Borůvkový koláč s tvarohem
Minulý týden náš vesnický rozhlas vyhlašoval prodej borůvek na náměstí. No blíž to snad ani nešlo, a i když jsem se zařekla, že letos bylo ovoce až až a že už nic nekoupím, na náměstí jsem se nakonec vydala.
Nebyla bych to já, kdybych nenakupovala ve velkém! Mrazák nabitý k prasknutí, v komoře padají poličky pod tíhou zavařenin, a v kyblíku stále tři litry borůvek zbývá.
Takže, co s nimi? Úkol 1: koláč pro manžela k snídani! Tento recept mám od jedné kamarádky, která jej peče pouze z celozrnné špaldové mouky, já se držela originálního receptu z časopisu Apetit.
Borůvkový koláč s tvarohem
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 100 g MÁSLO (změklého + na vymazání formy)
- 100 g TŘTINOVÝ CUKR
- 3 vejce
- 500 g měkký tvaroh
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce ŠPALDOVÁ MOUKA (celozrnná)
- 2 lžíce pšeničná mouka
- 1 lžička PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo běžný kypřicí prášek)
- 3 hrnek borůvky (čerstvé)
- hrubá mouka na vysypání formy
PRACOVNÍ POSTUP
- Elektrickou troubu předehřejeme na 180 °C, formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh.
- Máslo utřeme se třtinovým cukrem a žloutky do světlé hmoty. Přidáme tvaroh, vanilkový́ cukr a obě mouky prosáté s práškem do pečiva.
- Nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh.
- Do formy vylejeme polovinu těsta, nasypeme polovinu borůvek, na to dáme druhou polovinu těsta a zbylé borůvky.
- Pečeme v troubě asi 50 minut.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Tvarohový koláč s borůvkami: tipy a rady
- Jak jsem již psala, kamarádka tento koláč peče pouze z celozrnné špaldové mouky a je taky vynikající. Vyzkoušejte, co kdo má rád.
- Určitě můžete zkusit i jiné ovoce, ale držela bych se drobného bobulového ovoce. Místo borůvek třeba maliny nebo rybíz.
- Koláč je bezvadně vláčný, podávejte jej dobře vychlazený; perfektně se hodí v teplých dnech.