banana bread banánový chlebíček

Banánový chlebíček: úžasně vláčný a chutný

V naší rodině patří banán mezi nejoblíbenější ovoce.

Banán je sympaticky univerzální: dostanete ho v průběhu celého roku a jakmile ho koupíte, hned se do něj můžete pustit, aniž byste ho museli omývat nebo jinak připravovat – je tak fajn na cesty, ideální pro rodiny s malými dětmi.

recept na banánový chlebíček

Banánový chlebíček: úžasně vláčný a chutný

Vláčný, plný chuti rozinek a oříšků – to je banánový chlebíček. Tenhle recept patří jak k mým oblíbeným. Z výletů si často přivezeme nesnědené banány a banánový chlebíček je zaručený tip, jak zbylé banány zužitkovat.
4.14 z 22 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 1 hod 30 min
Porce: 10
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 100 g MÁSLO (změklé + na vymazání formy)
  • 140 g cukr přírodní (třtinový, hnědý)
  • 2 ks vejce (velká)
  • 450 g přezrálých rozmačkaných banánů (asi 5-6 kousků)
  • 50 g VLAŠSKÉ OŘECHY
  • 50 g ROZINKY (nebo brusinky)
  • 150 ml podmáslí
  • 280 g HLADKÁ MOUKA
  • 1 lžička jedlá soda
  • 3 lžíce cukr moučka

PRACOVNÍ POSTUP

  • Předehřejeme troubu na 180 °C (horkovzdušnou o něco méně, cca na 165 °C). Formu na chlebíček (29x10cm) vymažeme máslem a dno vysteleme pečicím papírem, nebo použijeme pečicí fólii.
  • Máslo utřeme s třtinovým cukrem do hladké pěny. Poté po jednom zašleháme vejce. Přidáme rozmačkané banány, ořechy a rozinky. Nakonec vmícháme podmáslí.
  • Hladkou mouku smícháme se sodou, a pomocí stěrky opatrně vmícháme do těsta. Už nešleháme!
  • Pečeme v předem vyhřáté troubě asi hodinu a půl. Když po upečení doprostřed zapíchneme špejli, bude téměř čistá, jen s několika ulpělými drobky.
  • Vychladíme na mřížce.
  • Smícháme moučkový cukr s ½ až 1 lžící studené vody nebo citrónové šťávy a pokapeme jím chlebíček.

Ještě pár slov k receptu:

V Americe je banánový chlebíček (banana bread) velice populární. Síla receptu spočívá v jeho jednoduchosti a variabilitě. Každý banánový chlebíček připravuje trochu jinak, ale povede se a chutná vždy!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Co s přezrálými banány? Zkuste banana bread

Jezdíme autem na výlety dost často, ale ne vždy sníme všechny svačiny, co máme s sebou. Mezi takovými zbytky se většinou najde i nějaký ten banán.

Co si budeme povídat, po několika kilometrech v tašce už nevypadají moc lákavě, jsou pomačkané a nikdo už je nechce jíst. V tento moment se vrhám na pečení a přípravu tohoto úžasně vláčného chlebíčku plného banánů a oříšků (v anglosaském světě známý jako banana bread).

Věřte mi, jakmile ho jednou zkusíte, stane se stálicí mezi vašimi recepty!

banánový chlebíček suroviny
příprava mouky - banánový chlebíček
banánový chlebíček - forma
banana bread banánový chlebíček

Banánový chlebíček: tipy a rady

  • Pokud nemáte pekanové ořechy, klidně použijte​ vlašské. To samé platí pro rozinky. Pokud je nemáte, použijte brusinky nebo jiné sušené ovoce, ale nakrájejte ho na malé kousíčky.
  • Banány se nejlépe rozmačkají v hlubokém talíři obyčejnou vidličkou. Vůbec nevadí, když sem tam zůstane větší kousek.
  • Do těsta můžete přidat i hrst strouhané mrkve nebo kokosu, dodá mu to opět o trochu jinou chuť a vůni, a přitom zůstane stejně lahodný.​
banánový chlebíček recept
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Banánový chlebíček: úžasně vláčný a chutný, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/bananovy-chlebicek-uzasne-vlacny-a-chutny/