Kuřecí steak se salátem je skrz naskrz nabitý proteiny a vitamíny, dodá vám energii, pokud ji právě potřebujete.
Salát s kuřecím masem podle tohoto receptu si připravuji doma často. Rychlý a jednoduchý na přípravu, báječně chutná, je velmi zdravý. Co víc si přát?
Kuřecí steak se salátem s avokáda
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 4 ks kuřecí prsa
- 1 ks citron
- 2 ks avokádo
- parmezán (strouhaný)
- olivy (černé a zelené)
- 1 ks čekanka
- 1 ks římský salát
- 1 ks salát lollo rosso
- hrst rukola
- hrst polníček
- 1 balení mozzarella kuličky do salátu
Zálivka na salát:
- 3 lžíce OLIVOVÝ OLEJ
- 1 lžíce citronová šťáva
- 1 lžíce ČESKÝ VČELÍ MED
- SŮL
- sušené koření (bazalka, petrželka, mletá rajčata)
PRACOVNÍ POSTUP
- Všechny saláty očistíme, opereme, necháme okapat a natrháme do velké mísy.
- Přidáme pokrájené olivy, mozzarellu.
- Avokádo oloupeme, pokapeme citrónovou šťávou a nakrájíme na půlměsíčky.
- Kuřecí maso ochutíme sušenou bazalkou, petrželkou, sušenými mletými rajčaty a solí.
- Na rozpálenou pánev dáme polévkovou lžící olivového oleje a krůtí prsa prudce orestujeme, stačí 2-3 minut z každé strany.
- Necháme odpočinout v teple, mezitím si připravíme zálivku na salát.
Zálivka na salát:
- Do šejkru vymačkáme šťávu z citrónu, přidáme lžíci medu a olivový olej. Ředíme v poměru 1:3, to znamená: na 1 díl citrónové šťávy dáme 3 díly olivového oleje. Vše promícháme do husté a jednolité emulze (já používám k našlehání smoothie maker).
- Do hlubokého talíře dáme část zeleninového salátu, na salát vykládáme kousky avokáda, navrch položíme kuřecí maso nakrájené na plátky a vše zasypeme strouhaným parmezánem.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Zálivka na salát z oleje a citronové šťávy: co dělat, aby se dobře spojila?
Protože součástí zálivky je jak tekutina (citronová šťáva) a olivový olej, je potřeba, aby při se při přípravě zálivky obě ingredience dobře propojily.
- Dobrý tip je připravovat zálivku ze surovin, které mají pokojovou teplotu.
- K vymíchání zálivky použijte ruční šejkr (případně elektrický šlehač, např. smoothie maker). Pokud nemáte speciální nádobku, bohatě si vystačíte s malou zavařovačkou, která má šroubové víčko – například sklenička od přesnídávky.
- Všechny suroviny na zálivku vložte v nádobky, zašroubujte ji a silně s ní třeste, dokud se všechny suroviny nespojí v hladkou emulzi.
Tip: Listy salátu byste měli po omytí osušit, z mokrého salátu totiž zálivka steče, neudrží se na něm. Zálivku nalévejte na salát až těsně před podáváním, aby neměla čas stéct na dno talíře.
Stále chuť na něco dobrého zeleného? Vyzkoušejte náš další recept: Caesar salát pro mlsné jazky.