Šampaňské, prosecco a sekt v tomto ročním období trhají rekordy v prodejích. Bublinky totiž neodmyslitelně patří k silvestrovským večírkům i novoročnímu přípitku. Šumivé víno se nejčastěji pije samotné, ale skvěle funguje také v koktejlech. Pokud tedy při letošních oslavách konce roku nechcete pít celý večer totéž, přijdou vám vhod níže uvedené koktejlové receptury. Všech 10 drinků si snadno namícháte i doma
French 75
Zdroj fotografie: Barstore.cz
- 3 cl ginu
- 1,5 cl citronové šťávy
- 1,5 cl cukrového sirupu
- 6 cl šampaňského
Všechny ingredience vyjma šampaňského nalijte do šejkru. Dobře protřepejte a přeceďte přes barové sítko do sklenice ve tvaru flétny. Dolijte šampaňským, opatrně promíchejte a podávejte.
French 75 vznikl během první světové války v Paříži. V roce 1915 jej poprvé umíchal barman Harry MacElhone. Kombinace ginu a šampaňského prý měla takový šmrnc, že jste se cítili jako po ostřelování francouzským 75mm polním dělem. Ideální drink pro vstup do nového roku!
Champagne Cocktail
Zdroj fotografie: Barstore.cz
- 9 cl šampaňského
- 1 cl koňaku
- 2 střiky Angostura bitters
- 1 kostka cukru
Kostku cukru zastříkněte bitters a vložte ji do sklenky na šumivé víno typu flétna. Přidejte koňak a poté dolijte vychlazeným šampaňským. Drink můžete ozdobit plátkem pomeranče a koktejlovou třešní, obejde se ale i bez toho.
Tato jednoduchá klasika se poprvé objevila v barmanské příručce Jerryho Thomase z roku 1862. Nadčasový koktejl se zdá být vhodným pro jakoukoli příležitost. Zachutná jako aperitiv před večeří i jako sklenička na dobrou noc. A samozřejmě potěší i na Silvestra.
Champagne Holiday Punch
Zdroj fotografie: Barstore.cz
- 35 cl geneveru nebo ginu
- 24 cl šumivého vína
- 12 cl pomerančového likéru (například Cointreau)
- 24 cl sody
- 18 cl citronové šťávy
- 12 cl cukrového sirupu
- 8 střiků Old Fashioned bitters
- plátky ananasu, badyán a strouhaný muškátový oříšek na ozdobení
Velkou mísu zčásti naplňte ledem a přidejte všechny ingredience. Zlehka promíchejte, ozdobte plátky ananasu, badyánem a zastrouhejte muškátovým oříškem.
Pokud nechcete strávit většinu času v kuchyni neustálou přípravou koktejlů pro své hosty, je Champagne Holiday Punch tím pravým řešením! Z této receptury naservírujete minimálně osm porcí a můžete si užívat večera spolu s ostatními. Ochutnejte netradiční přípitek, který si zamilujete.
Kir Royal
Zdroj fotografie: Barstore.cz
- 5 cl crème de cassis (černorybízový likér)
- prosecco na dolití
Do sklenice na šumivé víno nalijte černorybízový likér, dolijte proseccem a podávejte.
Kombinace hustého ovocného likéru a svěžích bublinek je zkrátka dokonalá. Vyzkoušejte ji i vy.
Raspberry Bellini
- 2 cl malinové vodky
- 6 cl malinovo-broskvového pyré
- 6 cl šumivého vína
Nejprve si připravte malinovo-broskvové pyré. Dvě nakrájené a vypeckované broskve, čtyři maliny a 3 cl čerstvě vymačkané citronové šťávy vložte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladké jemné pyré. Spolu s vodkou ho nadávkujte do sklenice flétnového tvaru a dolijte šumivým vínem. Jemně promíchejte a podávejte.
Jemný a poctivý drink, který voní po ovoci. Spojení bublinek, malin a broskví si zamilujete.
Champagne Margarita
- 1,5 cl tequily
- 1,5 cl pomerančového likéru (například Cointreau)
- 2,5 cl čerstvé limetkové šťávy
- 2,5 cl agávového sirupu
- 10 cl šumivého vína
Okraj sklenice na Margaritu potřete šťávou z limetky a obtiskněte v soli – vytvoříte tak efektní ozdobný okraj. Tequilu, pomerančový likér, limetkovou šťávu a agávový sirup protřepejte v šejkru a nalijte do sklenice. Dolijte šumivým vínem a můžete servírovat.
Margarita patří mezi nejjednodušší koktejly vůbec. S touto oblíbenou klasikou určitě nešlápnete vedle. Malý tip pro vás: pomerančový likér můžete nahradit pomerančovou šťávou. Stejně tak agávový sirup můžete jej nahradit jiným sladidlem, například cukrovým sirupem nebo medem.
Negroni Sbagliato
- 3 cl červeného vermutu
- 3 cl Campari
- 6 cl prosecca
Všechny ingredience nadávkujte do sklenky typu highball naplněné ledem, opatrně promíchejte a podávejte. Můžete ozdobit pomerančovou kůrou.
Hořkosladký koktejl vznikl v 80. letech 20. století v italském Miláně. A to omylem – slovo sbagliato dokonce v překladu znamená „popletený“. Původně měl barman připravit klasické Negroni, ale místo láhve s ginem vzal do ruky láhev šumivého vína. A stejně jako řada dalších pokrmů a nápojů, jež vznikla náhodou nebo omylem, je i tento neodolatelný.
Porn Star Martini
- 1,5 čerstvé maracuji
- 6 cl vanilkové vodky
- 1,5 cl maracujového likéru (například Passoã)
- 1,5 cl cukrového sirupu s vanilkou
- 1,5 cl čerstvé limetkové šťávy
- 6 cl šampaňského
Omyjte dvě maracuji a rozřízněte je na poloviny. Semínka ze tří polovin vložte do šejkru, zbylou polovinu si nechte na ozdobu. Postupně do šejkru přidejte zbylé ingredience kromě šampaňského. Doplňte ledem a pořádně protřepejte. Sceďte do vychlazené koktejlové sklenice a ozdobte polovinou maracuji. Podávejte s malou sklenkou šampaňského vedle koktejlu nebo drink dolijte šampaňským a jemně promíchejte.
Moderní klasika, která provokuje i chutná. Záměrem názvu porn star bylo evokovat styl a sebejistotu koktejlu, jenž představuje čistý požitek. Posuďte sami.
Campari Spritz
- 6 cl Campari
- 9 cl suchého šumivého rosé
- soda
- plátek citronu na ozdobení
Sklenici naplňte ledem a nadávkujte Campari a rosé. Dolijte sodou, jemně promíchejte, ozdobte plátkem citronu a podívejte.
Skvělý hořkosladký koktejl, který budete mít hotový raz dva. Fantazii ve zdobení se meze nekladou – drink můžete ozvláštnit i pomerančovou kůrou nebo granátovým jablkem.
Champagne Piña Colada
Zdroj fotografie: Barstore.cz
- 2,5 cl bílého rumu
- 0,5 cl rumu agricole
- 6,5 cl ananasového džusu
- 3 cl kokosového pyré
- 1,5 cl šumivého vína
- šumivé víno na dolití
Veškeré ingredience vyjma poslední (šumivé víno na dolití) nadávkujte do mixéru spolu s ledem. Několika pulzy proměňte v hladkou směs. Přelijte do menší koktejlové sklenky (například na sour nebo fizz) a dolijte šumivým vínem. Odzdobte plátky sušeného kokosu a ananasu.
Oblíbený letní drink ozvláštněný o šampaňské si vychutnáte i v zimě! Vyzkoušejte lahodnou kombinaci šampaňského, ananasu, kokosu a bílého rumu a zapomeňte, že venku fouká vítr či dokonce sněží.