Schwarzwaldský dort (Black Forest Cake)
Jeden z nejznámějších dortů na světě. Pochází z Německa, kde ho v roce 1915 poprvé připravil cukrář Josef Keller.
Název tohoto cukrářského majstrštyku svádí k tomu, že jeho kolébkou je pohoří Schwarzwald, ale není tomu tak.
Od čeho přesně je název Schwarzwaldského dortu odvozený není zcela známo, ale tradují se dvě verze: první zmiňuje pálenku Kirschwasser, která je Schwarzwaldským regionálním produktem, druhá verze pak praví, že dort připomíná čepici místně tradičního ženského kroje.
Schwarzwaldský dort (Black Forest Cake)
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Korpus:
- 50 g MÁSLO
- 180 g HLADKÁ MOUKA
- 5 lžíce KAKAO TMAVÉ
- 1 lžička jedlá soda
- špetka SŮL
- 200 g cukr krystal
- 1 ks vejce
- 200 g zakysaná smetana
- 75 ml horká voda
- 2 lžička PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem
Omáčka z višní:
- 250 g višně (kompotované)
- 1 lžíce citronová šťáva
- 1 lžíce kukuřičný škrob (Gustin nebo pudingového prášku)
Krém:
- 500 g Mascarpone
- 1 lžíce citronová šťáva
- 200 ml šlehačka (30 % a více)
Na dokončení:
- 50 ml třešňová pálenka
- ČOKOLÁDA HOŘKÁ (hoblinky na zdobení)
PRACOVNÍ POSTUP
- Troubu předehřejeme na 180 °C, formu na dort o průměru 20 cm vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem.
- Smícháme všechny sypké suroviny ve velké míse a přidáme zakysanou smetanu, vejce, rozpuštěné máslo a horkou vodu. Vymícháme hladké těsto a přelejeme do formy. Jemně bouchneme formou o kuchyňskou linku, abychom vyklepali vzduchové bublinky.
- Pečeme asi 60 minut (dle typu trouby). Abychom zjistili, že je korpus upečený, zapíchneme doprostřed špejli – ta by po vytažení měla být suchá a čistá.
- Mezitím si připravíme omáčku z višní. Slejeme višně a necháme je okapat. Višňovou šťávu svaříme se škrobem, přidáme šťávu z citronu a vychladíme.
- Mascarpone v míse lehce promícháme stěrkou s cukrem (nešleháme, mascarpone by zřídlo), přidáme vyšlehanou šlehačku a citrónovou šťávu.
- Z korpusu seřízněte vypouklou část a na třikrát rozřízněte, každou část korpusu pokapejte třešňovicí. Na podložku rozetřete malou lžíci krému, položte na ní horní část korpusu (díky tomu nebude korpus klouzat). Každou část korpusu potřete krémem, poklaďte višněmi a pokapejte višňovou šťávou. Nakonec přiklopte spodní část korpusu tak, aby hladký spodek byl nahoře, docílíte tím rovný povrch dortu. Zbytek krému použijeme na obmazání dortu.
- Ozdobíme čokoládou, višněmi a zbytkem šťávy.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
TIP: Tento dort je původně plněný a zdobený pouze šlehačkou; v tomto případě je určený ihned k servírování. Aby chvíli vydržel, je dobré ho „nastavit“ krém pomocí mascarpone, které ho zpevní.
Jak upéct nejlepší Schwarzwaldský dort: tipy a rady
- Višňová šťáva by měla být hustší, ale zase ne jako puding. Aby hezky stékala, ale zase aby nebyla úplně tekutá.
- Zdobení Schwarzwaldského dortu by mělo být jednoduché, typické jsou krémové čepičky zdobené višněmi. Stěny dortu by měly být čistě bílé, ale já jsem neodolala a ozdobila je velkými hoblinami čokolády.
- Jak udělat hoblinky z čokolády? Postupovala jsem tak, že jsem rozpustila čokoládu, natřela ji na obdélník pečícího papíru ve vrstvě silné asi 1-2 mm. Pečicí papír s natřenou čokoládou jsem vložila do podélně rozstřihnuté papírové role (třeba té co se používá na zpevnění balícího papíru), nechala vychladit a potom jsem ztuhlou čokoládu nalámala na menší kousky.
- Velmi efektní je také zdobení čokoládovými stromky: rozpuštěnou čokoládu dejte do pytlíku, ustřihněte růžek a na pečící papír nakreslete stromky. Nechte vychladit, opatrně sejměte a použijte na zdobení.
Poháry
Zbytky a odkrojené vršky korpusu, krému a višnové omáčky můžete použít třeba na přípravu pohárů. Vypadají skvěle a zrovna tak dobře chutnají.