Jednoduchá a zdravá polévka, nízkosacharidová, bez mouky, vegetariánská. Pokud bych ji měla zařadit do výživových stylů, odpovídá LOW CARB i ketogenní dietě (keto je přísnější forma low carb), hodila by se také pro vyznavače primal stravování.
Smetanu na vaření nahradíte rozmixovaným vejcem a barvu doladíte lžící zakysanky, která polévce dodá také navinulou chuť. Polévku není potřeba zahušťovat jíškou, protože rozmixovaná brokolice pěkně zahustí.
Brokolicová polévka podle tohoto receptu bude chutnat jak dospělým, tak dětem. U nás doma se řadí mezi oblíbené a často připravované polévky.
Brokolicová polévka se zakysanou smetanou, low carb
INGREDIENCE
- 1 ks brokolice
- 2 ks šalotka (nebo 1 větší cibule)
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- SŮL
- PEPŘ
- 1 ks vejce
- 1 lžíce PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO GHÍ (lze nahradit lžící oleje)
- drcený kmín
- 0,5 l vody
PRACOVNÍ POSTUP
- Brokolici omyjeme, očistíme a nakrájíme na jednotlivé růžičky.
- V hrnci rozehřejeme polévkovou lžíci přepuštěného másla a zpěníme na něm najemno nakrájenou šalotku (cibuli).
- Přidáme brokolicové růžičky a podlijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme do měkka asi 15 minut.
- Po změknutí brokolice polévku rozmixujeme pomocí ponorného mixéru.
- Hrnec odstavíme z plotny, do polévky rozklepneme jedno čerstvé vejce ihned ho rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Krémovou polévku dochutíme pepřem, muškátovým oříškem, solí a drceným kmínem.
- Na závěr přimícháme do polévky lžíci zakysané smetany nebo s ní ozdobit polévku při servírování.
Ještě pár slov k receptu:
Tato brokolicová polévka je inspirovaná receptem od Lucky Grusové, najdete ji na webu Paleosnadno.cz – pokud chcete vařit nízkosacharidově nebo rovnou v paleo stylu (tedy bez cukrů a mléčných výrobků), najdete na Lucčině webu spoustu parádních receptů včetně postupů.
Pro ty, kteří chtějí mít paleo / low carb recepty hezky pohromadě v tištěné kuchařce, vydala Lucka tištěnou VOŇAVOU KUCHAŘKU.
Brokolicová polévka low carb
- Pokud si držíte sacharidy ve stravě nízko (tedy stravujete se low carb), pak nabízí brokolicová polévka chuťově velmi povedené zpestření jídelníčku.
- Polévka se nazahušťuje jíškou, brokolice se zalévá menším množstvím tekutiny, po uvaření se brokolice mixuje a její částečky polévku zahustí.
- Ke zvýraznění chuti low carb brokolicové polévky v ní nechte před koncem varu rozpustit aromatičtější sýr (např. Čedar nebo ovčí sýr Pecorino).
- Při servírování polévku posypte vypraženou slaninou, kterou jste předtím nakrájeli na kostičky nebo tenké plátky a vysmažili na pánvičce. Slaninové „krutonky“ chutnají v brokolicové polévce skvěle!
A pokud nejste tak striktní, co se sacharidů týče, opečte si k brokolicové polévce na oříšku másla celožitný chléb (Moskva nebo kváskový). Tyto chleby obsahují tzv. dlouhé nebo pomalé sacharidy (slow carb), zasytí a nebudete po nich mít tak brzy hlad.