Tmavý rum – nápoj pro ostřílené námořníky i opravdové znalce

Když dojde v kuchyni na rum, nejčastěji se nám vybaví klasický tuzemák. Ten se s oblibou přidává do těsta při pečení, pro zlepšení vůně nádivek do vánočního cukroví, nebo se z něj připravuje grog.

Abyste však věděli: výše zmiňovaná lihovina nemá s pravým rumem společného, ani co by se za nehet vešlo.

Pravý rum je zcela jiná liga, považuje se za exkluzivní alkohol, často bývá dokonce označovaný za krále destilátů.

Jak se vyrábí rum?

Jednou větou: Rum je cukrová třtina ve své nejlepší podobě.

Bez cukrové třtiny by nebylo rumu, třtina je základní surovinou, potřebnou k jeho výrobě. Používá se buď melasa (produkt, vznikající při zpracování cukrové třtiny), nebo čistá přírodní cukrová šťáva.

tmavý rum Plantation XO

Kvalitní tmavé rumy koupíte u Mydrinks.cz

Pravé rumy tmavé barvy, získané zráním v sudu. Zlaté rumy, které byly v sudu uložené kratší dobu, ale i stařené (aged) rumy, které svou intenzivní barvu nabyly během dlouhých let zrání. Z nabídky tmavých rumů si v e-shopu Mydrinks.cz vybere každý.

Prvním krokem při výrobě rumu je fermentace neboli kvašení, pak je řada na samotné destilaci. Při té se zahříváním oddělí alkohol od zbývajícího kvasu.

Destilovaný rum se ukládá do dřevěných sudů, kde dochází k zrání, neboli staření. 

  • Právě typ sudů, ve kterých je uložený, dodává rumu osobitou vůni a chuť.

Rumy se dále míchají dohromady do unikátních směsí. Tato činnost patří k nejdůležitějším momentům při zrodu jedinečného rumu, říká se jí blendování.

  • O blendování se v destilérkách starají tzv. blender masters, kteří náleží k elitním zaměstnancům a jsou za svoji práci nadstandardně hodnoceni.

Pak už následuje závěrečná filtrace destilátu, plnění do lahví a cesta k zákazníkovi a potěšení v okamžiku, kdy se první kapky rumu rozlijí po jazyku.

Tmavé rumy vs. bílé rumy

Každý rum má po první destilaci čirou barvu.

Rumy, které v sudech zrají jen krátce, si svoji světlost ponechají. Prodávají se jako bílé rumy, tvoří často základ pro míchané alkoholické nápoje.

Pokud si objednáte Piña Coladu nebo Mojito, barman vám je namíchá právě z bílého rumu.

Jestliže rum v sudu zraje delší dobu, dostává postupně zlatavý nádech, později výraznější tmavou barvu. Takové rumy jsou označované jako zlaté (golden) nebo tmavé (dark).

Co je tmavý rum

Čím déle rum zraje, tím je jeho chuť těžší a intenzivnější.

V sudech rum získává na sytosti zabarvení, avšak tmavá barva rumu nemusí nutně vypovídat o době, po kterou byl alkohol v sudu uložen. Tmavou barvu rumu lze totiž docílit také přidáním melasy, karamelizovaného cukru nebo jiné složky do destilátu.

Osobitost dodává každému rumu zejména typ sudu, ve kterých rum zraje. Ze dřeva přecházejí do destilátu aromata, v rumu potom ucítíte tóny ovoce, medu, karamelu, vanilky, lékořice nebo hřebíčku, ale i štiplavý závan tabáku nebo pepře.

blank

  • Tmavé rumy jsou jedinečné, vyznačují se plnou chutí, dostat můžete silné rumy kořeněné, ale i jemné a sladké.

Byl by hřích používat je k míchání alkoholických drinků, znalci si tmavé rumy nejčastěji vychutnávají samotné, pokojové teploty, aby se chuť rumu dokázala náležitě rozvinout.

TIP: Bumbu rum, perla z Barbadosu

Pod melodickým názvem bumbu rum se ukrývá rumový klenot z karibského ostrova Barbados.

blank

Bumbu rum original Barbados, zdroj: Mydrinks.cz

K poetickému jménu přišel tento karibský rum už v 17. století, kdy si místní námořníci na svých dlouhých plavbách vylepšovali rum místní směsí koření bumbu.

Nepátrejte po složení, bumbu patří po celá léta k přísně střeženým tajemstvím, které si destilérky hlídají jako oko v hlavě.

Jediné, co se o bumbu rumu ví, je použití 8 druhů cukrové třtiny při výrobě – každá třtina pochází z jiné oblasti.

Bumbu zraje v sudech po bourbonu, výsledkem je rum s vanilkovým aroma s tóny karamelu, chuť plná pražených ořechů, skořice, ovoce a nového koření, která přechází do jemné sladkosti.

Připočtěme velký podíl poctivé ruční práce při výrobě, skvělou péči blender mastera a výsledek nadchne i ty nejnáročnější chuťové pohárky rumového znalce.

Jo-ho-ho, bumbu rum DOPORUČUJEME!

Jak poznat kvalitní tmavý rum?

  • vyrobený z cukrové třtiny
  • obsah alkoholu min. 37,5 % až 81 %
  • zrání v dřevěných sudech po dobu min. 1 roku
  • oblíbené destinace: Jamajka, Kuba, Barbados, Portoriko
O autorovi

Redakce

Tipy, rady, recenze - v kuchyni i u stolu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Tmavý rum – nápoj pro ostřílené námořníky i opravdové znalce, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/tmavy-rum-napoj-pro-ostrilene-namorniky-i-opravdove-znalce/