Palačinkový dort
Je pravda, že hodně peču. Hlavně dorty. Jsme velká rodina a každou chvíli má někdo narozeniny, nebo je jiná příležitost k menší oslavě, případně se sejdeme jen tak posedět. A já téměř pokaždé připravuji dezert. To je také důvod, proč má můj muž chvilky, kdy dort nemůže ani vidět.
Když se blížila oslava jeho narozenin, musela jsem vyřešit, jaký dort mu upeču. On totiž žádný nechtěl, a pro mě je zase naprosto nemyslitelné, aby ode mě nějaký nedostal. A tak mě napadlo upéct mu něco, co miluje, a zároveň ho překvapit.
Palačinkový dort
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Palačinky:
- 350 g mouka hladká
- 300 ml MLÉKO
- 300 ml pramenitá voda (může být i jemně perlivá)
- 20 g vanilkový cukr
- 3 ks vejce
- SŮL
- PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO GHÍ (nebo olej)
Krém:
- 250 g mascarpone
- 125 ml smetana ke šlehání
- 2-3 lžíce moučkový cukr (sle chuti)
- 2 lžička vanilkový extrakt
- 1 sklenička marmeláda (nejlépe domácí)
- ovoce na ozdobení
PRACOVNÍ POSTUP
- Smícháme všechny sypké suroviny a postupně přidáme mléko, extrakt, vodu a vajíčka. Rozmícháme do hladkého těstíčka, které nebude hutné, ale ani vodové.
- Na rozpálenou nepřilnavou pánev mašlovačkou naneseme trošku rozpuštěného másla, nebo oleje. Jen v tenké vrstvě.
- Doprostřed nalejeme jednu malou naběračku palačinkového těsta a krouživým pohybem zápěstí těsto rozlejeme po celé ploše pánve.
- Na mírném plamenu pečeme dozlatova, většinou to je pár vteřin po tom, co zmatní povrch ještě nepečené strany palačinky. Nebo to poznáme tak, že nám palačinka začne klouzat po pánvi. Obrátíme pomocí špachtle (nebo vyhozením do vzduchu). A opečeme dozlatova i druhou stranu.
- Upečené palačinky skládáme na sebe na mělký talíř a necháme úplně vychladnout.
- Mascarpone špachtlí smícháme s cukrem, ale nešleháme, aby nezřídlo. V jiné míse vyšleháme šlehačku a opatrně ji vmícháme do mascarpone.
- Začneme skládat dort. Jednu palačinku pomažeme lžící marmelády, na ni položíme druhou palačinku a tu pomažeme 1-2 lžícemi krému. Potom opět palačinku, marmeládu, palačinku krém atd. Tento postup opakujeme do vypotřebování všech palačinek. Poslední by měla být palačinka s krémem.
- Na poslední palačinku dáme větší vrstvu krému a ozdobíme ovocem, případně zbylou marmeládou.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Pustila jsem se tedy do přípravy, a můj muž začal samozřejmě brblat. Jenže když se z toho vylouply palačinky, dostala jsem povolení. Pak zjistil, že je skládám do dortu, plácnul se do čela a… no zase začal brblat. Zkrátím to: výsledek ho strašně mile překvapil, všechno se snědlo do posledního drobku, a můj milý si od té doby o palačinkový dort řekl dokonce dvakrát úplně sám
POZOR! Jsme velká rodina, a tak jsem tento palačinkový dort udělala z trojité dávky.
Palačinkový dort: jak na to – tipy a rady
- Do mascrapone krému můžeme přidat i lemon curd. Lemon curd je citrónový krém, známý především v anglických zemích.
- Palačinky je možné proložit i vanilkovým nebo čokoládovým pudingem nebo nutelou.
V případě, že budete dělat dort z více dávek, jako například já, tak si skládání palačinek na sebe rozdělte na části vždy po dávce. Kdybyste na sebe naskládali všechny palačinky, dort by Vám klouzal do strany a nedržel by. Je lepší udělat 1 dávku, nechat aspoň ½ hodiny vychladnout a ztuhnout krém, potom druhou atd.