sekaná plněná vejci

Sekaná z hovězího a krůtího masa plněná vejci

Sekaná není žádnou novinkou, známá je již od středověku. Akorát se maso nemlelo, ale sekalo na maličké kousíčky. Společně s karbanátky se jednalo o pokrm, který nechyběl na žádné sváteční tabuli. Zpočátku se na sekanou i karbanátky používalo pouze to nejkvalitnější maso a přísady. Teprve později začali lidé přidávat i další ingredience a maso i různě kombinovat, zkrátka, co dům dal.

My si dnes společně připravíme sekanou z hovězího a krůtího masa. Dovnitř jsem použila vejce, ale sekanou lze plnit i jinými laskominami. Je to jídlo poměrně rychle připravené, snadné, vděčné. Sekaná se dá jíst teplá i studená. 

sekaná plněná vejci

Sekaná z hovězího a krůtího masa plněná vejci

Snadný recept na sekanou plněnou vejci
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 40 min
Porce: 4 porce
Autor: Gabriela Kortová

INGREDIENCE

  • 250 g hovězí mleté maso
  • 150 g krůtí mleté maso
  • 1 velké vejce (do těsta)
  • sůl (podle chuti)
  • pepř (podle chuti)
  • 3 stroužky prolisovaného česneku (nebo lžička sušeného)
  • jarní cibulka
  • trocha majoránky
  • 1 polévková lžice hořčice
  • 2 vejce (uvařena natvrdo)
  • olej

PRACOVNÍ POSTUP

  • V míse si smícháme hovězí i krůtí mleté maso.
  • Přidáme vajíčko, sůl, pepř, koření podle chuti a prolisovaný česnek.
  • Do těsta vmícháme i najemno nakrájenou jarní cibulku.
  • Těsto si rozprostřeme na pracovní desce do plátu a doprostřed položíme vejce uvařená natvrdo.
  • Vajíčka zabalíme a pomocí naolejovaných rukou vytvarujeme šišku, kterou přemístíme do pekáčku vymazaného olejem nebo položíme na pečící papír.
  • Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečeme přibližně 45 minut (dokud sekaná nezezlátne).

Ještě pár slov k receptu:

S čím sekanou podávat?

Hodí se k ní bramborová i batátová kaše, případně kombinovaná kaše, kdy smícháme brambory a nějakou zeleninu. Vhodné jsou i vařené brambory, zelenina v páře, dušené zelí a brambor. Vedle nešlápnete ani s pečenou verzí brambor a zeleniny. Sekanou lze také podávat s pečivem. Výborná je jako hlavní jídlo ale i jako občerstvení, kdy nemusí být teplá.

Tipy pro vylepšení receptu:

Jako nádivku lze použít kysané zelí, lečo, ale i kombinace nakládané okurky, klobásky či šunky, vajec. Výtečná je i se špenátem, rajčaty či olivami.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
sekaná plněná vejci

Nakrájená sekaná

blank

Sekaná s vajíčkem v celku

Mohly by se vám líbit také tyhle recepty:

blank
O autorovi

Gabriela Kortová

Vaření a pečení je jeden z mých hobby. A protože jsem aktivní sportovec, přednost dávám zdravějším variacím. Přítel však miluje klasickou českou kuchyni, tím se mi stará o to, ať nevyjdu ze cviku. Protože mnohdy vařím a peču pro každého zvlášť, oblíbila jsem si zejména jídla, která nevyžadují dlouhou přípravu. Jídlo nepovažuji pouze za nástroj k utišení žaludku, proto jsem si udělala i kurz Poradce pro výživu a suplementaci.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Sekaná z hovězího a krůtího masa plněná vejci, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/sekana-z-hoveziho-a-krutiho-masa-plnena-vejci/