Nepečený piškotový jablkový dort
Jablkový dort je velmi jednoduchý na přípravu a chutná všem, zejména dětem. Chuťově připomíná přesnídávku s piškoty, a kdo by tuhle kombinaci neměl rád!
Dort je rychle hotový, ale je dobré nechat ho přes noc v lednici uležet. Chutná skvěle druhý den, pořádně vychlazený a s kopečkem smetany, to už jsou piškoty pěkně nasáklé šťávou z jablek, měkoučké, jen se rozplývají na jazyku.
Nepečený piškotový jablkový dort
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 1 kg jablka (oloupaná)
- 8 lžíce cukr krupice
- špetka mletého hřebíčku
- skořice
- 1 lžíce citronová šťáva
- 2 ks vanilkový puding (v prášku)
- dětské piškoty (1-2 sáčky)
PRACOVNÍ POSTUP
- Oloupaná jablka nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce a přidáme 200 ml vody. Přisypeme cukr, hřebíček, skořici a zalijeme citrónovou šťávu. Přivedeme k varu a 5 minut povaříme, aby jablka změkla. Poté celou směs rozmixujeme dohladka.
- Pudinky rozmícháme ve 400 ml studené vody a vlijeme do jablečného pyré. Přivedeme k varu a vaříme asi 2 minuty. Nezapomínáme míchat, aby se směs nepřipálila ke dnu.
- Dortovou formu vyložíme vrstvou piškotů a přelijeme asi 1/3 jablečné směsi. Dáme opět vrstvu piškotů, přelijeme, a tento postup střídáme až do spotřebování všech surovin. Poslední vrstva by měla být jablečná.
- Necháme vychladnout, poté vložíme do lednice, nejlépe přes noc.
- Před podáváním uvolníme tenkým nožem okraje dortu od formy a opatrně dort z formy vyndáme.
- Ozdobíme šlehačkou a skořicí a podáváme.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Nepečený jablkový dort: tipy a rady
- Kdo chce, může jablka použít I se slupkou, přeci jen je v ní hodně vitamínů, o které oloupáním jablek přijdeme. V tom případě je lepší jablka nastrouhat, aby v dortu nebyly příliš velké kusy.
- Jablečnou směs nemusíte mixovat úplně dohladka, klidně tam nechte nějaké větší kousky, aby bylo do čeho “kousnut”.
- Lze použít i cukrářské piškoty, pak je moc hezké přiložit je a přitlačit I ze stran dortu a svázat stužkou, aby držely a nepadaly.