Jahodové knedlíky z tvarohového těsta
Jsem matka vyděračka. Od té doby, co mám děti, piluju tuhle schopnost k dokonalosti. Budiž mi k dobru, že vyděračské praktiky používám pouze v rámci výchovných metod. Jako třeba minulý týden, když syn na konci školního roku vracel učebnice a paní učitelka pravila, že jeho zeměpisný atlas má nadměrečné oslí uši, pročež musí zaplatit 50 Kč.
Kapesné klukům posílám na účet, doporučili nám to ve škole, když děti probíraly finanční gramotnost. A jako na potvoru syn zrovna neměl hotovost, aby pokutu za učebnici mohl splatit. Pokud by nezaplatil, nedostal by vysvědčení. Takže přišla na řadu mámina peněženka, a v tenhle okamžik se dostávám k momentu, který jsem nastínila na začátku.
Domluvila jsem se se synem, že mu teda těch padesát korun dám, ale on za to uvaří večeři a sepíše mi recept sem na blog. Souhlasil a vybral si jahodové knedlíky z tvarohového těsta, všechny suroviny jsme měli doma, a navíc… kdo by neměl jahodové knedlíky rád!
Fotka knedlíků na talíři je ukradená doslova na poslední chvíli, než se rodina pustila do jídla. Navíc byl pokročilý večer, ve stínech už nic hezkého nevyčarujete, čas nebyl ani na nějaký foodstyling. Mezi námi: na chuti knedlíků to nic neubralo, chutnaly prostě bááječně!
Jahodové knedlíky z tvarohového těsta
INGREDIENCE
- 280 g hrubé mouky
- 50 g MÁSLO
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- kůra z ½ citronu
- jahody do knedlíků
- vanilkový extrakt
- cukr písek na oslazení jahod
- Tvaroh (máslo a moučkový cukr na podávání)
PRACOVNÍ POSTUP
- Připravíme si mísu, do které nasypeme mouku.
- Rozpustíme máslo (v RENDLÍKU nebo v mikrovlnné troubě) a vlijeme ho do mouky.
- Přidáme tvaroh, rozklepneme vejce a nastrouháme citronovou kůru. Pokud chcete, aby bylo těsto nadýchanější, můžete přisypat trochu prášku do pečiva. Zakápneme vanilkovým extraktem na chuť a rukama zpracujeme těsto. Pokud je moc řídké, přidáme trochu mouky. My jsme to taky museli udělat, ale v receptu je dávka mouky už upravená.
- Z těsta vyválíme váleček a nakrájíme jej na stejně velké plátky. Z plátku uděláme mezi prsty placku, nasypeme doprostřed trochu pískového cukru a na něj položíme očištěnou suchou jahodu. Zabalíme do těsta.
- Na sporák postavíme dostatečně velký HRNEC s vodou, osolíme, přivedeme k varu. Vložíme do ní opatrně polovinu knedlíků. V případě, že se zachytí na dně, lehce je vařečkou nadzdvihněte.
- Knedlíky za chvíli vyplavou nahoru, vaříme je celkem 12 minut mírným varem.
- Hotové knedlíky vyndáme děrovanou lžící a dáme do hlubokého talíře. Uvaříme druhou dávku knedlíků.
- Knedlíky u nás máme nejraději sypané tvarohem, moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.
Ještě pár slov k receptu:
Jahodové knedlíky z tvarohového těsta: tipy a rady
- Ruce i jahody musí být opravdu suché. Jak sáhnete mokrými prsty do těsta, to se vám rozpadne a už jej budete těžko dávat dohromady. Navíc jahodová šťáva z knedlíku vyteče, cukr se vyplaví.
- Kromě jahod lze použít i jiné ovoce, třeba meruňky, třešně, ale i borůvky. Vybírejte ovoce, které je kulatější, aby byl tvar knedlíku hezky rovnoměrný.
- Místo hrubé mouky lze použít dětskou krupičku, vyzkoušejte.
TIP: Zkuste náš další recept na KNEDLÍKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA