Pórková polévka je rychlá, jednoduchá a chutná jako od babičky. Mixuji ji ve stolním mixéru, je pak krásně krémová. Do polévky přidávám brambory.
Pórek je podzimní a zimní zelenina, z jednoho pořádného pórku, který v sezóně ani není příliš drahý, připravíte plný hrnec polévky.
Pro nás pro ženy má pórková polévka jedno velké plus: je nízkokalorická, ačkoliv obsahuje trochu sladké smetany. Pokud chcete, tak můžete smetanu klidně vynechat, ale pro zachování ještě více chuti má smetana v receptu svoje místo.
Pórková polévka krémová se smetanou
INGREDIENCE
- 1 větší pórek
- celerová nať (nebo petrželová)
- 1 CIBULE
- 1 BRAMBORY
- 2-3 Stroužky česneku
- 100 ml sladké smetany
- 1,5 l vody
- 0,5 zeleninového vývaru (nemusí být)
- oříšek másla
- 1 vejce
- SŮL
- bílý pepř
- pažitka
PRACOVNÍ POSTUP
- Zeleninu umyjeme a rozkrájíme na kostičky.
- Z pórku odřízneme bílé kořínky a horní zavadlou zelenou část. Zbavíme se také jedné krycí vrstvy pórku. Nyní pórek podélně rozřízneme, zelené vrstvy rozebereme a důkladně jej vymyjeme pod tekoucí vodou. Často se tu totiž dají najít zbytky hlíny, které pak v polévce skřípou mezi zuby. Umytý pórek pak rozkrájíme na kolečka.
- V polévkovém hrnci se silným dnem rozehřejeme kousek másla a přidáme rozkrájenou zeleninu, kterou 10 minut dusíme. Občas zamícháme, aby se zelenina nepřipálila.
- Podušenou zeleninu přelijeme uvařenou vodu, přidáme zeleninový vývar a vaříme asi 20 minut, aby brambory změkly.
- Polévku rozmixujeme nebo propasírujeme přes sítko.
- Přidáme smetanu, bílý pepř a osolíme.
- Nakonec do hotové polévky rozkvedláme vajíčko. Podáváme s opraženou houskou.
Pórková polévka: rady a tipy
- Pórkovou polévku můžete na konci vaření zahustit jíškou z trochy másla a mouky.
- Nikdy nezapomeňte zeleninu na polévku podusit na másle, velmi to zvýrazní chuť polévky, věřte, že si pak mnohem více pochutnáte.
- Housku do polévky vezměte den dva starou, nakrájejte ji na malé kostičky a osmažte na troše másla. Případně ji můžete šoupnout do trouby a nechat ji tam usušit. Po vhození do polévky kostičky natáhnou tekutinu a změknou.
- Pokud si nehlídáte linii, tak smetanu použijte tučnou, s obsahem tuku přes 30 % (je to ta na šlehání). Jestliže si k ruce vezmete smetanu na vaření (ta má kolem 12 % tuku), pak opatrně s vařením. Méně tučné smetany nejsou tak teplotně stabilní, snadno by se vám mohlo stát, že se vám smetana v polévce srazí.
- Jak říkají Kluci v akci, pórková polévka je inspirovaná Francií, jejich verzi najdete TADY.
- Aby byla polévka krémová, umixujte ji ve stolním mixéru.
- Pórek je velmi rychlý na úpravu, je chutný, a navíc i zdravý. Díky obsahu selenu a zinku podporuje přispívá ke kvalitě vlasů i pokožky, působí antibioticky a také podporuje vylučování moči. Zároveň je chudý na energii a kalorie, proto se skvěle hodí na hubnutí, když se potřebujete zbavit několika kil.
Máte rádi polévky? Zkuste naše další recepty, třeba na polévku ČOČKOVOU nebo MAĎARSKOU.