Jednoduchý recept z hovězího. Použijte plecko, kližku, maso z krku – prostě přední hovězí, které je alespoň trochu prorostlé.
Maso budeme dusit a chvíli to potrvá, ačkoliv tlakový hrnec nám přípravu urychlí. Během dušení masa nám zbyde čas na přípravu domácích rozpeků z kynutého těsta. K hovězímu se budou skvěle hodit!
Hovězí maso na zelenině s křupavými rozpeky
Hovězí kostky na zelenině, podávané s domácími křupavými rozpeky.
Vytisknout
Připnout
Porce: 4 -6
INGREDIENCE
- Na dušené maso:
- 1 kg hovězího masa na dušení (hovězí přední – krk, loupané plecko, kližka)
- 1 l hovězího vývaru (pokud nemáte vývar, tak stačí obyčejná voda)
- 4 velké mrkve
- 2 CIBULE
- 3 kapie
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce másla
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- SŮL (pepř)
- Na domácí rozpeky:
- ½ kostky droždí (rozdrobené)
- 250 ml MLÉKO
- 70 g krupicového cukru
- 100 g másla + další na potření
- 2 žloutek
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- kmín na posypání
PRACOVNÍ POSTUP
- Začneme přípravou rozpeků. Promícháme droždí, 100 ml vlažného mléka a lžíci cukru a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Máslo utřeme se zbylým cukrem, přidáme žloutky, mouku, zbytek mléka, sůl a kvásek. Vypracujeme měkké vláčné těsto a necháme ho asi na 30 minut v teple vykynout. Z těsta vytvarujeme bulky, které necháme na plechu ještě cca 15 minut vykynout a poté posypeme kmínem. Rozpeky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30–35 minut dozlatova. Ještě zatepla rozpeky pomažeme rozpuštěným máslem.
- V tlakovém hrnci rozehřejeme sádlo, na kterém zpěníme najemno nákrájenou cibuli. Přidáme omyté, na kostky nakrájené maso. Osolíme a krátce orestujeme, aby se zatáhlo. Nakonec orestujeme i nastrouhanou mrkev s nakrájenými kapiemi a přidáme koření.
- Podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme do měkka. V tlakovém hrnci cca 40-45 minut.
- Hotovou směs není třeba zahušťovat moukou, zelenina se rozvaří a přirozeně vydušenou šťávu z masa zahustí.
- Vyndáme koření a podáváme s pečenými rozpeky.
Ještě pár slov k receptu:
Zhruba 4-6 porcí.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!