Šunková pěna s křenem
Včera měl brácha narozeniny, dobrý důvod sejít se a popovídat, zahrát si karty a další hry, na hony vzdálené počítačové zábavě. S bráchou vždycky přijede jeho dcera, moje neteř, čerstvě vdaná mladá paní, a její manžel. Všichni jsou to veselé kopy, mám moc ráda chvíle, strávené v jejich společnosti.
No a samozřejmě, k rodinné sešlosti patří něco dobrého na zub, každý přinese něco svého. Já jsem tentokrát připravila šunkovou pěnu s křenem, přibalila jsem žitný chleba, aby si každý mohl namazat, jak má rád.
Recept na šunkovou pěnu je jednoduchý, základem je kvalitní šunka a vysokotučná šlehačka. Pojďme mrknout, jak pěnu připravit:
Šunková pěna s křenem
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Šunku pokrájíme na kostičky, vložíme do elektrického sekáčku.
- Přilijeme šlehačku, povolené máslo, křenovou pastu, citronovou šťávu, osolíme.
- Promixujeme dohladka, průběžně seškrábneme pomazánku ze stěn k sekacímu noži a znovu mixujeme. Vše trvá asi 5 minut.
- Šunkovou pěnou mažeme pečivo, na vrch dáme zelené snítky petrželky kudrnky, obložíme zeleninou.
- Na závěr poprášíme čerstvě mletým pepřem z mlýnku.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Šunková pěna s křenem: tipy a rady
- Citronová šťáva dodá šunkové pěně chuť, jako variantu lze použít malou lžičku hořčice.
- Smetanu použijte vysokotučnou na šlehání, s obsahem tuku nad 30 % (tedy nikoliv smetanu na vaření).
Mixování pomazánek
Doma mám elektrický sekáček, který používám při mixování pomazánek.
Sekáček lze nahradit FOOD PROCESOREM (to je sofistikovanější sekáček s vícero funkcemi).
Mixovat pomazánku ve stolním mixéru jde hůř, protože pomazánka se nalepí po stranách nádoby a vy ji musíte dolů seškrabávat lžící.
TIP: Šunkovou pěnu nechte vychladit, naplňte jí cukrářský pytlík s ozdobnou špičkou a pěnu nastříkejte na jednohubky, nebo na rozpůlená vejce.
Křen do šunkové pěny
Křenovou pastu seženete běžně v obchodu, výrobci nabízejí různé druhy: jemnou, pikantní, brusinkovou. Já jsem vzala nepálivou verzi s jablky, aby šunková pěna nebyla tak ostrá.
Kromě šunkové pěny můžete samozřejmě použít čerstvý křen. Kořen oloupejte a najemno nastrouhejte, přidejte k šunce a rozmixujte.
Pozor! Čerstvý křen vytažený z půdy má jiné grády než ten, který v zimě najdete v regále se zeleninou! Vzpomínám na dětství, jak tátovi tekly slzy, když si dával špetku nastrouhaného křenu k domácí uzené klobásce 😉