Honzovy koblížky s marmeládou
Mám doma 15letého syna Honzu, a kdybych ho měla poslat do světa, asi by si s sebou neupekl buchty, ale usmažil koblížky. Teď o víkendu trénoval, koblížky se mu povedly skvěle, dlouho se na stole neohřály.
TIP: Koblížky jsme plnili marmeládou po usmažení, dobře to jde touto STŘÍKAČKOU.
Pokud i vy občas uvažujete, že byste vaše (pubertální) dítko vyslali za brány domovského přístavu, aby si uvědomilo, o čem ten svět je, přikládám recept na koblížky. Určitě se bude hodit, jen doporučuji péct z dvojnásobné dávky.
Recept sepsal sám syn, nechávám jeho styl a pouze opravuji gramatické chybky. Ať vám Honzovy koblížky chutnají!
Honzovy koblížky s marmeládou
INGREDIENCE
- 500 g hladké mouky
- 250 ml MLÉKO
- 30 g droždí
- 2 lžíce cukru krupice
- 4 žloutek
- citronová kůra
- SŮL
- 4 lžíce tuzemáku
- 3 lžíce másla
- tuna marmelády na plnění
- Olej vhodný na pečení a smažení
- cukr moučka na poprášení
PRACOVNÍ POSTUP
- Ozařte mléko se lžící cukru v mikrovlnce, až je vlažné, a nadrobte do něj droždí. Nechte nakvasit.
- Nasypte mouku do velké mísy (těsto má tendenci se masivně rozrůstat) a vlijte doprostřed žloutky. (Při rozbíjení vajec si žádné nenechte upadnout na zem, špatně se uklízí – vlastní zkušenost ;). Přidejte cukr, kvásek, špetku soli, citronovou kůru a pro všechny piráty tam venku rum.
- Dejte si rozpustit máslo na plotně, nesmí být horké! Nalijte ho do směsi. Vše promíchejte, a poté pomocí vařečky vybouchejte těsto, až se nebude lepit na vařečku. Ručně to dá docela práci, bicepsy si přijdou na své.
- Nechte těsto kynout v teple, nikoliv vedru (pro lidi na Sahaře mám špatnou právu: máte smůlu). Když se těsto bude chtít vydat na průzkum z mísy, přestěhujte ho do větší.
- Z vykynutého těsta odždibujte kousky a zahrajte si na chrobáka. Vykoulejte kuličku v rukách mezi dlaněmi, aby měla správný tvar a velikost. Všechny musí být stejně velké, takže si dejte záležet. Pozor, po vložení koblížku do rozehřátého oleje koblížek nabyde na objemu téměř na dvojnásobek. Opakujte bilionkrát, dokud vám těsto nedojde.
- Rozehřejte olej na střední teplotu a vložte první várku koblih. Otáčet je skoro nemusíte, mršky se v průběhu smažení otáčejí samy. Po usmažení je vyndejte z hrnce. Opakujte, dokud nebudete mít hotovo.
- Připravte si stříkačku. Operace může začít. Naládujte stříkačku marmeládou, do koblížku vpíchněte dírku a vstříkněte marmeládu. Anestesie není nutná, Česká lékařská komora se však od tohoto zákroku distancuje.
- Jakmile budete mít naplněno, posypte moučkovým cukrem podle chuti. Zabalte koblížky do ranečku a hurá do světa!
Ještě pár slov k receptu:
Koblížky jsme plnili až usmažené, konkrétně touto plničkou, ale dobře to jde například stříkačkou TESCOMA.
Honzovy domácí koblížky: tipy a rady
- Použijte marmeládu, ve které nejsou kousky ovoce. Mohly by ucpat špičku stříkačky, kterou koblížky plníte. Pokud máte domácí marmeládu, berte ji k plnění! S domácí chutnají koblihy vždy nejlépe.
- Koblihy se smažily v litinovém hrnci s nízkým okrajem, doporučuji!
- Z dávky 500 g mouky usmažíte asi 25-30 koblížků.
- Koblížky se plní až po usmažení. Nejlépe to jde speciální PLNIČKOU, která je k tomu určená.
- Recept je inspirovaný Apetitonline.cz, najdete ho ZDE.
TIP: Zkuste také náš další recept na DOMÁCÍ MINI DONUTY