kompoty, víčkem vzhůru. Dejte pozor, aby se jednotlivé sklenice vzájemně nedotýkaly. Hladina vody by měla dosahovat do poloviny až dvou třetin sklenic.
  • Vodu v hrnci přivedeme k varu a poté snížíme teplotu tak, aby se držela těsně pod bodem varu. Sterilujeme asi 20-30 minut.
  • Po sterilizaci sklenice opatrně vyndáme (pozor, jsou velmi horké, použijte ideálně zavařovací kleště) a postavím je na rovnou plochu víčkem dolů, aby se víčka přichytila. Necháme přes noc vychladit.
  • Poté už můžeme kompoty obrátit. Víčka by měla být zatáhnutá, tzn. mírně vpadlá do sklenice.
  • Skladujeme v suchu, chladu a temnu.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Doba přípravy: 20 minut + namočení třešní + sterilizace + chlazení přes noc
Počet porcí podle toho, kolik třešní sklidíte 🙂
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

TIP: Nebaví vás odpeckovávat třešně ručně? Pořiďte si odpeckovávačku třešní TESCOMA, ušetří vám hafo práce!

třešňové kompoty

Třešňový kompot: tipy a rady

  • Téměř všude se uvádí sterilizace 20 minut při teplotě vody 80°C. Já to taky zkusila, ale všechny kompoty jsem časem vyhodila, protože začaly kvasit. Až mamka mi poradila trik sterilizace s vodou horkou těsně pod bodem varu, který uvádím v pracovním postupu.
  • Moje teta to dělá stejně tak, ale dává víc vody do hrnce. Až 1 cm nad láhev; taky to jde.
  • V případě, že otočíte kompot dnem vzhůru na vychlazení a on teče, zkuste ještě jednou pořádně zavřít víčko a opět položte dnem vzhůru. Jestli už neteče, tak je to v pořádku; s největší pravděpodobností se víčko chytne a zatáhne. Jestli ráno bude pořád vyboulené směrem ven, musíme kompot skladovat v lednici nanejvýš pár dní a rychle spotřebovat. Opětovné zavaření nedoporučuji.
  • Zavařovat můžete také vypeckované třešně a bez cukru.
blank
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

2comments

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Třešňový kompot: jak na to?, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/tresnovy-kompot-jak-na-to/