Kakaová roláda bez mouky zvaná sviňák
Na začátek aby nedošlo k mýlce: sviňák téhle roládě říkáme proto, že se svinuje. Nikoliv z jiných důvodů, které by někoho mohly napadnout. Roládě se také říká sloní ucho nebo sloní slza.
Recept na roládu sviňák je náš rodinný poklad. Kolik lidí se už po něm ptalo, ale mamka ho nedala. Až postupem času, kdy se na internetu objevily podobné dezerty, které jsou výborné a můžou se se sviňákem rovnat, uznala, že je čas pustit recept do světa.
Kakaová roláda bez mouky zvaná sviňák
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 5 ks vejce
- 30 g KAKAO TMAVÉ
- 70 g cukr moučka
- špetka SŮL
- 250 ml smetana ke šlehání (obsah tuku víc jak 30 %)
PRACOVNÍ POSTUP
- Předehřejeme troubu na 170° C.
- Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
- Žloutky vyšleháme s prosátým moučkovým cukrem do světlé pěny. Vmícháme prosáté kakao.
- Nakonec do žloutkové směsi opatrně vmícháme našlehaný sníh, aby nám nespadl.
- Plech vyložíme pečicí teflonovou fólií. Pokud použijete běžný pečicí papír, je dobré ho vymazat olejem nebo máslem a vysypat moukou, ale jen v tenké vrstvě. Mouka nám totiž může udělat na povrchu rolády ošklivé mapy.
- Těsto vylejeme na plech a rovnoměrně rozetřeme. Dáme péct do vyhřáté trouby asi na 10-12 minut. Těsto bude pěnové a pružné, nesmí se ale lepit na prsty. Opatrně, abyste ho nepřepekli, okraje by vám ztvrdly a nešlo by srolovat – lámalo by se.
- Po upečení vyndáme z trouby a necháme vychladit. Trvá to jen chviličku. Mezitím si vyšleháme šlehačku do tuha.
- Když je roláda vychlazená, natřeme ji vyšlehanou šlehačkou a po delší části svineme.
- Uložíme do ledničky pořádně vychladit.
- Před podáváním odřežeme (a sníme!) okraje, abychom roládu pěkně zarovnali, poprášíme moučkovým cukrem.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Sviňák je bez mouky, tedy bezlepkový, a také je hotový za chviličku, a to včetně pečení. Jen si musíte dát pozor, abyste ho v troubě nepřipálili. Upečený je natotata, každá minutka se počítá!
Na sviňáka potřebujete jen pár ingrediencí, které jsou většinou běžně doma k mání. Roláda se dá dozdobit a dochutit různým ovocem, nebo polít čokoládou.
TIP: Já jsem doprostřed rolády zabalila banán.
Ale pozor! Jedna roláda nikdy nestačí, sousta jsou lehká jako vánek, v puse se rozpouští jako cukrová vata, a vy ani nepoznáte, že saháte po další porci.
Kakaová roláda: tipy a rady
- Nejlepší na pečení je teflonová podložka, protože se na ní korpus nepřichytává. Pokud ji nemáte, lze použít i papír na pečení, ten však má tendenci se lepit na těsto, proto ho vymažte olejem nebo máslem a jemně posypte hladkou moukou. Můžete použít taky kakao, neudělá to takové mapy jako mouka, ale roláda bude malinko víc hořká.
- Kdo má rád ovoce, může do rolády zavinout banán nebo jiné ovoce jako maliny, jahody atd.
- Taky se do rolády hodí pařížská šlehačka. Nebo kombinace pařížské a obyčejné šlehačky.