Jak jednoduše připravit veganskou hostinu

Veganství je životní styl, který se v posledních letech těší stále větší oblibě. Přesto mnoho lidí dosud není přesvědčeno, že jídla bez živočišných produktů mohou být chutná a zároveň nutričně vyvážená. Pokud jste si domů pozvali vegany a tápete v tom, co jim připravit nebo jen zkoušíte ozvláštnit svůj jídelníček, poradíme vám, jak připravit chutnou veganskou hostinu o třech chodech.

Předkrm

Každá správná hostina začíná předkrmem, který povzbudí smysly a připraví naše chuťové pohárky na další chod.

blank

Avokádovo-pomerančová bruschetta s olivami

5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Porce: 0
Autor: Jana Russková

INGREDIENCE

  • 1 větší avokádo
  • 2 pomeranče
  • 2 stroužky česneku
  • 5 snítek bazalky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • cukr, sůl a pepř
  • 8-10 černých oliv bez pecek
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 8 kousků ciabatty

PRACOVNÍ POSTUP

  • Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a vydlabeme dužinu, kterou pokrájíme nadrobno.
  • Pomeranče oloupeme a nakrájíme na drobné kousky.
  • Jeden stroužek česneku a bazalku nasekáme najemno a smícháme s kousky avokáda a pomeranče.
  • Další stroužek česneku prolisujeme a smícháme s citronovou šťávou, solí a pepřem. Olivy nakrájíme na drobné kousky.
  • Na pánvi necháme rozehřát olivový olej, na kterém zlehka opečeme připravené ciabatty. Na ně pak rozprostřeme avokádovo-pomerančovou směs a dozdobíme olivami a bazalkou.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Hlavní chod

Veganská cizrna na paprice v krémové omáčce

Tento recept se vám bude hodit pro vaše přátele, kteří tak mohou vyzkoušet tradiční kuře na paprice v trochu jiné podobě. Veganská strava je možná překvapí a tato varianta jim bude chutnat mnohem víc než klasická verze.

blank

Veganská cizrna na paprice v krémové omáčce

No ratings yet
Vytisknout Připnout
Porce: 0
Autor: Jana Russková

INGREDIENCE

  • 220 g cizrny ve skle
  • 2 kusy cibule
  • 1 kus pórek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce mleté sladké papriky
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml sójové smetany
  • šťáva z 1 citronu
  • mletá pálivá paprika
  • sůl
  • těstoviny

PRACOVNÍ POSTUP

  • Cibuli pokrájejte nadrobno, pórek umyjte a nakrájejte na kolečka.
  • Ve větším hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli a pórek dozlatova.
  • Posypte sladkou paprikou a krátce restujte.
  • Přidejte slitou cizrnu, zalijte vývarem a vařte asi 20 minut.
  • Z hrnce odeberte 2naběračky vývaru s cizrnou a rozmixujte je dohladka. Vraťte zpět do hrnce a promíchejte, omáčka tak zhoustne.
  • Vypněte a vmíchejte smetanu. Na závěr dochuťte solí, citronovou šťávou a pálivou paprikou.
  • Podávejte s těstovinami.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Dezert

Veganská panna cotta

Tento známý italský dezert má i svoji veganskou variantu, kterou si jednoduše zamilujete.

blank

Veganská panna cotta

5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Porce: 0
Autor: Jana Russková

INGREDIENCE

  • 500 ml sójového mléka (případně jiné rostlinné mléko)
  • 250 ml rostlinné smetany
  • vanilkový cukr
  • 50 g cukru
  • 5 g agaru (půl balíčku práškového)
  • jahody a máta na ozdobu

PRACOVNÍ POSTUP

  • Všechny ingredience smíchejte v hrnci a přiveďte k varu.
  • Směs začne za chvíli houstnout.
  • Panna cottu pak nalijte do vychlazených misek (ze kterých ji po vychlazení vyklopte) nebo do dezertových pohárů.
  • Dozdobte ji jahodami a lístkem čerstvé máty.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Tip na závěr. Veganská strava není určena pro hubnutí, jak se zdánlivě může zdát. Pokud chcete ale začít s redukcí váhy, doporučujeme obrátit se na odborníka, který vám pomůže vytvořit jídelníček na míru a vybrat vhodný dietní režim podle vašich potřeb a chutí. Oblíbenou variantou je tzv. low-carb strava, paleo nebo keto dieta. Ale pozor, většinou se jedná o diety založené na živočišných produktech, pro vegany tedy nevhodné.

O autorovi

Jana Russková

Doma mám několik hladových krků a že jsou někdy pěkně vybíraví. Vaření je tak pro mě každodenní záležitostí a proto mám ráda rychlé a chutné jídla. Nejraději se však věnuji pečení dobrot, které potěší i ty nejmlsnější jazýčky.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Jak jednoduše připravit veganskou hostinu, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/jak-jednoduse-pripravit-veganskou-hostinu/