Telecí guláš z plecka
Dostala jsem krásné telecí plecko a bylo třeba rozhodnout, co s ním. A tak jsem odpoledne rozpálila litinovou pánev a pustila se do telecího guláše. Měla jsem dvě hodiny na to, abych servírovala večeři – na přípravu guláše ideální
Jinak žádný strach, guláš všeobecně vyžaduje vaši péči jen na začátku, jakmile provedete základní (ovšem nezbytné) úkony, můžete ho nechat v klidu probublávat pod pokličkou a věnovat se jiné práci. A tady je recept.
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 500 g telecí plecko
- 2 ks CIBULE
- 200 g rajčata
- 100 ml ČERVENÉ VÍNO
- 1 plátek žitný chléb (nebo běžný chléb)
- 1 ks BOBKOVÝ LIST
- 1 stroužek česneku
- olej na pánev
- SŮL
- PEPŘ
PRACOVNÍ POSTUP
- Telecí maso nahrubo odblaníme a nakrájíme na kostky cca 3-4 cm velké.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky.
- Na pánvi rozpálíme olej a vhodíme cibuli. Orestujeme, až dostane zlatavou barvu; klínky cibule se zčásti rozpadnou. Pečlivě mícháme, aby se cibulka nepřichytla.
- Vhodíme kostky masa, osolíme, opepříme, a při vysoké teplotě rychle orestujeme. Šťávu, kterou maso pustí, vyvaříme.
- Jakmile restujeme „nasucho“, přilijeme červené víno a mícháme, dokud se nevypaří.
- Poté podlijeme vodou tak, aby maso bylo zpola ponořené, přidáme rajčata a na kostičky nakrájený chléb (ten se v guláši rozvaří a zahustí jej).
- Přidáme bobkový list, přiklopíme pokličkou, stáhneme teplotu a necháme na mírném ohni dusit.
- V tento okamžik můžete guláš nechat svému osudu, stačí jen občas hodit očkem, jestli se nevyvařila tekutina, případně maso podlít několika lžícemi vody.
- Zhruba po hodině a půl by mohl být guláš hotový. Maso je poddajné a rozpadá se. Pokud tomu tak není, nechte ještě chvíli podusit.
- Nakonec ochutíme utřeným stroužkem česneku.
- Pokud je v guláši stále hodně tekutiny, odklopte pokličku, zvyšte o stupeň dva teplotu plotýnky a nechte tekutinu odpařit (zdredukovat).
- Při servírování posypeme guláš nasekanou natí cibulky nebo pórku.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Gulášek podáváme s rýží, bramborovou kaší, nebo nám chutná s toustovaným tmavým chlebem.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Telecí guláš: tipy a rady
- Na guláš všeobecně je vhodné lehce prorostlé maso. Příliš libové si nechte na minutky.
- Nezapomeňte na začátku hezky orestovat cibuli i maso, získáte tak základ, který dá guláši báječnou chuť.
- Buďte trpěliví, než je guláš hotový, opravdu to zabere hodinu a půl, kdy se maso pod pokličkou pomalu dusí. Vody musí být tak akorát (do poloviny až 2/3 masa). Pokud je vody víc, maso se nedusí, ale vaří.
- Telecí maso je křehké a má velmi jemnou chuť – telecí guláš patří ke gurmánským majstrštykům, kterými se u stolu můžete opravdu blýsknout.