Sypaná buchta, tvarohová rychlovka
Nejrychlejší a nejjednodušší recept na klasickou tvarohovou buchtu na plech, který existuje. Sypaná buchta s tvarohem prostě chutná, a dejte si pozor, kdo není rychlý, může ostrouhat! Jak se jednou naservíruje na stůl, za chvíli už nezbude ani drobek.
Snadný recept na sypanou buchtu z drobenky, s tvarohem a ovocem. Ideální pro začátečníky a méně zdatné hospodyňky.
Co je sypaná buchta?
Sypaná buchta je druh sladkého moučníku, který tvoří dvě vrstvy suché směsi (cukr, mouka, prášek do pečiva), posypané nastrouhaným máslem.
Mezi sypané vrstvy se přidává tvaroh, ale také ovoce. Sypaná buchta je tak krásně vláčná a díky ovoci také pikantní.
Jak udělat sypanou buchtu?
- V první míse smícháme sypké suroviny, tedy cukr, mouku a prášek do pečiva.
- V druhé míse smícháme tzv. mokré suroviny, tedy tvaroh, mléko a vejce.
- Na plech nasypeme ½ suchých suroviny, posypeme strouhaným máslem.
- Přelijeme tvarohovou vrstvou.
- Nakonec zasypeme zbytkem suchých surovin, přisypeme nastrouhané máslo.
- Pečeme, dokud povrch sypané buchty nezrůžoví.
Tahle tvarohová rychlovka je velmi oblíbená pro nenáročný postup a skvělou chuť – je to dezert, který vám ledacos odpustí a vždy se prostě podaří.
Další recepty na tvarohové buchty
TIP: Tvaroh použijte spíše tučnější, nikoliv odtučněný, ten obsahuje spoustu vody a při pečení řídne.
Sypaná buchta podle tohoto receptu je určená pro menší až středně plech, cca 25×35 cm.
Sypaná buchta s tvarohem
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 500 g tvaroh (polotučný nebo tučný, vaničkový)
- 250 g MÁSLO
- 150 g cukr krupice
- 2 ks vejce
- 2 hrnek polohrubá mouka
- 500 ml MLÉKO
- 1 ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo obyčejný kypřicí prášek)
PRACOVNÍ POSTUP
- Kostku másla nastrouháme na hrubém struhadle.
- V jedné míse pečlivě smícháme cukr, prášek do pečiva a polohrubou mouku.
- V druhé míse smícháme tvaroh, mléko, vejce (případně lze ještě dosladit cukrem).
- Na plech rozprostřeme půlku nastrouheného másla. Na máslo nasypeme polovinu moučné suché směsi.
- Na sypané těsto rovnoměrně nalijeme tvarohovou náplň.
- Náplň zasypeme zbytkem suché směsi a vrch posypeme druhou polovinou másla.
- Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 30-40 min, dokud povrch sypané buchty nezrůžoví.