Banánový chlebíček: úžasně vláčný a chutný
V naší rodině patří banán mezi nejoblíbenější ovoce.
Banán je sympaticky univerzální: dostanete ho v průběhu celého roku a jakmile ho koupíte, hned se do něj můžete pustit, aniž byste ho museli omývat nebo jinak připravovat – je tak fajn na cesty, ideální pro rodiny s malými dětmi.
Banánový chlebíček: úžasně vláčný a chutný
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 100 g MÁSLO (změklé + na vymazání formy)
- 140 g cukr přírodní (třtinový, hnědý)
- 2 ks vejce (velká)
- 450 g přezrálých rozmačkaných banánů (asi 5-6 kousků)
- 50 g VLAŠSKÉ OŘECHY
- 50 g ROZINKY (nebo brusinky)
- 150 ml podmáslí
- 280 g HLADKÁ MOUKA
- 1 lžička jedlá soda
- 3 lžíce cukr moučka
PRACOVNÍ POSTUP
- Předehřejeme troubu na 180 °C (horkovzdušnou o něco méně, cca na 165 °C). Formu na chlebíček (29x10cm) vymažeme máslem a dno vysteleme pečicím papírem, nebo použijeme pečicí fólii.
- Máslo utřeme s třtinovým cukrem do hladké pěny. Poté po jednom zašleháme vejce. Přidáme rozmačkané banány, ořechy a rozinky. Nakonec vmícháme podmáslí.
- Hladkou mouku smícháme se sodou, a pomocí stěrky opatrně vmícháme do těsta. Už nešleháme!
- Pečeme v předem vyhřáté troubě asi hodinu a půl. Když po upečení doprostřed zapíchneme špejli, bude téměř čistá, jen s několika ulpělými drobky.
- Vychladíme na mřížce.
- Smícháme moučkový cukr s ½ až 1 lžící studené vody nebo citrónové šťávy a pokapeme jím chlebíček.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Co s přezrálými banány? Zkuste banana bread
Jezdíme autem na výlety dost často, ale ne vždy sníme všechny svačiny, co máme s sebou. Mezi takovými zbytky se většinou najde i nějaký ten banán.
Co si budeme povídat, po několika kilometrech v tašce už nevypadají moc lákavě, jsou pomačkané a nikdo už je nechce jíst. V tento moment se vrhám na pečení a přípravu tohoto úžasně vláčného chlebíčku plného banánů a oříšků (v anglosaském světě známý jako banana bread).
Věřte mi, jakmile ho jednou zkusíte, stane se stálicí mezi vašimi recepty!
Banánový chlebíček: tipy a rady
- Pokud nemáte pekanové ořechy, klidně použijte vlašské. To samé platí pro rozinky. Pokud je nemáte, použijte brusinky nebo jiné sušené ovoce, ale nakrájejte ho na malé kousíčky.
- Banány se nejlépe rozmačkají v hlubokém talíři obyčejnou vidličkou. Vůbec nevadí, když sem tam zůstane větší kousek.
- Do těsta můžete přidat i hrst strouhané mrkve nebo kokosu, dodá mu to opět o trochu jinou chuť a vůni, a přitom zůstane stejně lahodný.