lívance se skořicí

Domácí kynuté lívance obalované ve skořicovém cukru

Vůně a chuť lívanců smažených na litinové pánvi, s cukrem a skořicí. To je vzpomínka na moje dětství a babičku, točící se okolo plotny, do které každou chvilku musela přihodit polínko, aby nevyhasl oheň.

Bylo nás 11 vnoučat plus mínus stejného věku, prarodiče bydleli ve starém stavení, kde jsme každá rodina měli svůj vlastní koutek. U babičky jsme trávili skoro každý víkend, a babička musela na lívance zadělávat do velké díže.

Dnes jako máma od dvou věčně hladových pubertálních dětí (chlapů, samozřejmě) připravuju těsto na lívance do pořádné mísy taky. Pojďte ochutnat, třeba ještě nějaký lívanec zbyl!

lívance se skořicí

Lívance s droždím

Poctivé staročeské lívance se odjakživa připravovaly z droždí.

Těsto na lívance je tekuté, nechává se kynout v teple, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pokud jsou pro kynutí těsta ideální podmínky, vykyne vám těsto asi za ¾ hodiny.

Díky tomu, že je těsto tekuté a neobsahuje tuk, není těžké, a proto se droždí může rozdrobit rovnou do těsta, není potřeba nechávat vzejít kvásek předem.

blank

Těsto na lívance

Kynuté těsto nechávám vždy kynout v troubě. Jak? Úplně jednoduše:

Zadělám těsto v míse, tu přikryju čistou utěrkou a mísu vložím do vypnuté trouby. Do hrnce naliju horkou vodu a postavím ho na dno trouby. Dvířka od trouby zavřu a nechám těsto kynout.

Uvnitř trouby se vytvoří perfektní klima pro to, aby kvasnice odvedly svoji práci: vlhko a teplo. Tenhle způsob kynutí těsta nezklame zejména v chladnějších prostorách.

Jak jsem uvedla, těsto na lívance neobsahuje přidaný tuk, je tedy lehoučké a rychle nakyne na dvojnásobek původního objemu. Myslete na to, až budete vybírat mísu, aby byla dostatečně objemná.

Vykynuté těsto obsahuje spoustu bublinek, chraňte je a těsto nepromíchávejte. Přišli byste tak o bublinky, které se postarají, aby byly lívance krásně nadýchané.

blank

Co potřebujete na kynuté lívance

Dobrá zpráva je, že na lívance potřebujete jen několik surovin. Tady jsou:

  • Mléko
  • Čerstvé droždí
  • Polohrubá mouka
  • Cukr krupice
  • Vejce
  • Špetka soli
  • Máslo na smažení
  • Cukr a skořici na obalení
blank

Jak udělat lívance

Příprava lívanců je jednoduchá, zvládnou je i začátečníci. Pojďme si shrnout postup:

  1. Do vlažného mléka rozklepeme vejce, rozdrobíme droždí, přidáme mouku, cukr a špetku soli
  2. Vymícháme hladké těsto, necháme kynout v teple asi 45 minut.
  3. Vykynuté těsto nabíráme naběračkou a naléváme na rozehřátou pánev, vymazanou máslem.
  4. Tvoříme malé lívanečky, které smažíme dozlatova z obout stran.
  5. Ještě teplé obalujeme v cukru, smíchaným se skořicí.
blank

Co na lívance?

Lívance nemusíte obalovat jen v cukru se skořicí. Vychutnat si je můžete na mnoho dalších způsobů. Zkuste třeba:

  • Namazat je marmeládou a ozdobit kopečkem oslazené zakysané smetany.
  • Potřít lívance zakysanou smetanou a posypat čerstvým ovocem – skvěle se hodí borůvky, maliny, nasekané jahody nebo další sezónní ovoce.
  • Rozetřete na lívance švestková povidla a posypte je strouhaným tvarohem.

Určitě najdete i jiné možnosti, co podávat k lívancům. Napoví také aktuální obsah vaší ledničky a špajzky.

Kromě zakysané smetany použijte jogurt, ušlehanou šlehačku, javorový sirup, rozpuštěnou čokoládu.

blank

Jaká pánev je na smažení lívanců nejlepší?

Já sama smažím lívance na pánvi se sníženým okrajem, která je vhodná také pro smažení palačinek. Lívance jdou dobře otáčet, a to i díky nepřilnavému povrchu pánve.

Pánev s nepřilnavým povrchem rozehřívám jen na střední teplotu, nikdy ji nenechávám rozpálit, aby se z ní kouřilo.

Kdo chce krásné kulaťoučké tvary lívanců, může si pořídit lívanečník. Lívanečník je pánev se čtyřmi kulatými oky, díky kterým dostanou lívanečky pravidelný kulatý tvar.

blank
Lívanečník TESCOMA

Lívanečník nemusí sloužit jen ke smažení lívanců, klidně v něm připravíte třeba volská oka (vejce).

Nechce se vám pořizovat si lívanečník, a přesto chcete mít lívanečky jeden jako druhý? Zkuste silikonovou formu nebo tvořítko na lívance.

TVOŘÍTKO NA LÍVANCE <= prohlédnout

Zdravé lívance

Pokud chcete zdravější formu tradičních lívanců, vyměňte část bílé mouky za celozrnnou špaldovou, nebo přihoďte hrst drcených ovesných vloček. Výživou hodnotu lívanců tak alespoň trochu vylepšíte.

Tip: Zkuste low carb lívance bez mouky a cukru

blank

Rychlé lívance bez kynutí

Nemáte čas čekat na kynuté těsto? Existují i varianty nekynutých lívanců. O nadýchanost se místo droždí postará kypřicí prášek.

Tady je jeden z oblíbených receptů na nekynuté lívance:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 2 lžíce oleje
  • olej na smažení

Všechny suroviny smíchejte dohromady, na pánvi rozehřejte olej a pomocí lžíce nanášejte těsto. Lívanečky osmažte z obou stran dozlatova.

Jedná se o hrníčkový recept, k odvážení surovin nepotřebujete váhu, jen hrnek o objemu 250 ml. Příprava lívanců je tak skutečně velmi rychlá.

TIP: Nebo zkuste náš recept na nekynuté lívance na americký způsob

A teď už dost mudrování a jdeme na recept na klasické kynuté lívance!

kynuté skořicové lívance recept

Domácí kynuté lívance se skořicí

Vyzkoušený recept na lívance z droždí, posvěcený Romanem Vaňkem. Tyhle lívance nikdy nezklamou!
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 45 min
Kynutí:: 45 min
Celkový čas: 1 hod 40 min
Porce: 10
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

Kynuté těsto na lívance:

  • 500 ml MLÉKO (vlažné)
  • 30 g droždí (čerstvé)
  • 400 g polohrubá mouka
  • 80 g cukr krupice
  • 4 ks vejce
  • SŮL
  • máslo na smažení

Na dokončení:

PRACOVNÍ POSTUP

Kynuté těsto na lívance:

  • Mléko ohřejeme, až je vlažné (nikoliv horké!). Vejce vyndáme včas z lednice, měly by mít pokojovou teplotu.
  • Do větší mísy (těsto zdvojnásobí objem) vlijeme vlažné mléko, rozdrobíme droždí, vsypeme mouku, cukr, rozklepneme vejce a zlehka osolíme.
  • Vymícháme hladké těsto a necháme jej v teple kynout asi 45 minut.
  • Po vykynutí už těsto nemícháme, aby nespadly bublinky, kterých se na povrchu vytvoří velké množství.
  • V hlubokém talíři smícháme oba cukry se skořicí na obalování lívanců.
  • V rendlíku rozehřejeme máslo s tuzemákem – voňavou směsí budeme potírat lívance před obalením ve skořicovém cukru.
  • Rozehřejeme pánev vymazanou máslem. Naběračkou nebo lžící nabíráme těsto na lívance a lijeme na pánev. Tvoříme malé lívanečky a smažíme je z obou stran dozlatova.

Dokončení:

  • Ještě na pánvi potíráme lívanečky máslem s rumem.
  • Teplé lívanečky obalujeme ve skořicovém cukru.

Ještě pár slov k receptu:

Lívance chutnají nejlépe čerstvé, dobré jsou však i druhý den. Pokud vám nějaké zbydou, přikryjte je potravinářskou fólií a skladujte v chladu.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

A jak lívance připravují české kuchařské celebrity?

Velmi hezky se o přípravě lívanců rozepsala Florentýna Zatloukalová ve své Kuchařce pro dceru. Pokud si chcete rozšířit obzory, čtěte TADY.

Zdeněk Pohlreich peče svoje proslulé lívanečky na grilu. Recept najdete na webu Prima Fresh; Pohlreicha připravujícího lívanečky na grilu jste mohli vidět i v jeho kulinární show Rozpal to, šéfe!

A co Kluci v akci? I oni mají v rukávě svůj recept na klasické lívance z droždí! Do kynutého těsta přidávají vanilku a plátky mandlí. Lívance pak zdobí směsí z lesního ovoce a skořicovou šlehačkou. Recept najdete TADY.

kynuté lívance se skořicí recept
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Domácí kynuté lívance obalované ve skořicovém cukru, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/domaci-kynute-livance-obalovane-ve-skoricovem-cukru/