Sekaná z hovězího a krůtího masa plněná vejci
Sekaná není žádnou novinkou, známá je již od středověku. Akorát se maso nemlelo, ale sekalo na maličké kousíčky. Společně s karbanátky se jednalo o pokrm, který nechyběl na žádné sváteční tabuli. Zpočátku se na sekanou i karbanátky používalo pouze to nejkvalitnější maso a přísady. Teprve později začali lidé přidávat i další ingredience a maso i různě kombinovat, zkrátka, co dům dal.
My si dnes společně připravíme sekanou z hovězího a krůtího masa. Dovnitř jsem použila vejce, ale sekanou lze plnit i jinými laskominami. Je to jídlo poměrně rychle připravené, snadné, vděčné. Sekaná se dá jíst teplá i studená.
Sekaná z hovězího a krůtího masa plněná vejci
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- V míse si smícháme hovězí i krůtí mleté maso.
- Přidáme vajíčko, sůl, pepř, koření podle chuti a prolisovaný česnek.
- Do těsta vmícháme i najemno nakrájenou jarní cibulku.
- Těsto si rozprostřeme na pracovní desce do plátu a doprostřed položíme vejce uvařená natvrdo.
- Vajíčka zabalíme a pomocí naolejovaných rukou vytvarujeme šišku, kterou přemístíme do pekáčku vymazaného olejem nebo položíme na pečící papír.
- Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečeme přibližně 45 minut (dokud sekaná nezezlátne).
Ještě pár slov k receptu:
S čím sekanou podávat?
Hodí se k ní bramborová i batátová kaše, případně kombinovaná kaše, kdy smícháme brambory a nějakou zeleninu. Vhodné jsou i vařené brambory, zelenina v páře, dušené zelí a brambor. Vedle nešlápnete ani s pečenou verzí brambor a zeleniny. Sekanou lze také podávat s pečivem. Výborná je jako hlavní jídlo ale i jako občerstvení, kdy nemusí být teplá.Tipy pro vylepšení receptu:
Jako nádivku lze použít kysané zelí, lečo, ale i kombinace nakládané okurky, klobásky či šunky, vajec. Výtečná je i se špenátem, rajčaty či olivami.Nakrájená sekaná
Sekaná s vajíčkem v celku