Sicilské penne pomodoro s rajčatovou omáčkou
Neznám nic lepšího než domácí rajčatovou omáčku na těstoviny, která je připravená z čerstvé kořenové zeleniny a rajčat.
Tento recept pochází z jedné sicilské kuchařky, ale základ na omáčku je ve všech italských domácnostech vždy stejný.
V sicilské verzi omáčky je v receptu navíc pouze tymián, a místo řapíkatého celeru se použije celer klasický. Recepty na penne pomodoro se můžou lehce odlišovat podle oblasti, kde se připravuje. Po ochutnání této omáčky už nebudete chtít žádnou jinou, za to ručím 🙂 Prodávané polotovary v obchodech se chuti této omáčky nepřibližují ani náhodou.
Sicilské penne pomodoro s rajčatovou omáčkou
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Celer a mrkev očistíme a nastrouháme, rajčata a cibuli nakrájíme na malé
- V hrnci rozehřejeme olej a osmahneme zeleninu.
- Poté přidáme čerstvá i konzervovaná rajčata a za občasného míchání 40 minut dusíme.
- Omáčku propasírujeme a ještě 10 minut necháme vařit.
- Nakonec přidáme dle chuti cukr, sůl. Ochutíme bazalkou a tymiánem.
- Těstoviny Penne vaříme dle návodu ve vroucí osolené vodě cca 10 minut. Těstoviny by měly být uvařené al dente, tj. „na skus".
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Italské těstoviny penne pomodoro: rady a tipy
- Italové radí, aby voda na těstoviny byla slaná jako moře, tak se nebojte vodu více osolit.
- Nejlepší omáčka se připravuje z domácích rajčat. Připravte si omáčku, až bude jejich sezóna a zavařte si ji ve sklenicích. V chladných dnech vám poslouží jako základ pro rychlý a chutný oběd nebo večeři.
- Penne rigate: Jedná se o ideální tvar těstovin, protože dutý vnitřek a vroubky v sobě udržují omáčku, zatímco jejich zkosené konce slouží jako malá naběračka. Tento tvar těstovin je vhodný na přípravu studených i teplých salátů.