Mramorová bábovka jogurtová
Kvůli epidemiologické krizi jsem doma s dětmi, přesněji s věčně hladovými dětmi. Stravovací zařízení jsou zavřená, a tak máma nastupuje ke sporáku a vaří a peče.
Vzhledem k neustálé potřebě něco jíst (že jsem si toho dříve nevšimla?) přicházejí na řadu jídla rychlá, u kterých nestrávím u plotny zbytky mládí. Mezi takové bleskové moučníky patří bábovky.
Smíchat, nalít do vymazané formy, upéct a už se může baštit – recept značka ideál. Tuhle mramorovou bábovku mám z kuchařky Romana Vaňka Velká kuchařka Čech a Moravy.
Recept funguje báječně, ostatně jako všechny další, které v kuchařce najdete. Pokud byste někdo uvažoval nad OPRAVDU dobrou kuchařkou do rodiny, můžu tuhle s klidným srdcem doporučit.
Mramorová bábovka jogurtová
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 3 ks vejce
- 25 g KAKAO TMAVÉ
- 200 g jogurt (bílý tučný)
- 200 g HLADKÁ MOUKA
- 200 g cukr krupice
- 1 ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo běžný kypřicí prášek)
- 100 ml Olej vhodný na pečení a smažení
- vanilka (cukr, esence nebo vanilková pasta)
PRACOVNÍ POSTUP
- Rozpálíme troubu na 180 °C (peču bez horkovzdušného oběhu).
- Bábovkovou formu vymažeme pečlivě tukem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou.
- Vejce rozklepneme do mísy a šleháme je na vysoké otáčky metličkovým mixérem. Postupně přidáváme cukr a stále šleháme, trvá to asi 5 minut, než dostaneme světlou našlehanou hmotu.
- Přidáme vanilku, olej, bílý jogurt a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Šleháme další 2 minuty při střední rychlosti, než se vše pospojuje dohromady.
- Odlijeme asi 1/3 až ½ těsta, do kterého přimícháme kakao.
- Hotové těsto začneme vrstvit do bábovkové formy. Nejprve dvě lžíce světlého těsta, pak proužek těsta tmavého. Střídáme světlé a tmavé těsto, dokud nám zbývá v míse.
- Bábovku dáme péct asi na hodinu, jestli je hotová, zjistíme, když do ní vpíchneme špejli. Je-li špejle suchá, máme upečeno, pokud se na ni stále lepí těsto, nechte bábovku ještě chvilku péct.
- Hotovou bábovku nechte chvíli vychladnout, pak ji vyklopte. Podáváme vychlazenou, poprášenou moučkových cukrem.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Jogurt přidaný do bábovky těsto zvláční, bábovka není suchá, naopak.
Nebojte se použít tučný jogurt, třeba já mám doma 10% balení řeckého jogurtu, kyblík 1 kg. Takže jsem měla do čeho hrábnout, když jsem se rozhodla jogurtovou bábovku péct, juch!
K mramorování bábovky
Pokud budete střídat těsto do bábovkové formy po lžících, dostanete krásné mramorování.
Samozřejmě nejjednodušší cesta je nalít nejprve světlé těsto a na něj tmavé, tak dostanete dvoubarevnou bábovku – trochu nuda.
Třeba náš táta, když bábovku pekl, rozdělil těsto na třetiny.
Dvě třetiny nechal světlé, třetinu obarvil kakaem. Do vymazané formy pak nalil světlé, tmavé a zase světlé těsto. Tak se uvnitř vytvořilo základní mramorování, které na řezu bylo hezky vidět.
Vymazávání bábovkové formy
Musí se forma na bábovku vymazávat? Řiďte se typem formy, jakou máte. Třeba silikonové formy na bábovku se za jistých okolností vymazávat nemusí (čtěte TADY), pokud máte novou nepřilnavou formu, tak patrně také nemusíte vymazávat.
Jestliže chcete sázku na jistotu, formu vymažte tukem nebo vytřete olejem a vysypte hrubou moukou nebo jemnou strouhankou.